11 magyar pezsgő tesztje

2016.dec.29.

Pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagnierét pezsgőnek. Budapesten az első pezsgőgyárat 1834-ben alapította a Prückler család.

Nézzük meg, hogy mire mentek a magyar pezsgőkészítők a majdnem 200 évnyi magyar pezsgőgyártási tapasztalatunkkal. 11 féle magyar pezsgő vaktesztje illat, íz, sav harmónia, szénsavasság alapján. 

p1020504.JPG

A pezsgők cukortartalmuktól függően a nagyon száraztól (brut nature kevesebb,mint 3 g/l cukor) az édesig ( több,mint 50 g/l cukor) vannak kategorizálva. A kereskedelmi forgalomban leginkább a száraz (dry,sec), félszáraz (medium dry, demi sec) és az édes pezsgők (sweet, doux) találhatóak meg. Erjesztésük leginkább tartályban történik, a megkülönböztetett minőségűeket pedig üvegben erjesztik. Speciális készítési mód, amikor nem borból,hanem mustból erjesztik a pezsgőt (spumante).

p1020492.JPG

11. helyezett: Szovjetszkoje Igrisztoje Édes

Javasoljuk óvatosan nyitni, mert borzasztóan gyenge a dugó minősége. Kellemetlen,már-már hibás illatú, savanykás mellékízű pezsgő. Nem értjük a pezsgő gyártójának koncepcióját, illetve csak annyi, hogy legyen olcsó pezsgő is a piacon...

 p1020518.JPG

10. helyezett: Walton félszáraz

Alkoholos illat, nem gyümölcsös. Rendkívül savas, gyomorbántó ital. Az íze kesernyés, itt valamit elronthatott az előállítás során a gyártó.

 p1020517.JPG

 9. helyezett: BB Száraz

Savanykás, jellegtelen illattal indít, amit aztán egy gyengén szénsavas,erőtlen pezsgőíz követ. Nem tudunk róla konkrétumot írni,mert színtelen-szagtalan-íztelen. De legalább nem rossz,csak éppen pezsgőnek nem kellene hívni.

p1020522.JPG

 

8. helyezett: Szovjetszkoje Igrisztoje Muskotályos

Dohos illatú, édes létére elég savas. Egyedüli pozitívum a muskotályosság, ami menthetővé teszi egy pillanatra a menthetetlen érzést, hogy "Többet ilyet ne!"

 p1020521.JPG

7. helyezett: König Félszáraz

Robbanásveszélyes, gyenge dugó. Legvilágosabb színű, kicsit hordó illatú pezsgő. Édeskés, gyengén savanykás utóízzel. Nem rossz pezsgő,inkább átlagos. Olcsó és iható. 

 p1020515.JPG

6. helyezett: Coop Muskotályos

Illata nem nyújt kellemes első benyomást, olyan pinceszagú. Ízre inkább félédes, szénsavassága viszont kellemes. Szintén az olcsó,de iható kategóriát képviseli.

p1020516.JPG

 

Nagy szünet! Eddig tartottak a kommersz pezsgők!

5. helyezett: Törley Chardonnay

Gyenge, de kellemes szőlő illat. Harmónikus, semleges, száraz íz, gyengén édeskés utóíz. Szénsav mennyiséget is eltalálták. Ajánljuk a száraz pezsgők kedvelőinek. A legfinomabb száraz pezsgő a kóstoltak közül.

 p1020520.JPG

4.helyezett: BB Spumante

Mustból készített pezsgő, kellemes szőlő illat jellemzi. Megfelelően szénsavas, nincs utóíze. Fiatalos buké, harmonikus savegyensúly. Szerettük.

 p1020513.JPG

3. helyezett: Törley Reserve, félszáraz

Finom illatú, gyümölcsös. Inkább száraz pezsgő,mint félszáraz, ennek ellenére édeskés utóízzel zár. Szénsavból nincs hiány, de itt már nem lő ki a dugó,hisz parafából készült. A legfinomabb félszáraz pezsgő a kóstoltak közül. 

 p1020523.JPG

2. helyezett: Törley Muscateller

Illatában érezhető a muskotályos szőlő, bár csak többszöri szaglással felismerhető. Ízében viszont már jelzi, hogy ebben az árkategóriában Ő a legfinomabb muskotályos pezsgő. Egyetlen gyengesége talán az,hogy kissé savas,amit már csak a gyomrunkban érzünk. Ajánljuk és hihetetlen, hogy ugyanaz gyártja,mint a Walton félszáraz pezsgőt.

 p1020511.JPG

1. Helyezett: Hungária Édes 

Abszolút első: minden tesztelő ennek a pezsgőnek adta a legmagasabb pontszámot. Legszőlősebb illatú, amit nem is rejteget,azonnal érezhető. Kedvet kapunk meg is ízlelni. Végre egy harmonikus pezsgő,ami tagadhatatlanul gyümölcsös zamatú, a szénsav is pont elég. Verhetetlen ebben az árkategóriában. Érezhető, hogy a gyártó biztosra akart menni, egy hibáktól mentes pezsgő előállítására törekedett,ami tényleg ízleni fog a fogyasztóknak. 1500 Ft egy palack, de megéri.

 p1020514.JPG

pezsgo_teszt.PNG

 Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr3212079829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AiRLAC 2016.12.31. 08:25:58

Első helyezett neve hiányzik (mobilon)

maradokapénzemnél 2016.12.31. 09:00:09

@AiRLAC: szia és köszi, ellenőriztük több telefonon is, nekünk látszik. Amúgy Hungária Édes.

Bright side of life 2016.12.31. 10:00:03

Hál' Istennek, a magyar pezsgőkészítők ennél azért sokkal többre mentek. Hogy sikerült a kínálat legalját összeválogatni?
Mindenképpen célszerű lett volna a válogatás kritériumait (ha voltak) tisztázni - pl. édesszájúaknak, akik a pezsgőt hírből sem ismerik, 1500.- Ft alatt - mert így igencsak félrevezető az írásod.
Amúgy - ha el tudsz szakadni a cukrozott löttyöktől - 2000.- Ft alatti áron beszerezhető a Hungária Grande Cuvée Brut vagy az Extra Dry, amelyek már egész kellemesek és nem utáltatják meg a fogyasztójával egy életre a pezsgőt.

maradokapénzemnél 2016.12.31. 10:03:26

@Bright side of life: a válogatás alapja a leginkább megvásárolható kategóriájú pezsgők jelentik. Természetesen ennél jóval drágább pezsgők is vannak. Az általad említetteket ma megkostuljuk és vissza írunk. Köszönjük a jelzést

conTroll 2016.12.31. 12:07:47

Tavaly a Törley 1500-1600 Ft körül árusított pezsgős palackjain még szerepelt az az infó, hogy palackos, vagy tartályos érlelésű-e a pezsgő. Az idei pezsgőkről ez eltűnt. Lehet, hogy az eddigi jelölések sem voltak valódiak? Talán nem is gyárt palackos érlelésű pezsgőt a Törley-gyár?
Kár, hogy a cikk a technológia kérdését nem érinti.

maradokapénzemnél 2016.12.31. 12:11:06

@conTroll: szia, a 11-ből egyedül a Torley Reserve palackban érlelt, a többi tartályos. Amennyiben a palackok nincs rajta hogy palackban érlelt, akkor biztos hogy tartalyos. Köszönjük hogy megkérdezted!

motoroskonyhaja 2016.12.31. 16:49:06

Hát ez azért így nagyon komolytalan tesztnek tűnik. Vagy ez a tömegek által vásárolt kommersz pezsgők tesztje? Azoknak -hidd el- nem kell teszt. Megveszik a legédesebb Törleyt, a szegényebbek a BB-t, vagy a sajátmárkás pezsgőket. Viszont rengeteg olyan magyar pezsgő van, ami tényleg finom -és a legtöbb boltban, hiper- és szupermarketben elérhető- de nincs bent a listában. Valaki már említette a Hungária Extra dry és Grand Cuvée Brut-ot, de ott figyel még a polcokon a Francois President Brut, de még a Törley is gyárt normális minőséget, Chardonnay Brut néven kell keresni (mondjuk ezt inkább nagyobb hiperekben, illetve normális szakboltokban kell keresni).

gyanta 2016.12.31. 16:49:09

Komolytalan teszt,ezek nem pezsgők...

maradokapénzemnél 2016.12.31. 16:52:25

@motoroskonyhaja: ha rengeteg, akkor sorolj még néhányat hogy jövőre azokat is teszteljük

motoroskonyhaja 2016.12.31. 18:56:37

@maradokapénzemnél: Amit Ti (Te) teszteltetek, azok a kommersz kategóriát képviselik max 1000-1500 Ft-ig, tartályos erjesztéssel. A pezsgő viszont -szerintem- nem itt kezdődik ;) Persze tudom én, 5-10 ropiért jöjjön inkább egy üveg jéger vagy hasonló, nem pedig egy üveg nyamvadt pezsgő. De kérdem én: ha a pezsgő a valóban különleges alkalmakra szól, akkor miért vedeli a magyar ünnepekkor liter számra a gagyit? :) :) :)
Rengeteg hazai borászat készít normális pezsgőt, de pl. egy -kommersznek számító- Szent István is tud nagyon jót gyártani, nem kell rögtön 6000-8000 Ft körül Sauskát vagy Léglit keresni. Megjegyzem, az EREDETI orosz pezsgő is nagyon jó (nem a Szovjetckoje-re gondolok, mert az -ahogy írtátok is- magyar)

Olyan ez, mint a magyaros camambert-szeretet. A legtöbben megveszik, kiveszik a hűtőből, felszeletelik és már eszik is ehhez-ahhoz, vagy kirántják. De nem tudják azt, hogy ha az egész sajtot beteszik a sütőbe 20 percre -míg olvadóan, krémesen forró és lágy lesz-, majd belemártogatnak frissen sült rozmaringos bagettet, és hozzá forró lapsang souchongot kortyolgatnak az mennyivel, de mennyivel másabb, jobb élmény.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.01.02. 07:04:24

A Szovjetszkojét mindek ebbe belevenni nem tudom. Akkor legyen benne az ABdau Durso is, mert az orosz és jó. É annyira nem is drága.

Egy Légli is kb 3500 Ft, egy Kreimbacher is annyi. Ezekkel koccintani is bűn. Pont a lényeg veszik el, hogy az ünnepi pillanatot is lealacsonytjuk.

Igazából ezt lehet egyáltalán pezsgőnek hívni, vagy mert ez azért nem champagne.

Pedig nagyon jók a maygar kis szériás pezsgők, és nem drágák. Pont erre a napra valók.

maradokapénzemnél 2017.01.02. 08:40:07

@motoroskonyhaja: megmondjuk őszintén, hogy jó a dumád a camembert-ről :) Annyira, hogy megjött a kedvünk kóstolgatni, tesztelni. Szerinted miket érdemes kóstolni, mely sajtokat? Köszönjük és BÚÉK

motoroskonyhaja 2017.01.05. 19:21:45

@maradokapénzemnél: Örülök, ha tetszett, de akkor is ez a véleményem (mondjuk sokan pont ezért utálnak, hehe :) Mire gondoltatok, sajtok kóstolására vagy a sajtok közül a camembert-re? BÚÉK! :)

maradokapénzemnél 2017.01.06. 09:00:48

@motoroskonyhaja: most a camembert-re! Azok közül is a Magyarországon kaphatóakra. Vagy 10-15 fajtát összeszednénk. Talán jó lenne csak natúr, ízesítés nélkülit kóstolni. Vagy pár ízesítettet is? Vélemény?

motoroskonyhaja 2017.01.07. 10:25:24

@maradokapénzemnél: Szerintem első körben a natúrra menjetek rá. Eszméletlen széles a választék a Tesco Value-tól a többbi multi sajátmárkásain keresztül az igazán prémium sajtokig. Kíváncsi leszek az eredményre, előre nem árulom el a kedvencemet :)