Ami CSOK az sok! 2.rész

3+1 TIPP az CSOK utófinanszírozás csapdájának elkerülésére

2016.nov.04.

Az 1.részben bemutatott CSOK támogatás utófinanszírozás csapdájának elkerülésére javaslok néhány megoldást. A CSOK maximum 10+10 millió ft, 5 millió Ft Áfa visszaigénylési lehetőséggel. A javaslatok azoknak szólnak, akik ezzel a konstrukcióval próbálnak építkezni. Én is építkezem, CSOK-kal, és bármennyire is macerás, sose csinálnám vissza, mert meglesz az OTTHON! De ha már építkezünk, azért csináljuk okosan. Hajrá!

aaaa.jpg

Először is lehető legkisebb önerőt vállaljuk be, amit lehet hiteligényléskor (akkor is, ha amúgy van bőven saját tőkénk). Ez bankonként eltérő mértékű, ezért pontos számot nem is írok. Kérdezzük meg mennyi a minimum. Megmondják, akkor még próbáljunk rá arra, hogy mit mondd a bank, ha azt mondjuk, hogy ennek csak a fele van meg nekünk. Ekkor vagy azt mondják, hogy akkor is kell valahogy az az önrész vagy azt mondják, hogy elégséges lehet a fele is. Ezt azért érdemes megpróbálni, mert bankonként  nagy az eltérés a minimum önrész megállapításában. Mindenképp kérjünk több banktól is tájékoztatást, és törekedjünk a legkisebb vállalt önerőre, ugyanis az önerőt a bank az első utalásnál levonja (hisz költsd el az önerődet először!). Még egy indok az alacsony önerőre a hitelfenntartási díj, ami azt jelenti, hogy amíg le nem hívod az összes hitelt a banktól, a még a banknál lévő részre fizetned kell díjat. Nagyon változó mértékű bankonként, de kb 100.000 Ft-os nagyságrend, aminek egy részét megtakaríthatod. +!!! Amikor az értékbecslő jön, akkor ne engedd el addig, amíg meg nem mondja hogy milyen készültséget riportál majd a banknak. Ha ez alacsonyabb, mint amibe eddig került az építkezés, akkor kérdezd meg, miért ír ilyen alacsony értéket, és tárgyalj vele, hogy írja be a valósat (ehhez készülj számlákkal, szerződésekkel és az eredeti költségvetési terveddel)

Másodszor választhatunk olyan kivitelezőt, aki kulcsrakészre csinálja nekünk a házat. Ekkor a bank neki utalhatja a pénzt, a vállalkozó finanszírozhat helyettünk. Ez finanszírozási oldalról olyan szép, hogy tapsolhatnánk is neki, viszont ehelyett eltapsolunk egy csomó pénzt, mert a kivitelező nagyon szép haszonnal dolgozik, és ennek a haszonnak jelentős részét megtakaríthatnánk, ha mi szerveznénk az építkezésünket. Amit ráadásul elvesztünk még ilyen esetben az az ÁFA visszaigénylés lehetősége maximum 5 millió FT-ig, másfelől az egész építkezésed feláras lesz, mert a kivitelező keresni fog az anyagon is, nem csak a munkadíjon. Akinek viszont se kedve, se ideje szervezkedni egy kicsit, annak a kivitelező a jó megoldás, ha nincs elégséges önrésze az építkezés megkezdéséhez.

Harmadszor egyezkedhetsz a beszállítóiddal, amennyiben te szervezed az építkezést mégis (költségszempontból javaslom). Magyarul, akkor kapnak pénzt, ha te is megkapod a banktól. A beton alap elkészül szerelőbetonig 1-2 hét alatt. Ekkorra már szervezzük meg az értékbecslő kihívását, és a bank elvileg 1 héten belül utal. Nem kellett sokat várni sem a tüzépnek, sem a betont szállítónak, sem a kőműves vállalkozónak. Ezután 4 hét kötési idő. Jön a falazás, betonkoszorú (k), majd a tető. Ha nincs pénzünk, akkor a betonkoszorú után is hívhatjuk az értékbecslőt, bár ennek úgy 20.000-30.000 Ft a költsége, alkalmanként. Csak akkor javaslom az értékbecslő többszöri kihívását, ha a tüzép vagy a vállalkozó nem hitelez nekünk! Amennyiben körültekintően szerezzük be az anyagokat, és a vállalkozót is több jelölt közül választottuk, akkor a szokásos 3-4 értékbecslő hívás helyetti 5-6 kihívás jelentette 60.000 Ft-os többletköltség eltörpül egy kivitelezővel építtetett ház felára mellett.

Negyedszer készüljetek, hogy ebben a játékban mindenki el akarja majd hitetni veletek, hogy Ő a főnök. A bank, a vállalkozók, a tüzépek. Csak egy kérdésem van: ki fogja kifizetni a házatokat?  ŐK?   NEM!  TI, csakis TI. Szóval, ha kell a pénzetek, dolgozzanak meg érte. Legyünk határozottak (ne durvák!) és törekedjünk arra, hogy legyen választási lehetőségünk: több bankot is megkérdezni szerződés előtt, több vállalkozótól is ajánlatot kérni. Egy lehetőségből nem lehet dönteni. Szóval ki a FŐNÖK?

 

Ajánlom a gázmegtakarítási, spórolás régi ház bontása után,  téligumi tippek cikkeimet is.

Tetszett a cikk? Csatlakozz Házépítők facebook csoportunkhoz, itt gyakorlati megoldásokat találsz!

 

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

 

süti beállítások módosítása