3 rossz döntés miatt tízezrek a kukába

2016.nov.12.

A kidobott élelmiszerek értékét akár több tízezer forintra becsülik az elemzők. Pedig ez csak 3 fő folyamathiba eredménye, amelyeket kijavítva megspóroljuk ezt a kukába dobott pénzt.

Készítettem egy folyamatábrát, ami bemutatja a rossz döntési folyamatot, ami az élelmiszer kidobásához vezet.

 3rosszdontes.png

 

Hogy spóroljuk meg ezeket a tízezreket? Nélkülöznünk sem kell! Olvasd tovább..

 

Vásárláskor elkövetett hibák

shopping-22.png

  • Többet vásároltunk, mint amire szükségünk volt a főzéshez
  • Atomháborúra készülünk: betárolunk 10 kg lisztet vagy 20 kg cukrot, vagy 10 kg tésztát vagy konzerveket nehéz időkre -> csak a pénzünk áll benne
  • Romlott élelmiszert vettünk, csak nem tudtunk róla
  • Korábban nem kóstolt, ízlésünkkek ellentétes élelmiszert vettünk: Serrano sonka vagy Pálpusztai effektus -> finom, de nem mindenkinek
  • Beleesünk, a többet veszek olcsóbban csapdába: ésszerű keretek között működik, de ha végül kidobunk belőle egy részt, akkor máris ugrott a pénz, amit megtakarítottunk az akción

 

A már otthon elkövetett hibák

fast_food.jpg

  • Fekete lyukak vannak a házban: a hűtő hátsó része, vagy a nem látható alsó rekeszekben elbújt élelmiszerek. Továbbá a spájz vagy egyéb szekrények nem szem előtt lévő részei
  • Kidobjuk, pedig még nem járt le a szavija
  • Fagyasztó 100%-os telerakása: nem energiapazarló, de ez is készlet amiben pénz áll
  • Többet főztünk-sütöttünk, mint amit megettek és/vagy főzünk újra, holott még a tegnapi főztünk se fogyott el
  • Másnapos kenyeret már kukázzuk

 

Végül ezért dobjuk ki

  • Megromlott a felbontott kaja vagy gyümölcs stb
  • Már nem kell senkinek, amit főztünk vagy vettünk (másnapos kaja, „hibás” gyümölcs)
  • Lejárt a szavatossága
  • Nem ízlett
  • Van frissebb az adott élelmiszerből és szabadulunk a régitől

 money-in-trash-can1.jpg

Javasolt módszer

  • Szükség szerinti vásárlás: számoljunk egy kicsit mielőtt főzünk, hogy hány főre és hány napra főzünk és ehhez mennyi alapanyag kell
  • Már amikor megvesszük, ellenőrizzük a szavit, illetve a csomagolás sértetlenségét (kupak teteje nincs felpattanva, nem szakadt-e a csomagolás)
  • Kicsi a valószínűsége az atomháborúnak, ne tárazzunk be -> kidobhatjuk a végét,mert lejárt. Tartósból is csak ha kell az elkövetkező 1 hétben. Csak áll benne a pénzünk.
  • Ha nem ettünk még az újfajta, különleges élelmiszerből, akkor először csak kis adag vagy kóstolás, nehogy az egész a kukába menjen
  • FIFO (first in first out) módszer az élelmiszerekre: raktározási szakszó, angolul az elsőnek vettet elsőként fogyasszuk rövidítése (nagyjából). Szavatosságra nézve azt jelenti, hogy a legkorábban lejárót együk először. De jelenti azt is, hogy ne bontsuk meg addig a következő doboz tejet vagy szeletelt sonkát, amíg a már megbontott el nem fogyott.
  • Valóban romlott vagy lejárt szavis-e: 1-2 nappal lejárat előtt még nem kell kidobni az élelmiszert
  • Végül gondolkodjunk, mire lehet használni a megmaradt kaját: kutyus és macsek oda lenne érte (persze ha csak Viszkaszt és Pedigré Pált adunk neki elvből, akkor mindegy). Kicsi a valószínűsége nagy mennyiségű megmaradt gyümölcsnek, de cefre? (jó csak vicceltem, vagy nem?)

 

Ötletek tőletek? Várom a hozzászólásokat!

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkükért! KATT IDE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1411952467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2016.11.13. 11:37:33

"Fagyasztó 100%-os telerakása: energiapazarló és szükségtelen"
Ez így nem igaz, a telepakolt hűtő üzemel a leggazdaságosabban, ezért pl. vízzel érdemes jól feltölteni, ha nincs kihasználva a kapacitása.

maradokapénzemnél 2016.11.13. 12:45:53

@Janossz: ebben biztos? ha lehet fejtse ki bővebben, érdekel, köszönöm

Mester.Tamás 2016.11.13. 12:59:33

@maradokapénzemnél: Egyszerű fizika: a levegő nagyon rossz "hőtartó", ezért célszerű, ha nincsen kihasználva, vizes palackkal telepakolni a fagyasztót, mert a víz sokkal jobb hőtároló képességekkel rendelkezik.

Tehát ha félig üres a hűtő, a "fagyos" levegő percek alatt elillan, és a betóduló meleg levegőt újra le kell hűteni, ellenben ha tele a hűtő, egy adag fagyasztott hús, zöldség, víz, sokkal jobban tartja meg a fagyos levegőt.

Janossz 2016.11.13. 12:59:54

@maradokapénzemnél: Ezt az okosságot én is úgy szedtem fel valahol. Kifejteni valószínűleg egy épületgépész mérnök tudná, aki nem vagyok...
Viszont, ha belegondolunk, hogy egy nagy tömegű temperált anyagot kell folyamatosan hőn tartani, annak kisebb az energia-igénye, mint egy időnként nyitogatott szekrény levegőjét újra meg újra visszahűteni. Valahol itt lakhat az igazság, gondolom.