Ennyire hülyék lennénk, mint a személyi kölcsön reklámokban bemutatott ügyfelek?

2017.feb.07.

Mostanában elszaporodtak azok a személyi kölcsön reklámok, amik az ügyfeleket teljesen analfabétának mutatják be, pénzügyileg. Kilencet tettem is a cikkbe, amelyek szerint nincs más választásunk csak az eladósodás. Ha nem baj, én készítettem egy ábrát, ami egyszerűen szemlélteti, hogyan lehetsz adósból takarékos.

dumb-et-dumber-1994-03-g.jpg

Nézzük rajzon, mire is gondolok:

kepkivagas_2.PNG

Elsőként azt kell tisztáznunk, hogy mikor és mennyi pénzre lesz szükségünk (1), majd el kell döntenünk, hogy mikor kezdünk el készülni pénzügyileg (2). Kettő szemlélet van, ami nyertessé vagy vesztessé tesz, ha finanszírozni szeretnéd a terveidet. Le sem kell írnom, hogy a hitelt is vissza kell fizetned, így a "nincs pénzem és ezért nem  tudok takarékoskodni" kijelentés nem áll meg a lábán.

Megtakarítási szemlélet

Vannak álmaink, vannak terveink, mindenki szeretne haladni az életben, nem mondtam újat. A megtakarítási szemlélettel rendelkezők megtervezik pénzügyileg is a terveik eléréséhez szükséges anyagi dolgokat (cash-flow). Tudják mennyi pénzre van szükségük, és ezt saját erőből, megtakarításaik révén gyűjtik össze. Ez az 1. pont az ábrán. A nagy különbség a hitel szemlélettel szemben, hogy önerőből készülnek fel a céljaikra és emiatt jóval előbb döntenek a céljuk elérésének napjáról, mint a hitelesek. 

Hitel szemlélet

Nincs elég pénzünk a terveinkhez és nem vagyunk hajlandóak várni, amíg összegyűlik a pénzünk rá, így most azonnal felveszünk hitelt, amit kamatostul fizetünk vissza mondjuk egy év alatt. Tehát drágábban érjük el a céljainkat, nem is tudunk vésztartalékot képezni, úgy mint  megtakarítási szemlélettel rendelkezők. És le vagyunk maradva 1 évvel anyagilag is. 

Javaslat:  gondolkodjunk előre 1 évvel, hogy mit szeretnénk elérni. Mennyi pénz kell ehhez, mennyit kell félreraknom havonta? Ha nincs jövőbeli tervünk, akkor is érdemes vésztartalékot létrehozni, amiből fedezni tudjuk az előre nem látott kiadásainkat. Cifrázhatom a gondolatmenetet, de ez tényleg ennyi.

Milyen egy ügyfél a bankok szerint?

 

A reklámban a wellnessező hölgy arról beszél, hogy mennyire jó, hogy fel tudott venni személyi kölcsönt, hisz így nem kell izgulni a családi kassza miatt, nyugodtan lubickolhat, szaunázhat. Nem szívbajos a hölgy, az tuti! A családi kassza helyzete ugyanis a következő: 20 hónapra eladósodtak az ünnepek és a wellness miatt, így félre se tudnak tenni. Bár, ha beüt a krach, nem kell aggódni, hitelből megoldják azt is. Ismeri még valaki azt a közmondást, hogy addig nyújtózkodj amíg a takaród ér?

 

Azonnal kell a pénz az esküvőre? Baldachinos ágy kell Júliának? Rómeó meg szalad a bankba? Ez az igazi szerelem!

Ennél az esetnél nem is a bankkölcsön a főszereplő. Engem az nem hagy nyugodni, hogy a bankos csávó honnét tudta előbb, mint az apa, hogy a feleségének gyereke lesz? Szerintetek? Ugye nem az, hogy.... 

Lecserélni másikra? De az méreg drága! Dehogyis te csacsi, hisz kölcsönből is lecserélheted, úgy mindjárt drágább lesz! Az autószerelő, aki nem képes megjavítani az autót, azért pénzügy tanácsokat tud adni. Jó ég!

Dobszerkó a gyereknek? Persze neki mindent megveszek. Ilyen felszerelést úgy 40.000 Ft-ért kapok is. De még erre is vegyek fel személyi kölcsönt?

Újévi fogadalmát személyi kölcsönből? Miért is ne! Éljünk egészségesebben hitelből. Valaki tett ilyen fogadalmat 2017-re? Ha igen akkor ezt a bankot ajánljuk. 

A munkahely előnye: nincs időd elszórni a pénzedet! A hölgy a szakácsruhát megvette már és ugratja a férjét: "Még kiderülne, hogy jobban főzök anyósomnál?", ha megkapná a vágyott konyhagépeket. Figyelj, ha eddig se tudtál finomabbat főzni, az konyhagépekkel se fog jobban menni...

Időszerű a konyhafelújítás? Isten őrizz, hogy spórolj úgy 6 hónapig és önerőből csináld meg...

Ti csak most értetek ide parasztok? Nincs pénzed nyaralni se, hát akkor mindenképp olyan tengerpartra menj, ami csak repülővel elérhető, jó messze legyen. Isten őrizz, hogy Magyarországon nyaralj, az már gagyi, főleg hitelre. Igaz, ha külföldről hazajössz legalább mutogathatod a haveroknak, hogy mennyire menő is vagy.

Végezetül egy tanmese

16466940_1010189595752073_1107156029_n.jpg

 

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkökért! KATT IDE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5112175988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobijub 2017.02.14. 16:30:22

sajnos vannak azok a pénzügyi szerencsétlenek, akik összesen arra képesek odafigyelni, hogy "de-csak-ötezerötszázat-kell-fizetni-hetente". tényleg vannak olyanok, akiknek hiába az elemi iskolás szintű matek, ami szerint csak össze kell szorozni a hetek számát a heti pénzzel, és máris kijön, hogy a százezer forintos lapostévéért fél év alatt összesen mennyit is fizetett ki. na az ilyeneknek aztán hiába beszél a cikk írója. hiába beszél arról, hogy nemcsak a hitel és a megtakarítás kérdése van, hanem a "mit-engedhetek-én-meg-magamnak" történet is elég érdekes. na azt egy ilyen "de-csak-ötezerötszázat-kell-fizetni-hetente" képességű nemhogy nehezen, de sehogysenem képes rendesen kikalkulálni.

aki hülye, az hülye, ezért az ilyeneknek még azt is csak félve lehet leírni, hogy mégis vannak esetek, amikor kiszámolással is kijöhet, hogy érdemes felvenni a hitelt, ha a hitelezett dolog felfogható termelő beruházásként, vagy valami nagyobb kár elkerüléseként, satöbbi. a szellemi színvonalnak kábé max ez a példa felelhet meg: ha azért vesz hitelre habverőgépet, mert lusta évente kétszer a sütihez kézzel felverni a habot, az nem mondható olyan hasznosságú vásárlásnak, amiért érdemes felvenni a hitelt. de ha a munkábajáráshoz kell egy bicikli, akkor minden egyes megspórolt buszjegy árát el lehet könyvelni haszonként, és lehet hogy számolással kijön, hogy érdemes volt a biciklit akár hitelből is megvenni. de tartok attól, hogy vannak olyanok, akiknek a szellemi képességeit még ez az egyszerű összehasonlítás is meghaladja.

maradokapénzemnél 2017.02.14. 16:36:11

@bobijub: én is így kezdtem a bevezetőt eredetileg, hogy a hitel amúgy nem gonosz dolog, pl 3,5% -os fix lakáshitel esetén LTP-vel kombinálva, de mondom, nem variálok. Ezért is döntöttem arról, hogy ez csak személyi kölcsön cikk lesz.
Szóval igaz, számolni kell, ilyen egyszerű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.28. 09:58:32

A hitel önmagában nem ördögtől való.Magyarországon persze hülyének nézik az embert, ezt aláírom.De külföldiában volt nekünk úgy, hogy kocsikölcsön 3 év alatt +10%-ot jelentett összesen.A törlesztőket összeadva az eredeti összeghez képest.
Azért az nagyon nem vészes...Ja és mindenféle hitelbírálati és egyéb díjak nélkül...
Gyújtsátok fel a magyar bankfiókokat... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.04. 19:49:54

Viszont megtanulnák, hogy kellene bánni a pénzügyi partnerrel.
Bár ehhez kéne jó pár füstölgő bankfiók, elismerem...
:D