Minimum 50.000 Ft gázköltség csökkentés!

10+1 kipróbált tanácsom a gázszámla csökkentésére

2016.nov.07.

Mindenki tudná másra költeni a fűtésszámlákkal kifizetett pénz egy részét. Most lesz erre lehetőségünk és akár egy ilyen levelet is kaphatunk 2017 áprilisában!

gfgf.png

Először is nézzük a fűtést egészségügyi szempontból. A nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában a 17-19 °C, de csecsemőknél 20-22 °C. Csecsemők fürdetése 23-24 °C-os helyiségben javallt.

A levegő hőmérséklete mellett, a páratartalom is fontos. Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális. A levegő túl magas páratartalma sem egészséges, az atka és a gomba (penész) elszaporodhat, a fal dohosodik.

Most nézzük, meg mit kell tennünk, hogy egészséges hőmérsékleten tartsuk házunkat és spóroljunk is minimum 50.000 ft-ot a mostani fűtésszezonban! Maximum 1 nap utánajárást és egy kis munkát igényel. Elég jó napi díjunk lesz. A becsült megtakarítási összegek saját mérésekből származnak.

Kötelező a fűtésrendszerünk karbantartása és biztonsági ellenőrzése. Hívjunk szakembert! Meg kell csináltatnunk: a fűtési rendszer levegőtlenítését – vízkőtelenítését - vasiszaptalanítását (ezek csökkentik a radiátorok teljesítményét), kazán beállítása-javítása, gázégők beállítása-> sok energia égethető el feleslegesen (ha kijön a szerelő, akkor már nézessük meg a gáztűzhelyet is), termosztát ellenőrzése, konvektorok átnézetése-próbája, radiátorszelepek ellenőrzése, gázbojler karbantartása, égéstermék megfelelő eltávozása (CO, CO2!!!). 

Megtakarítás fűtés szezononként: 10.000 – 50.000 Ft.

A fűtésszámlánk magas lehet a házunk nem megfelelő szigetelése, a huzatos nyílászárók, hosszú szellőztetések, a hibás fűtésrendszerünk, a túlzott fogyasztás, a fűtéstestek letakarása-eltorlaszolása és végül a gázszolgáltató téves számlázása miatt.

A következőkben leírom, hogy mit tehetünk rövid és hosszú távon e problémák megoldására és gáz költségünk csökkentésére. A számládat természetesen a külső hőmérséklet is jelentősen befolyásolhatja, de ennek szabályozására még nincs ötletem...

1. Szigetelés a hosszú távú és megtérülésű megoldás: idénre talán már késő leszigetelni a házat, de elvileg lehetséges még. 15-50% költségmegtakarítás érhető el homlokzat és mennyezetszigetelés után, természetesen jó minőségű nyílászárók mellett. Érdemes figyelni a jövőben a lakossági pályázatokat is! A 40-50%-át fedezheti. Jelenleg nincs országos program kihirdetve.

Megtakarítás fűtés szezononként: 30.000 – 100.000 Ft.

2. Nyílászáró hibák: amennyiben nem megfelelően zár az ablak-ajtó, akkor a fűtésköltségünk 15%-a is rámehet, ami 30-40.000 Ft évente. Nyílászáró cserét inkább tavasszal. Amit most teszünk: nyomjunk egy gombóc gyurmát az ablaknál oda, ahová az ablakszárnyat becsukjuk, egyet alul, egyet felül és egyet oldalt. Csukjuk be az ablakot és nézzük meg, hogy a gyurma hány mm vékonyra préselődött össze. Ennyi a rés az ablakon, ahol a hideg bejön. Rövidtávon betömíteni szigetelőcsíkkal lehet: a mért résnél 1 mm-el vastagabbat szigetelő csíkot vegyél (ha kell többféle vastagságút a különböző ablakrésekhez). Felrakás előtt tisztítsd le a ragaszható felületet. Semmiképp ne habszivacs szigetelőt vegyünk, hanem gumit, mert a szivacs 1-2 hónap alatt tönkremegy. Vigyázat, mert az ablakok belső fele bepenészedhet a 2 üvegréteg közötti páralecsapódáskor! Ahol ilyet tapasztalunk, az az ablak már cserés!

Emellett, ha van redőnyünk, akkor estére engedjük le mindenképp. A vastag sötétítőfüggöny is bent tartja a meleget. A huzatfogó párna az ablakba és az ajtó elé is olcsó megoldás.

Megtakarítás fűtés szezononként a rövid távú javaslatokkal: 15.000-30.000 Ft, ablakcserével 30.000-60.000 Ft.

3. Szellőztetési hiba: Szellőztetéskor csak annyi friss levegőt engedj be a házadba az elhasznált helyére, amennyire tényleg szükség van. A 3 percnél hosszabb szellőztetés esetén lehűlnek a falak és a bútorok, berendezések. Így nem csak a levegőt, de a ezeket is vissza kell fűtened. Szellőztetéskor kapcsold minimum állásba a termosztátot vagy a radiátor szelepét zárd el és teljesen nyisd ki az ablakokat 3 percre, ennyi elég a megfelelő oxigén és páramennyiség beáramlására. Ha eddig 5-10 percet szellőztettél naponta (180 nappal számolva), akkor átlagosan 100 Ft/nap extra költséggel és 180 nappal számolva 18.000 Ft megtakarításunk lehetne.

Megtakarítás fűtés szezononként: 18.000 Ft.

4. Fűtőtestek eltorlaszolása, letakarása: ne toljunk semmit a fűtőtest elé, ne rakjunk semmit a fűtőtestre, környékét hagyjuk szabadon, így a meleg könnyebben áramlik a szobában, a termosztát kevesebbszer kapcsol be és nekünk is jobb lesz a hőérzetünk.

5. Megfelelő hőmérséklet beállítása szobánként. Minden szobában csak a megfelelő hőmérséklet legyen: Nappali: 20-22 °C, Hálószoba: 17-19 °C, Gyerekszoba: 20-22 °C, Fürdőszoba: 23 °C, Konyha: 17-19°C, Folyosó: 16 °C. Nem mondhatom meg neked, hogy hány fok lehet a lakásodban, ez a Te döntésed, viszont tájékoztatni tudlak, hogy +1 fok hőmérséklet emelés méréseim szerint 4% (8000 Ft) többlet költséget jelent egy szezonban. Állíts be minden helyiségben a megfelelő hőmérsékletet, a radiátorok külön szabályozásával, amivel 6.000-14.000 Ft-tal csökkenhet a számla/szezon. Mindenképp legyen digitális termosztátod, aminek beállításával időzíteni tudod a lakás hőmérséklet-változásait. Ha van olyan helyiséged, amit télen nem, vagy csak nagyon ritkán használtok, és nem igényel fűtést, akkor ott zárd el.

Megtakarítás fűtés szezononként: 6.000-14.000 Ft a helyiségek hőmérsékletének külön szabályozásával + 8.000 Ft / 1 °C hőmérséklet csökkentés.

6. Megfelelő hőmérséklet beállítása időszakonként. Ha 1-2 napra mész el otthonról, akkor ne engedd 3-4 foknál lejjebb a hőmérsékletet, mert a visszafűtés költsége nagyobb, mint a hőmérséklet fenntartásé rövidtávon. Viszont ha 2 napnál tovább vagytok távol, akkor érdemes 16 °C-ra állítani a termosztátot. Alvási időszakban vagy napközben, ha nem vagyunk otthon 2 fokkal levehető a fűtés. Viszont itt figyelembe kell venni a kisebb gyerekeket. Egy fűtés szezonban megtakarítható 30-50 m3 gáz, min 15.000 Ft.

Megtakarítás fűtés szezononként: 15.000-30.000 Ft

7. Hőtükörfólia: A hőtükörfólia visszaveri a hőt, nem engedi, hogy a falak magukba szívják azt a fűtőtest mögött, így a helyiséget a radiátor/konvektor jobban melegíti majd. Méréseim szerint 3%-kal csökkenhet a gázfogyasztás, a beruházás 800 Ft/fűtőtest x 6 fűtőtest = 4.800 Ft

Megtakarítás fűtés szezononként: 6.000-12.000 Ft

8. Konyhai gázfogyasztás: bocs, de ezt is leírom, mert itt is lehet pazarolni. A gázláng a legtöbb hőt a csúcsán adja át, ezért főzés és sütés során a gázlángot mindig akkorára állítsd be, hogy a gázláng az edénynél kisebb legyen. Továbbá a fedő használata is csökkenti a gáz mennyiségét, amit az adott étel sütés-főzéséhez kell.

Megtakarítás szezononként: 5.000 Ft

9. A Gázszolgáltató: a számlákon szereplő fogyasztást nézzük össze a gázórával,mert a szolgáltatók tudnak meglepetést okozni, és ha nem figyelünk oda 10.000 forintokat fizethetünk a semmire.

10. Lakásfenntartási támogatás: ha még a fenti pontokkal sem jössz ki jól, akkor van lehetőség lakásfenntartási támogatás igénylésére a helyi önkormányzatnál. Ennek részleteit az önkormányzat elmondja, szerintem sokan nem veszik igénybe, pedig jogosultak rá.

+ 1. Heti ellenőrzés: A GÁZÓRA ÁLLÁSA!  Nem vicc, mert heti ellenőrzéssel, még a számla kijötte előtt tudsz reagálni a túlfogyasztásodra, megcsinálhatod a fent leírtakat, jobban tudod követni a fogyasztást.

 

Most rajtad a sor, hívj egy gázszerelőt és ellenőriztesd a rendszert. Utána, mint egy ellenőrző listát használva, menj végig a pontokon és cselekedj. Amennyiben ezeken már rég túl vagy és lenne további ötleted, kérem, SZÓLJ HOZZÁ!

Tetszett a cikk? Csatlakozz Házépítők facebook csoportunkhoz, itt gyakorlati megoldásokat találsz!

süti beállítások módosítása