Nagy epres joghurt teszt

2017.feb.23.

Megcsináltuk a saját epresjoghurt tesztünket, 22 féle termékkel. Mint mindig, most is a legjobb ár-érték arányú terméket és a legjobb minőségűt kerestük. Drága joghurtok buktak nagyot, viszont a sajátmárkások közül többen jól szerepeltek. A cikk végén megmutatjuk, hogy lehet igazán finom epresjoghurthoz jutni.

feleper.png

A joghurt eredete

Egyes írások szerint az első joghurtot a kaukázusi Elbrusz-hegységben készítették és az Ószövetségben is említik a savanyú tej jótékony hatását. Maga a joghurt szó török eredetű, a törökök a savanyú tejtermékeket yogurutnak hívják, aminek jelentése: aludttej. A 20. század elején bebizonyították, hogy a joghurtban található élő kultúrák megakadályozzák a bélben a méreganyagok elszaporodását.

Tejtermék sajátosságok

A savanyú tejtermékek beállított zsírtartalmú tejből vagy tejszínből speciális mikrobatenyészetek, tejipari starterkultúrák hozzáadásával erjesztés (savanyítás) és alvasztás útján készülnek. A termékek zsírtartalmától függően beszélünk savanyított tej-, illetve tejszínkészítményekről. 10%-nál alacsonyabb zsírtartalmú savanyú tejkészítmény a hagyományos joghurt, a pro- és prebiotikus joghurt, az aludttej, a kefir és a kumisz. 10% vagy ennél magasabb zsírtartalmú savanyú tejszínkészítmény a tejföl.

Főbb alkotórésze

A joghurt legfőbb összetevője a tej. A tej legnagyobb részét víz, kisebb hányadát pedig szárazanyag képzi. Fontosabb alkotórészei a tejzsír, a fehérjék, a tejcukor, az ásványi anyagok (kalcium, kálium, nátrium) illetve a vitaminok (D-, E-, K-vitamin β-karotin), így a joghurtban a legtöbb olyan tápanyag megtalálható, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Előírás, hogy a joghurt minőség-megőrzési időtartamának lejáratáig tartalmazzon kultúrából származó élő tejsavbaktériumokat.

Hogyan készül a joghurt?

A savanyú tej- és tejszínkészítmények gyártásakor az alapanyagot elsőként magas hőmérsékleten (90-100 °C), hőntartással (kb. 2-3 perc) pasztőrözik. A joghurt erjesztését kétféle egymást támogató termofil baktérium meghatározott arányú keverékével végzik. Beoltás után a tejet alvasztják, ezt követően pedig 6-10 °C-ra lehűtik. Végül 6-24 órán keresztül végzett érlelés során alakul ki a termékre jellemző íz és szag.  Az ízesített joghurtokat tankokban való alvasztással készítik, a gyümölcsöt, gyümölcsvelőt és az egyéb adalékanyagokat az alvasztás után, habarás és hűtés közben adagolják a termékbe.

(forrás: http://szupermenta.hu)

A tesztelés menete

Teszteléskor most nem vettük figyelembe az illatot, mivel kb semmi illata nincs egyiknek se, és mi sem akarjuk előadni, hogy olyan szaglószervvel áldott meg minket az Úr, mint Mancsot vagy Kántort.

Segítségül hívtuk a kisvárdai Szamóca Farmot, akik magas színvonalon termesztik e gyümölcsöt, hogy véleményezzék az eper minőséget a kóstolt joghurtokban.

A réteges joghurtokat összekevertük és úgy teszteltük. Összefoglaló táblázatunkba mostantól élelmiszereknél írjuk a kalória adatokat, illetve a termékek ízesítésére használt és jelzett fő összetevő arányát is, jelen esetben a szamóca tartalmat.

A szamóca vs eper harcot nem vállaljuk. Mi gyerekkorunkban mindig epret mondtunk a földi eperre és faepret a fán termő gyümölcsre. A hivatalos megnevezése a földieper vagy szamóca. Írjuk ezt is azt is.

Több helyezés megosztott, mert azonos pontszám jött ki. A képek sorrendje azonban tükrözi a minőségi sorrendet!

15. Helyezett

Semmi eper tartalom, műanyag, rossz belegondolni, hogy  a gyerekek ezt kapják az óvodákban és iskolákban. Felháborító! A mi tesztünkön megbukott, mint élelmiszer. 

p1020676.JPG

14. helyezett

Sárgadinnye ízű, borzasztó. A mi tesztünkön megbukott, mint élelmiszer. 

p1020683.JPG

13. helyezett

Kesernyés ízű, nem értjük. Újra kellene gondolni a dolgot. Nem azt, mondjuk ennyiért a világ legfinomabb epre legyen benne (nincs is sok amúgy se csak 2 %), de legalább az ízesítésen állítani kellene.

p1020673.JPG

12. helyezett

Ízre annyira nem rossz pedig alig van benne eper. Kinézete és állaga inkább műanyag, nem így képzelünk el egy epres joghurtot. 

p1020677.JPG

12. helyezett

Jó minőségű joghurt, de nem túl minőségi eperkészítmény. A hidrixipropil-dikeményítő-foszfát nevű összetevő meglepett minket. A vegyjele, izé, elnézést az élelmiszer adalékanyag kódja E1442. 

p1020681.JPG

12. helyezett

Híg állagú és nem túl természetesen epres ízű termék, kesernyés utóíz. Viszont ebből se sajnálták az adalékanyagokat. De nagyon olcsó. 

p1020678.JPG

11. helyezett

Talán a legédesebb mind közül, az eperkészítmény nem túl bizalomgerjesztő és összekeverve is fura ízű az egész. Ár-érték arányban a 4. leggyengébb joghurt. 

p1020671.JPG

11. helyezett

Sötét szín, aromás erős íz, de nem túl epres, édes. Már meg lehet enni, és olcsó ez is. Lesz még jobb Pilos joghurt a listában több is. 

p1020689.JPG

10. helyezett

Jellegtelen íz, kevés gyümölcs és savas utóíz. Nagyon drága, de kérem, a design nem elég, a joghurt is lehetne magas minőségű. A legrosszabb ár/érték arányú termék a magyar joghurt piacon. 

p1020685.JPG

9. helyezett

Híg, enyhe eper íz. Olcsó, középkategóriás joghurt. Sissyből is lesz még jobb, később. 

p1020687.JPG

8. helyezett

Nem túl édes, olyan erdei szamócás íze van, jól találták el az aromákat. Őszintén szólva, laktózmentes termékek mindig gyengébbek, viszont a Milfinán ez nem érződik.

p1020679.JPG

8. helyezett

Édes gyümölcsréteg, savanykás joghurt, összekeverve nem is rossz, de aludttej utóíze van. Állaga megfelelő. Meg kell jegyeznünk, hogy inkább vegyes gyümölcsös, hiszen több gyümölcs is van benne. Vigyázat, meggymag is található benne! Magas kalóriatartalom.

p1020669.JPG

7. helyezett

Kellemes krémes állag, hihető epres zamat annak ellenére, hogy elég alacsony a gyümölcstartalom és csak egy kicsit sok a cukor benne, ez látszódik a kalóriatartalmán is. 

p1020682.JPG

7. helyezett

Híg, pici eperdarabkákkal, nem túl édes, mondhatni harmonikus ízű joghurt. Ár érték aránya kiváló.

p1020688.JPG

6. helyezett

Nem túl édes, szamócás íz és nem híg. Alacsony kalóriatartalmú. Guszta eperdarabkákkal.

p1020684.JPG

5. helyezett

Krémes, jóféle gyümölcsből. Jó lenne, ha ez lenne a minimumszint Magyarországon.

p1020680.JPG

4. helyezett

Vaníliás krém, eperöntettel. Kevés gyümölcs, édes öntet, mégis finom összekeverve. Magas gyümölcs és kalóriatartalom és magas ár! 

p1020672.JPG

3. helyezett

Mövenpick hasonmás, de talán annyira nem édes, mint az előző joghurt és árban 40% olcsóbb. Jó választás a krémes joghurtok kedvelőinek. Magas kalória és gyümölcstartalom.

p1020670.JPG

3. helyezett

Átlagos íz, a nagyobb eperdarabok miatt kerülhetett a 3. helyre. Állaga közepesen krémes, nem híg. 

p1020686.JPG

 

2. helyezett

A joghurt kellemesen savanykás, az epres réteg kiváló minőségű és összekeverve is krémes, fincsi!

p1020675.JPG

2. helyezett

Ez a joghurt valószínűleg ugyanaz, mint az előző Mizo termék, csak jóval olcsóbban megkapható a Pennyben. Ár-érték arány győztes.

p1020690.JPG

1. helyezett

Sötét szín, nagyobb eperszemekkel, nem túl édes, krémes állag. Semmi extra mégis 8-ból 5 pontozónál ez a termék győzött. Ízben és eprességben első a kóstoltak között.

p1020674.JPG

 

Az epres joghurtok tesztelése után senki sem volt elájulva. Úgy gondoltuk, hogy a sok eperjoghurt gyártó között olyan verseny van, ami néhány kiemelkedő terméket is létrehoz. Tévedtünk.

A hiba pedig szerintünk az, hogy nem epres joghurtot csinálnak, tehát eper + natúr joghurt, hanem valami cukrozott készítményt. Eperből is lehetne magasabb minőségű mind, általában csak a magját lehetett érezni, persze mindenféle koncentrátumokból visszahígítva már eltűnik  a gyümölcshús. 

Aki igazi epres joghurtot akar enni, annak itt a recept:

Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása