A nagy Camembert teszt és a győztes jutalma

2017.jan.25.

A pezsgős tesztünk egyik kommentjén felbuzdulva, ahol megemlítették a camembert sajt egy különleges felhasználását, eldöntöttük, hogy megcsináljuk a Nagy Camembert tesztet és a győztest pedig úgy fogyasztjuk el, ahogy még soha.

084.JPG

 

Vaktesztünkön 8 féle natúr camembert sajtot kóstoltunk, azokat, amelyek egy halandó vásárlónak is országosan elérhetőek.

Maga a Camembert sajt az azonos nevű normandiai faluból származik. Állítólag 1 kg sajt-hoz 10 L tej szükséges. Rokona a Brie sajt, ami szintén nagyon finom. Eme lágy sajtokhoz nagyon passzol a száraz vörösbor. Mi is ezzel választottuk el a sajtok ízeit egymástól, hogy hiteles legyen a kóstolás. Mit meg nem teszünk értetek :)

Alap kérdés: Van-e finom camembert a magyar boltok polcain? Ezeket kóstoltuk:

082.JPG

Nézzük.

8. helyezett: Cheeseland

Külleme az erdőben növő ördögszekér-laskagombára emlékeztet, barna kalapja van. Szaga ennek megfelelően dohos. A lágy rész sárga színű. Nagyon keserű sajt, borzasztó utóízzel. Sajnáljuk az érte kiadott pénzt. 

078.JPG

 

7. helyezett: Auchan sajátmárkás

A csomagolás gyenge, nehéz elválasztani a sajttól, nekünk nem is sikerült. Belseje fehér, csak a só ízét éreztük. Folyós egy kicsit a lágy rész, ami nagyon jó lenne, de itt egyértelműen egy gyorsan készített sajtról beszélünk. Íze a són kívül semmit nem rejt. Azért ez nem teljesen igaz, mert a csomagolóanyag egy kicsit fanyar ízű. Nem ajánljuk megvenni.

077.JPG

6. helyezett: Spar sajátmárkás

A csomagolás itt is össze érett a sajttal. Belseje folyós, nem kesernyés. Egyik kóstolónk torokkaparásra panaszkodott az elfogyasztása után, de valószínűleg ez csak véletlen. Ha már csak ez van a polcon, akkor inkább menjünk egy másik üzletbe.

079.JPG

5. helyezett: Aldi sajátmárkás

Piszkos, barna penész kívülről és keserű kérges héj. A sajt állaga mosószivacsra emlékeztet. Az egésznek túlzott penész íze van, ami miatt a franciák lehet állva tapsolnának neki, de nekünk nem jött be egyáltalán.

075.JPG

 

-> Ez itt egy minőségi szakadék!

 

camembert.jpg

 

4.helyezett: Elite (Penny)

Ez a sajt az első, ahol szép fehér penészréteget takar a csomagolás. Belseje puha, kellemesen kesernyés. Ez a sajt már ajánlható fogyasztásra, kifejezetten olcsó, de nem gagyi.

072.JPG

 

Itt jegyeznénk meg, hogy az előző sajtok lengyel, német készítésűek. Eláruljuk, hogy  a teljes mezőnyben is csak egy francia sajt lesz.

 

3. helyezett: President

Szóval a lengyel sajtkészítő mesterek termékéről van szó. A penész gyönyörű fehér, egységes. Szaga jellegtelen és inkább kicsit dohos (olyan rohadt zöldség szaga van, bár gyenge intenzítású). Viszont a belseje kompenzál. Lágy, finom, azonban nem rendelkezik egyedi aromával. Ár érték arányban elég gyenge.

076.JPG

2. helyezett: Tihany Ínyenc

Vastag fehér penészréteg, ami több helyen a csomagolás nyomása miatt barnás árnyalatú is lehet. Magyar camembert. Krémes, puha belső. Telt, trapistás íz, harmónikus, nem kesernyés. Ezt a sajtot tényleg a magyar piacra gyártják, mert hiányzik belőle a jellegzetes camembert íz. Nekünk nagyon ízlett, de magas ára miatt többet nem veszünk. Kérdésünk a PannonTejhez: mi ebben az ínyenc?

073.JPG

 

1. helyezett: Lidl Chene d' argent

Küllemre a Tihanyra hasonlít, itt is van egy két horzsolás a penészen a csomagolás miatt. Guszta, háncs dobozban van, nem mintha számítana, csak megjegyeztük. Belseje közepesen lágy, kicsit lyukacsos. Minimálisan kesernyés, finom, nem túl erős ízű. Állaga, valamint jellegzetes, de nem tolakodó íze miatt előzte be a Tihany Ínyenc sajtot. Franciaországban készült, de azért ott nem valószínű, hogy ez a prémium kategória. Ár-érték arányban is abszolút győztes: fele annyiba kerül, mint a Tihany Ínyenc.

071.JPG

 

Szóval ez a sajt nyerte el a megtiszteltetést, hogy eddig még nem próbált módon fogyasszuk el.

Recept: 

  • bagettet felszeleteljük, megpirítjuk és fokhagymával bedörzsöljük
  • a camembert sajt tetejét levágtuk és 1,5 percre mikroba tesszük
  • a megolvadt sajtba mártogatott fokhagymás pirítós mennyei csemege!

kepkivagas2.PNG

Like, ha tetszett a cikk :)

 

 

kepkivagas_1.PNG

 

Legfrissebb élelmiszer tesztjeinkért KATT IDE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr10012149711

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nagy Camembert teszt 2017.01.26. 11:51:34

El jött a nagy nap, végre befejeztem a művet. Januárban tűztem ki azt a célt, hogy felkutatom és megkóstolom az összes olyan sajtot Magyarországon, melyet élelmiszer üzletekben "Camembert" névvel árulnak. Ne vitassuk, ezek közül valójában melyek érdeml...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2017.01.25. 18:21:08

Pár dolgot mindenképp megtanulhatnátok:
1. a liter jele l (az L pl. a lej),
2. a különbség a falemez és a háncs között,
3. a trappista 2 p,
4. a camembert-t.
Utóbbit azért, mert jól látszik, életetekben nem ettetek igazi camembert-t, csak mindenféle hulladékot.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 18:25:48

@HgGina: kösz sokkal okosabbak lettünk attól, hogy "életetekben nem ettetek igazi camembert-t, csak mindenféle hulladékot.". Olvasóinkat az érdekelné,hogy szerinted mi a finom Camembert?

Sieg 2017.01.25. 18:42:58

Régebben próbáltam én is a Tihany "ínyenc"-et, és az értékeléssel is egyetértek: jellegtelen, trappistás íz, nincs sok köze a camemberthez.
Csak az maradt a rejtély, hogy ezek után hogy került a második helyre...

maradokapénzemnél 2017.01.25. 18:48:25

@Sieg: JOGOS. Azért el kell ismerni, hogy relatíve jó minőségű, főleg a Magyarországon kapható sajtok között.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 18:50:04

@Sieg: de ahogy írtuk, az ára miatt mi nem veszünk többet...

Borzasztó Károly 2017.01.25. 19:02:56

Én pont a Lidlis Chene d' argent-es camambert-t(!) szoktam venni, de tényleg teljesen véletlenül, így most tökre örülök, hogy az a legfinomabb, mert nem kell a többi szarral próbálkozzak.
A mikrózott sajtot még soha nem próbáltam, de kíváncsi leszek rá, milyen, mint mártogatós.

Kotnyél 2017.01.25. 19:07:10

Sajnos ez is a drágább közé tartozik, de számomra minden Camembert-nél finomabb volt, ami itthon kapható és kóstoltam: online.auchan.hu/shop/tejtermek-tojas-sajt/csomagolt-sajtok/lagy-sajtok/auchan-camembert-de-caractere-250-g.p12823/470794.v12826

yoghurt 2017.01.25. 19:07:22

vasarlas utan 2 napot szobahomersekleten erlelni kell, kulonben ehetetlen mind. ezt nem irtatok, hutobol kiveve fogyasztottatok?

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:09:13

@yoghurt: mi csak 1 órát tartottuk szobahőmérsékleten kóstolás előtt ....

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:12:51

@Borzasztó Károly: örülünk :) vigyázz meg ne egész a nyelved :)

Alick 2017.01.25. 19:13:10

@Sieg: A többség még rosszabb...

Borzasztó Károly 2017.01.25. 19:16:11

@HgGina: te is biztosan túlképzett vagy, hogy az L-ről a lej jut az eszedbe. Semmi perdület? :D Nem a Lfszra gondoltál véletlenül? Az L nem a lej jele, RON lesz az.

yoghurt 2017.01.25. 19:16:30

@maradokapénzemnél: erdemes lenne megprobalnotok ugy is.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:17:59

@yoghurt: köszönjük a tippet. Legközelebb így próbáljuk. Amúgy így erősebb lesz az íze vagy mi az előnye ?

Borzasztó Károly 2017.01.25. 19:18:42

@maradokapénzemnél: ja köszi, de jó ötletnek tűnik a mikrózás. A múltkor láttam valami béna videót, hogy vajas tésztába volt sütve a camambert-t, megpakolva burgonyával, hagymával. Az elég vacak volt.

HgGina 2017.01.25. 19:21:35

@maradokapénzemnél: nos, akkor máris leírtátok, hogy még kóstolni se tudtok camembert-t. Sajtot mikrózni, pláne camembert-t? :D
Ha meg magyart akartok, akkor a Tihanynál még a Bakony is sokkal jobb, pedig az se sokkal van a hulladék szintje fölött.

ko40ko 2017.01.25. 19:23:21

Tisztelt Nagy Camembert sajt tesztelők,

javaslom a sajtok tesztelését azután miután letesztelték a legjobb porcelán tányérokat, illetve a legjobb damaszt abroszokat, szalvétákat.
Akkor majd eszükbe sem jut majd ilyen sajtokat kóstolni arcopal tányéron,ilyen gyönyörű abroszon, ahol a piritós papírszalvétán pihen a kosárban.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:24:22

@ko40ko: aha, ja... mi? Ezt nem értjük :)

HgGina 2017.01.25. 19:27:54

@Borzasztó Károly: Ha a Forint Ft (és HUF), akkor a Lej L (és RON). És ugye nem baj, ha a sok L közül ezt az egyet említettem példaként? Odaírtam a pl. rövidítést, ha ez esetleg neked nem tűnt fel.)
A perdületről meg akkor beszéljünk, ha fel tudod rajzolni fejből a perdülettételt. De ha gondolod, a nyíróerőtétel is jó lesz helyette. Csókótatlak.

Drout 2017.01.25. 19:29:30

@maradokapénzemnél: persze sokkal erősebb, intenzívebb íze lesz (közben meg is puhul, kenyérre is kenhető akár). Pontosabban csak így lesz íze. Egy volt kolleganőm nem értette mi a jó a camambertben, amíg meg nem próbálta.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:30:30

@Dr.out: köszönjük :) mindig tanul az ember!

ko40ko 2017.01.25. 19:36:19

@maradokapénzemnél: Éppen erről beszélek, nem is értik hogy mit nem értenek.
Mikor olyan alacsony szinten van a gasztronómia, akkor olyan emberek tesztelnek akik nem tudják mi a damaszt szalvéta. Akkor honnan tudnák milyen sajtot kóstoljanak.
Vagy ezt a tesztet a penny, lidl... szponzorálja?

ensomhet 2017.01.25. 19:36:48

@HgGina: "A mértékegységnek két hivatalosan elfogadott jele is van: az l (kis el), melyet 1879-ben fogadtak el, és az L, melyet az l (el) és az 1 (egy) szám összetéveszthetősége miatt tettek hivatalossá 1979-ben." - hu.wikipedia.org/wiki/Liter

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:38:23

@ensomhet: így van, köszönjük :) mi haladunk a korral :)

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:40:18

@ko40ko: bárcsak valaki szponzorálná! :) nincs ismerőse az említett üzletekben ?

Kedélyes Paraszt 2017.01.25. 19:43:56

ezt a franciat rendszeresen veszem a lidliben. egy titka van. varni kell vele legalabb egy hetet, mert frissiben kb olyan ize van, mint a tobbinek.
a lekozolt _recept_ helyett pedig inkabb ezt ajanlom. igazan finom, tartalmas kaja. sokszor csinalom.
streetkitchen.hu/2015/01/22/dobozban_sult_camembert_fokhagymas_kenyerrel
ja, es alap boltokban azert tobb c elerheto, belevehettetek volna meg jonehanyat.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 19:45:52

@Kedélyes Paraszt: utánna jártunk pedig. Kosz a receptet, meglessük.

agarik 2017.01.25. 20:06:59

Én azt mondom, a Tihany ehetetlen. Mert az én ízlésvilágomat még csak nem is súrolja a víz-szerű szerkezete, műanyag-íze.
A Presidentet szoktuk venni, az jóval tömörebb, sajtszerűbb. Nekünk.
Btw, sok múlik ám az ízesítésen. Egy márkán belül két íz teljesen eltérő minőségben kerülhet ki.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:08:59

@agarik: így van, pl ha chilist kostoltunk volna ott valószínűleg a gyengébb minőségű javítja az erős íz

HgGina 2017.01.25. 20:15:17

@ensomhet: köszönöm. Szerintem a helyesírási szótárt olvasgasd ez ügyben, ne a wikit! Az utóbbi hitelessége egy cseppet kérdéses. Ezt ne is taglaljuk inkább!

HgGina 2017.01.25. 20:23:55

@ko40ko: én is javasolnék más nagy tesztet. Például a Magyarországon hozzáférhető tablettás, 22 fokos, édes vörösborok tesztjét, Viaszozott papírpohárból kóstolva. Minden kóstolás után - csak, hogy az ízt ne befolyásolja - növényi zsiradékból készült, tömbösített mozzarella fogyasztásával. :D

Kedélyes Paraszt 2017.01.25. 20:27:08

@maradokapénzemnél:
ja, ha mar tanacsot lehet adni :)
ne higgy a videonak, tedd a sajtot a doboza helyett egy olyan talba, cseszebe, ahol kenyelmesen elfer. nem jo sem dobozban, sem doboznak latszo papirdobozban megsutni. sok meg y karba a lenyegbol. es tenyleg varj vele egy hetett. nalam alapbol az, hogy elvermelem a huto hatuljaba, es 1-2-3 het mulva kerul elo. javasolnam is a tesztet megismetelni ennyi ido utan, bevonva meg vagy 7-8 sima boltokban elerheto c-vel. autentikusabb leszel.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:28:00

@HgGina: valaki ma nagyon sziporkázik :)

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:30:16

@Kedélyes Paraszt: meggondoljuk. Csalódás volt kicsit ez a teszt, mert bár van pár finom c, de sok volt a c-nek látszó tárgy...

flame27 2017.01.25. 20:30:36

Én a Bon Fromage Camambert sajtot szoktam venni. Általában fele annyi zsír van benne, és az íze is finom :) Próbáljátok ki

pannontej.hu/bon_fromage_camembert_natur

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:31:18

@flame27: köszi, melyik boltban lehet kapni?

flame27 2017.01.25. 20:33:38

@maradokapénzemnél: a Spár-ban, de még az Auchan-ban is találkoztam vele.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:34:55

@flame27: akkor lehet elbújt, mert mindkettőben voltunk :)

komolytalan samu 2017.01.25. 20:45:40

Yepp, a lidlis fadobozos a rendszeresen elérhető, nem prémium camemberek ásza. Kb az egyetlen "gourmand" mércével értékelhető. Az érlelés általában jót tesz neki, - minden ipari érlelt sajtot a végeleges állapota előtt indítanak el a boltba -, de ez függ a gyártástól, a szállítás idejétől (negyven fokban a hűtőkocsi és a raktár/kipakolás sem feltétlenül az előírt hőfokon történik, szóval a sajt állapota, érettsége változó a pulton.

Ha gumis, zselés állagú, akkor pár napra mehet egy sötét, hűvösebb helységbe (kamrapince), ha krémes állagú, már nem fogunk sokat javítani rajta.

Wandál 2017.01.25. 20:47:02

az auchan caractére tényleg üti ezeket...

w

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:48:42

@flame27: bár lehet áru készlet különbség azonos hiper és hiper között is...

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:50:33

@Wandál: sajnáljuk, a dunakesziben nem volt...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.01.25. 20:50:55

Ezek között egy igazán jó camambert sincs. Mind íztelen szar. Én azokat szeretem, aminek a szagával el lehet kergetni egy medvét. Legyen íze és bűze. Ilyen pl a LeRustique, minden komolyabb áruházban van.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 20:53:37

@Zsákos Dildo: megkóstoljuk, de 7 láncból egyben sem volt

tarackos 2017.01.25. 21:02:14

Haat. Ha mar camambert, akkor a La Rustique. Biztos nem nepszeru, mert budos es folyos, nem olyan, mint a fenti camping sajt variacok.

A tegla Tihany, regi Bakony, viszont jo erlelni, mint a cseh hermelint! 3 nap szobahomorsekleten, fuszerezve, olajjal felontve, h ellepje, hmm isteni!

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.01.25. 21:02:36

@HgGina: Te egy hülye picsa vagy. Nem tudom, hova szakadtál ki, de azért mert te nem vagy boldog az igazi camemberttel, ne ide gyere fikázni.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 21:05:26

@Mr. TrúLáv: ne dőlj be neki, csak rossz napja van, van ilyen.Kijozanodik, és holnap meg nem győz bocsánatot kérni. Már ismerem :) amúgy blogolsz?

Darth Revan 2017.01.25. 21:18:43

A lidl-es brie sajtot szoktam venni, az is nagyon finom. a camambert meg nem probaltam a lidl-ben

gwr (törölt) 2017.01.25. 21:19:02

Ízlésekről persze nem érdemes vitázni, de hogy a Tihany bármilyen összevetésben a President elé kerüljön, az már-már a vicc kategória.
Ezek közül a President és a győztes tartozik szerintem a már ehető kategóriába.

maradokapénzemnél 2017.01.25. 21:21:38

@Darth Revan: 100% egyetértés! Nekünk is az a kedvencünk! A narancssárga csomagolású , ha egyre gondolunk :)

maradokapénzemnél 2017.01.25. 21:22:52

@gwr: igaz, nem tudjuk védeni a Tihanyt tovább :)

Parajpuding 2017.01.25. 21:23:17

Aki képes megmikrózni camembert sajtot, az bármilyen más gasztrobűnre is képes.

Liping 2017.01.25. 21:24:26

@Zsákos Dildo: a Le Rustique finom, ha camambert sajtra vágyom, azt szoktam venni. Ezek max. sütni jók.

gwr (törölt) 2017.01.25. 21:24:28

@tarackos: igen, a La Rustique más kategória, mint ezek.

tarackos 2017.01.25. 21:41:11

@gwr: En szinte mindet probaltam ugy erlelni, mint a hermelint, de egyedul a bakony volt hasonlo hozza. Ezert azt is szeretem, de ahogy fogyasztom annak nem sok koze van az eredetihez, tk csak alapanyag.

Gabbesz 2017.01.26. 06:22:24

A világon gyártanak több ezer fajta camambert sajtot és pont sikerült leteszteni az üzletláncok sajátmárkás termékeit?
Mintha a Pármai sonkát a gépsonkával hasonlítanánk...

Siki Feri 2017.01.26. 06:22:41

Az Aldi is árulja a Lidl győztes sajtját, ugyanolyan fadobozban, csak más címkével. A feltüntetett gyártó ugyanaz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 06:22:47

Embere válogatja, hogy szereti a kamembert. A feleségem csak addig eszi, míg nem kezd el folyni, onnantól meg én szeretem, addig míg magától el nem indul.

Void Bunkoid 2017.01.26. 07:53:57

@tarackos: ezaz!!! kicsit csalódtam is a posztban, aszittem, hogy a győztesből csinálnak egy jó kis nakladany hermelint, de nem...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.01.26. 08:28:10

A Tihany éretten nagyon finom, és olyankor olcsón adják, mert az már a erősen a lejárati idő környékén van. És ez a gond a magyar camambert helyzettel, mire igazán jó lenne, elkezd folyósodni a belseje, már nem is árulható. És még nem is említettem, h van aki igazán éretten szereti, mikor a fehérpenész már borostyánszínű lesz, nyúlós állagú és csípős lesz. Na ők csak otthoni érleléssel állíthatják ezt elő.

Kopasz Szuzukis 2017.01.26. 08:52:44

Kb. fél éve vettem a Lidl-ben a La Rustique-ből 5 db-ot. Lejárat előtti leárazás volt. Szépen kicsomagoltam, és egy bükk vágódeszkán betettem a spájzba. Onnan eszegettük, míg a szaga el nem érte az elviselhetőség küszöbét. Ekkor még kt darab volt. Ekkor a nejem a maradékot száműzte a pincébe. El is feledkeztem róluk. Karácsony előtt 2 nappal kerültek elő, kb. 1/3-ra összeaszva, betonkeményre száradva. Na, mondom: reszelek egy keveset a melegszendvicsre, ha nem jó, megy a kukába.
Hát tévedtem. Embertelenül jó íze lett. A karácsonyi tepsis csirkére is ráreszeltem egy egész sajtot. Kb. fél óra alatt nyomtalanul eltűnt a pipi. Csak a fényesre szopogatott csontok maradtak.

szsuzsanna 2017.01.26. 09:39:09

-A lidl-ben a "francia heteken" árulnak egy-két egészen finom sajtot.

-A "rendes" francia camembert és brie jellegű sajtokat, tapasztalataink szerint, kizárólag csavaros tetejű dunsztosüvegben szabad hűtőbe tenni, -különben...

-A férjem óokos kollégái egyszer Nizzából a bőröndjeikbe is tettek sajtokat, -ezek, valahogy Afrikát is megjárva kerültek haza, -igen sok réteg fóliába csomagolva, de, még azon át is bűzlöttek, a -bőrönd, úgy ahogy volt irány a kuka.

Bright side of life 2017.01.26. 09:49:18

@HgGina:
Nnnna valamiért eltűnt az eredeti kommentem, de kb. ez volt...

maradokapénzemnél 2017.01.26. 10:04:18

@Bright side of life: mi nem nyúltunk a kommentedhez, valami hiba van. Kérjük Írd meg újra

Rézfánfütyülő fűzangyal 2017.01.26. 10:58:51

Maradjunk annyiban, hogy a szerzőnek érdemes lenne megkóstolnia egy igazi camembert. Mondjuk, nem olcsó, és nem a nagy multik polcain található, de megérné a fáradtságot. Pl. egy Cullinaris boltban egy eredeti, camembert-i sajtot. Akkor rájönne, hogy az első helyezetten kívül mind kamumbert, ízetlen rágógumi.
Ami a leglényegesebb, hogy a camembert él! Még akkor is, ha pasztőrözött tejből készül. Íze változik, és nagyjából két-három nap után éri el igazi ízét és folyós állagát. Ha ezt kipróbálja, rájöhet, hogy az összes többi, ha kinn felejti a hűtőből, akkor legfeljebb kiszárad vagy megpenészedik. Pedig a saját, élő bevonat minden más penész eleve elpusztít. Csak pl. a Spar-ban kapható Saint Benoit is elég jó, és olcsó is.

maradokapénzemnél 2017.01.26. 11:24:40

@Rézfánfütyülő fűzangyal: köszönjük a szakmai hozzászólást. Megfogadjuk!

olimpiam 2017.01.26. 12:09:45

@maradokapénzemnél: a legnagyobb probléma, hogy kis hazánkban camembert néven kamu készítményeket árulnak. az első helyre tett is max az útszéli eldobható kategória. nem kell ezt túlragozni, a magyar fogyasztóknak más az ízlésük, kisebb a pénztárcájuk, a pénzükért pedig nem minőséget hanem hamis álmokat vesznek

olimpiam 2017.01.26. 12:11:16

@Sieg: hja sok vak között a félszemű a király!:)

olimpiam 2017.01.26. 12:40:03

az mindenképpen egy javaslat lenne ha már nem lehet elutazni oda ahol valóban azt gyártják ami, elmenni culinárisba, baldasztiba, vagy: www.legourmetdebordeaux.com/termek-kategoria/sajtok/#.
Azt se felejtsük ki, a camembert mellett azért van jó sok féle minőségi sajt elég ha a reblochont említem.
És a lábszagok, azok nélkül mit sem ér egyik sem:)

maradokapénzemnél 2017.01.26. 12:42:12

@olimpiam: köszönjük a linket és az ajánlást :)

eßemfaßom még áll 2017.01.26. 13:37:51

érdekes dolgok ezek, amikor flaszijaojszágban voltunk, volt egy buli ahol egy brutális sajtasztal (is) volt, mindenféle cameberek is, és hát egyik se bűzölgött és folyt szét. Nem értenek ezek a flasziák ehhez sajtdologhoz.

eßemfaßom még áll 2017.01.26. 13:38:34

@Rézfánfütyülő fűzangyal: "nagyjából két-három nap után éri el igazi ízét"

Mihez képest 2-3 nap után?

eßemfaßom még áll 2017.01.26. 13:40:08

PS.: Szeretem a büdös sajtot, még mielőtt valaki...

body_andras 2017.01.26. 14:07:09

Király a témaválasztás, csak így tovább! [thumbs up]
Egy kis kiegészítés régről, annak akit érdekel: sajtologia.blog.hu/2016/05/16/nagy_camembert_teszt

maradokapénzemnél 2017.01.26. 14:18:53

@body_andras: kösz, nektek is jó sajtolást :)

elemes 2017.01.26. 14:47:48

és a pálpusztai? az nem egy túl-túl-túlérlelt camambert véletlenül?

encir 2017.01.26. 14:51:06

Júj, nem is tudtam, hogy a hermelin az egy sajt. Mindig csodálkoztam, mikor a Nők a pult mögöttben ezt kérte egy vásárló :)

Pestépítő 2017.01.26. 16:02:42

csakis a Culinaris-ban kapható alsó-normandiai holstein-fríz tehénből fejt tejből készített 90 napig tokaji aszúban érlelt camembert-t minősége éri el az ehető szintet, 12.000/dkg az ára, de aki mással beéri az egy igénytelen proli és egyen trappistát.

Sir Gombóc 2017.01.26. 16:50:43

A 6. helyezett piros dobozos Camembert, amit Spar saját márkásnak írtok (szvsz nem az), pár éve az elsők között végzett egy másik teszten, nagyobb mintából. Tehát a sorrend erősen szubjektív. Rendszeresen szoktam venni, de az általatok felsorolt hibákkal, mint levehetetlen csomagolás, még egyszer sem találkoztam. Nálam a Tihanyt mind ízben, mind állagban magasan veri. De erre is igaz, hogy érlelni kell, akkor volt a legjobb, amikor elfeledkeztem róla és lejárati idő után került elő a hűtőből, szépen megfolyósodott és karakteresebb íze lett, ekkor már a penész réteg sem tiszta fehér volt rajta.

Sir Gombóc 2017.01.26. 17:23:01

@body_andras:

Na, ezen a teszten is a "spar saját márkás" elég jó pontszámot kapott.

Void Bunkoid 2017.01.26. 19:18:31

@Pestépítő: :DDDDDDDDDDDD

amúgy csodálkozom, hogy Benke Laci bácsi (aki azóta jótékonyan letiltatott mindenféle kommentet az összes youtube megjelenése alól) nem lett felkapva és nem kotyvaszt (és blogol ki) mindenki valami jó kis ételízesítős keresztpanírba forgatott gépsonkát :)