Ős-Apu és Ős-Anyu túlélős trükkjei

2017.jan.31.

Pár millió évet fel fog ölelni a cikk, de nyugi nektek nem fog ennyi időbe telni az elolvasása. Miért az Ősember példa? Mert ahogy Kurt Vonnegut mondta:

Visszamegyek a múltba, mert a jelen úgy kapkod a bokám után, mint egy dühös foxterrier

maxresdefault_1.jpg

Induljunk a jelenből. A gyűjtési láz.

 

Gyűjteni valamit mindig egyfajta izgalommal jár. Én ásványokat gyűjtöttem gyerekkoromban többek között. Úgy gondoltam a köveimre, mint valamiféle kincsekre. Ametiszt, hegyi kristály, kvarc, pirit és minden színű, főleg csiszolt köveket gyűjtöttem. Gyerekkoromban úgy gondoltam, hogy igazándiból ezek drága kincsek és nem is értettem, hogy miért lehet hozzájuk jutni ilyen olcsón.

kovekereje.jpg

Ti gyűjtöttetek valaha, valamit? Amennyiben IGEN a válasz, akkor bármennyire is nehéz elhinni, bennetek ott van a spórolás képessége. Mi köze a spórolásnak a gyűjtéshez? Költői kérdés, de azért mégis leírom a választ: könnyen át tudjuk állítani az agyunkat pénzgyűjtésre, mert a háttérben egy ősi ösztön munkálkodik, a létfenntartás.

Az ősi ösztön

 

Bármikor felszínre hozhatjuk magunkban az ősi gyűjtögető-vadászó létfenntartási vágyat. Ez az ösztön vezérelte a túlélést távoli őseinknél egy olyan világban, ahol a javak bár rendelkezésre álltak, de mégis csak nehezebb volt megszerezni azokat. Akkor még nem megőrjített tömegek jelentették a konkurenciát Fekete Pénteken a 60%-al leárazott termékekre, hanem kardfogú tigrisek és barlangi oroszlánok.

20160308barlangi-oroszlan.jpg

Ma apu elmegy a boltba és mindent megvesz, ami kell, és ami nem kell. Ős-Apu ugyanígy indult el, csak nem szatyorral, hanem egy kőbunkóval és egy dárdával, övén pedig egy nyúzókés fityegett. A húsbolt akkor még eléggé mobil volt, ellenben mai fix helyre telepített társaival. Ős-Anyu pedig a gyerekekkel tüzelőt, bogyókat és egyéb ehető növényeket gyűjtött. Tartósítószer még nem volt Ős-Anyu birtokában, ezért csak szárítással tudott kaját eltenni későbbre.

Igen-igen tudom, hogy Ős-Apunak és Ős-Anyunak nem kellett napi 10 órában a munkahelyen robotolni és ráértek frissen beszerezni mindent. Nem is akarok ezzel vitatkozni, csak próbálok rávilágítani a tényre, hogy ez az életben maradási ösztön ott van bennünk még mindig.

aas.PNG

Mi is kell a fennmaradáshoz nehéz körülmények között?

 

  1. Kitartás: Ős-Apu és Ős-Anyu tudja, hogy nem adhatja fel soha, mert éhes Ős-Gyerekekért felelnek Ma ugyanez a helyzet!
  2. Tervezés: Ős-Anyu és Ős-apu egyeztetnek vadászat előtt az elejtendő vadak mennyiségét illetően. Ma ez megfelel a bevásárlólistának, vagy egy építkezés pénzügyi tervének.
  3. Takarékosság: Télre szárítanak húst, gyűjtenek diót, mogyorót. Teszünk félre nehéz időkre? Van bármekkora összegű tartalékunk?
  4. Rendszeresség: ne hibázzanak, így például legyen mindig fegyver Ős-Apunál, ha a család sétálni indul az erdőben. Ma ez a fegyver a következetesség. Nem kardfogú tigris fogja meghiúsítani a bevásárló lista vagy egy építkezés következetes betartását, hanem az akciók és kihagyhatatlan ajánlatok. A "NEKED EZ KELL, JÓ LESZ TANÁCSOK"..... DE MIRE?

Pénzügyileg is kerülhetünk nehéz helyzetbe és ugyanúgy ez a 4 dolog segíthet ki minket.  A spórolás vagy pénzgyűjtés sikeréhez így elhatározás és kitartás kell, amivel az előre kiszámolt és életszerű tervünket minden nap következetesen megvalósítjuk.

osok.PNG

A spórolás így egy velünk született képesség

 

Remélem Ős-Apu és Ős-Anyu példája segített, hogy elfogadjuk: a spórolás képessége bennünk van, csak engednünk kell, hogy vezessen minket és meglepődünk, hogy mire is vagyunk képesek takarékosság terén.

 

Ajánlom korábbi cikkemet is a spórolás és megtakarítás fogalmának tisztázásáról, ahol kiderül az is, hogy miért hasonlítják a bankokat egy

esernyőkölcsönzőhöz!

Tetszett a cikk?

 

Tesztek, spórolási trükkök és vásárlási buktatók, sztorik a lap alján

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5112169250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.