Te mennyire vagy becsületes?

2017.már.07.

Néhány napja találkoztam egy fb bejegyzéssel, ahol egy ismert amerikai énekes - akinek az utolsó nagy száma "ez a ház nem eladóóóó, oh oh oh "-, éttermét mutatták be, ahol becsületkassza működik a számla rendezésére. Életszerű ez Magyarországon ma? Egyáltalán a világon bárhol?
red-fruit-berry-raspberries-berries-fruits-food-378259.jpg

Amikor ezen gondolkoztam, eszembe jutott egy gyerekkori nyaralásunk a  családdal, Kőszegen. Kisgyerekként büszkén néztük a hős Jurisics Miklós szobrát és a kis fűzfa botunkkal mi is kivertük a törököket Kőszeg vára alól, képzeletben. Ahogy sétáltunk  a város egyik szűk utcájában és csapkodtuk magunk előtt a törököket, belebotlottunk a testvéremmel néhány tálca málnába az egyik utcafronti ház küszöbénél. Magunkfajta éhenkórászok valami mennyei ajándékként tekintettünk rá, amit a Jóisten küldhetett, hiszen megvédtük Kőszeget, ismét.

Szüleinknek örömmel mutattuk a málnát, akik egy  "mit csináltatok már megint" és "azt meg honnét vetted" után leperkálták a málna árát egy alumínium üdítős dobozba. Jah, ezért fizetni is kell? Szüleink elmagyarázták a lényegét a becsületkasszának, és utána a törökökkel együtt a becsületkassza fosztogatókat is kihajtottuk Kőszegről (főleg amire mi is hazamentünk). Szóval én így találkoztam először a becsületkasszával úgy 10 évesen, tudatlanul.

Azóta nem láttam sehol becsületkasszát. Felröppennek minden évben hírek, hogy itt is megpróbálták használt könyvvel és virággal, de valaki mindig elfelejtett fizetni. Aztán láttunk sütis példát, egy rádió vezényletével, ami úgy néz ki, hogy működött.

dscf1077.JPG

131536_minden_ami_a_becsuletkasszas_standhoz_kell.jpg

Kőszegen ma is működik a becsületkassza sok háznál, de azért időről időre ellopják a pénzt. A helyiek szerint becsület dolgában hatalmas a változás az elmúlt 20 évben.

kepkivagas_3.PNG

kszg04_1.JPG

Budapesten 2011-ben fél liter ásványvizet árultak 50 Ft-ért egy automatából, de fizetés nélkül gomb is volt rajta. A több ezer palack ásványvíznek a 40%-át fizették ki, 60% elvitte, de nem fizetett. Az akcióval amúgy beteg gyerekek gyógyítására gyűjtöttek így pénzt....

image_1.jpg 

Pedig elég nagy előnyei vannak:

- nem kell ott ácsorognod vagy eladót tartanod

- már eleve kifejezi egy közösség összetartását

- jó érzés becsületesnek lenni, amikor fizetsz

- csodálatos gesztus az eladó részéről a világ felé, hogy bízik benne

Meg persze hátrányai:

- bizonytalan bevétel a nem fizetők miatt

- csak kis értékű árura merik alkalmazni

- az áru mellett a becsületkasszát is elvihetik, annak tartalmával együtt

 

A becsületkassza szerintem nagyon alkalmas eszköz egy társadalom összekovácsoltságának mérésére. Kifejezi a hitünket az embertársaink felé. Feltételezzük, hogy a bűnözés igen alacsony és nem lopnák el a pénzünket. A vásárló is megbízik a küszöbre, hokedlire kitett áruk minőségében. Akár kisebb üzletek is működhetnének eladó nélkül, bizonyos biztonsági rendszer mellett. 

A becsületkassza elterjedése mutatná az igazi fejlődést. Nem, nem a technikai fejlődést, hanem az emberi mivoltunk fejlődését.

  

 

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkökért! KATT IDE!

 

süti beállítások módosítása