Maradok a pénzemnél

2017.sze.21.
Írta: maradokapénzemnél 3 komment

A cigarettázás elleni harc kétszínű politikája Magyarországon

Lassan már a sokat látott kórboncnokok is megijednek a cigarettás dobozok képei láttán, de mégsem fog a kormány célt érni a dohányzás elleni harcában. Most komolyan kérdezed, hogy "miért nem?" Egyszerűen nem érdeke. A cigaretta leszoktatás nevű parasztvakítós kampány önmagában akár hasznos is lehetne, de a  kirakós elemeit összerakva gyomorforgató eredményre jutunk.

cigarette-424540-640_juaaxsbs.jpg

Tovább
Címkék: OkosVásárló

Így tanulhatsz matekot anélkül, hogy megutálnád

Minden második középiskolai diáknak problémái vannak a matematika tanulással. Ezek meglátszanak az osztályzatokon és azon, hogy a szöveges, életszerű feladatokat milyen nehezen oldják meg. A matematika így sajnos sokszor egy félt-utált tantárggyá válik, pedig amikor a tanulók dolgozóvá válnak - akár egy matematikától távol álló területen -  egy stabil matematikai képzettségnek akkor is nagy hasznát vennék, gondoljunk itt akár csak a pénzügyeik, és későbbi beruházásaik irányítására.

mateking1_2.jpg

Tovább

5 tipp, hogy ne fogyjon el a mobilneted

A mobil adatforgalomnál valahogy mindig ugyanaz az érzésem volt, mint a keverőkocsi által kihozott betonnál: kevesebbnek tűnik, mint amennyinek mondják. Éppen ezért a telefonomon is mértem a mobilnet fogyasztásomat (tehát a szolgáltatótól független app-pal) és beigazolódott sajnos, hogy tényleg elfogyasztom a szerződés szerinti keretemet, és sokszor túl korán. Azután bevetettem néhány trükköt, illetve változtattam a netezési szokásaimon. Hogyan spórolok az adatforgalmammal?

nevtelen_3.png

Tovább

CSOK 2017: szinte egy fillérrel se támogatja már a családokat

Az építkezés átlagosan 30%-kal drágult az elmúlt 2 évben saját tapasztalataink alapján. Ezzel elkopott a CSOK pozitív hatása a családi kasszára. A családoknak szánt támogatás jelentős része extraprofittá vált az építőiparban. Alacsonyabb büdzsével még realizálható a CSOK 10 milliós támogatás egy része.

stockphoto_munkas_piheno_alvas_epitkezes_epitoipar_nyar_3.jpg

Tovább

Ki vagy rúgva!

Vagy, ahogy az angol mondja: ki vagy "tüzelve". Sok vezető eddig jut el a beosztottjainak motiválásához vezető úton, nem is sejtve, hogy ezzel a mondattal 4 dologra mondott nemet a vezető és ez sikertelenné fogja tenni.game-of-thrones-season-5-episode-5-master-burns-dragon-scene.jpg

Ritka, hogy egy film vagy sorozat inspiráljon egy cikk megírására, de a Trónok harca 7.évad 5 részében van egy pár perc, ami egy tipikus vezetői eszközt mutat be: az ERŐT. A vezető olyan pozícióban van, hogy nem érdekli mások véleménye, azt hiszi, hogy Ő mindent megtehet, és mások megfélemlítésére használja is ezt a kiváltságát. Jó, de ettől mehet hatékonyabban egy vállalkozás, intézmény, kormány?

 

10 versenyszférában eltöltött év és legalább 8 főnök elfogyasztása után úgy gondolom, hogy nem általánosítok, ha azt mondom, hogy országunk nem csak köz, hanem a versenyszférában is gyenge vezetőkkel rendelkezik. Mire gondolok, amikor azt írom, hogy gyenge? Íme a kritikus 4 pont:

  • 1. nem tudja a ráruházott "hatalom" nélkül motiválni embereit, csak erővel hajtja őket

csináld, mert hozni kell a tervet, túlórázz ha kell!

  • 2. nem mutat példát a saját hatékonyságával/ költségcsökkentési intézkedéseivel a beosztottjainak

Van egy új céges kocsim, és akkor? Az nekem jár.... és ne zavarj, mert egész nap meetingen vagyok! Marika a klíma azért menjem az irodámban..

  • 3. nem teremti meg a dolgozóktól elvárt teljesítményhez a megfelelő környezetet

aki hülye meg lassú is, annak minek vennénk új munkaruhát vagy minek szereljek fel neki klímát az irodába? Tán attól nem lenne hülye meg lassú? Ne viccelj...

  • 4. nem érti meg, hogy a beosztottjai nélkül Ő egy senki a vállalatban, mert ha otthagyják, akkor megszűnik a szerepe

én vagyok a vezető én döntöm el mi lesz!

 

Miért nem érti a vezetők nagy része a fenti 4 pontot? Talán azért mert 2 úton lehet valaki vezető:

1. Elvégez egy hangzatos egyetemi képzést valami menedzsment szakon, aztán amikor kikerül a versenyszférába, akkor csak pislog, hogy mi van? (saját példám) Ezt mi nem így tanultuk, jah a beosztottak még vissza is pofáznak. Esélytelen, ha

csak egy valódi ( a fenti 4 pontot megoldó) vezető szárnyai alá nem veszi

2. A munkahelyen kapaszkodik fel a ranglétrán, több pozíciót is emelkedik, mire vezető lesz. Itt is nagyban befolyásol a vállalati környezet, hogy mi is lesz belőle. Hiába indul világmegváltó tervekkel, ha a "mocsár" visszahúzza. Előbb utóbb ki is rúgják majd, ha nem simul bele a többi vezető jelentette kasztba.

 

Nézzünk meg egy átlagos, magyar munkásgyűlést tömören, sallangok nélkül, jövőbeli következményeket illusztrálva és a vezető által kiváltott hatást bemutatva:

tron11.jpg

tron22.jpg

tron33.jpg

tronx.jpg

tron44.jpg

tron55.jpg

tron66.jpg

tron77.jpg

tron88.jpg

tron101.jpg

 

A gyűlés után a vezető öntelten konstatálja, hogy milyen fasza gyerek volt, azért még mindig félnek tőle a dolgozók. A baj csak az, hogy nem hallja a gyűlésről a munkába visszaigyekvő dolgozók rövid értékelését:

Na én este ránézek az állásokra a neten...

A f...m túlórázik akkor...

Húzni kell innen a p..csába

Az erő használatának csak rövid távú hatása van a munkahatékonyság emelkedésére. A morált megöli, a csapatban rivalizálás indul és kialakul egy tehetségtelen, de a főnök utasításait maradéktalanul végrehajtó kör, a "mocsár".

Természetesen van eset amikor elkerülhetetlen az elbocsátás, amikor a vezető megtette, amit lehetett, de a dolgozó nem volt hajlandó változni. Ekkor meg kell hozni  a döntést, lehetőleg gyorsan, mert aki a csak ERŐT alkalmazó vezetőnél is rosszabb, az a "ki foglak rúgni" vezető, aki nem teszi meg, csak ígérget.

Visszatérve az eredeti témához, amit az egész cikkel mondani szerettem volna az az, hogy 2017-ben már nem sokra mennek a vezetők a keménységük prezentálásával. Ha nem értékelik át a cégük viszonyait a fenti 4 pont alapján, akkor tömeges felmondásra számíthatnak.

Mire jó a mai magyar rendőrség?

5 eset is volt mostanában a családunkban, ahová rendőrt kellett hívnunk. Mi voltunk a szenvedő alanyok, de azt előtte nem gondoltuk volna, hogy az igazi szenvedés az maga a rendőri eljárás lesz. Azóta, ha meglátok egy grasszáló rendőrkocsit tele vidám rendőrrel, mindig felvetődik bennem a kérdés: miért fizetünk Titeket? igazoltatas-1.jpg

Tovább
Címkék: Tesztek

20 százalékkal költesz többet a Szigeten

Az érintéses fizetési megoldás a készpénz használata helyett már megszokott a fesztiválokon. Hasznos szolgáltatásnak tüntetik fel, több előnyt felsorolnak a készpénzes fizetéssel szemben, amelyek tényleg hasznosak vagy inkább kényelmesek, de anyagilag valójában nem a fesztiválozó jár vele jól, hanem az elfogadóhelyek és maga a Festipay természetesen. A durva, hogy a Festipay ezzel reklámozza magát az elfogadóhelyek felé, hogy így 10-30%-kal többet fognak költeni a fesztiválozók vagy nem fesztiválon a vendégek, mintha készpénzt használtak volna. Miért?

img_3531.jpg 

Tovább
Címkék: OkosVásárló

A jövőben a hüvelykujjunk lesz a legértékesebb testrészünk

Bulgáriában tesztelte a MasterCard az ujjlenyomattal működő fizetési módot. Megmarad a kártya, de pinkód helyett az ujjlenyomatunkat fogja leolvasni a terminál. Innentől kezdve a pinkódunk helyett a hüvelykujjunkat kell félteni? Lássuk az előnyeit és hátrányait ennek a biometrikus kártyának.

a-pin-kod-mar-a-multe-jonnek-az-ujjlenyomatolvasos-bankkartyak_1.jpg

Tovább
Címkék: OkosVásárló

10+10 dolog, amit csak az tud, aki már építkezett

Hétvégén beköltöztünk,  kalandos 1 év után pénteken már az új házban aludtunk. Kell pár hét mire a ház külső munkálatait befejezik, levakolják a kerítést és letérkövezik az udvart. Valószínűleg pár hónap múlva már nem írnám meg ezt a cikket, mert addigra megszépül minden és csak élvezni fogjuk új otthonunkat. Most azonban még van bennem pár gondolat, amit megosztanék veletek, mik azok a dolgok, amiket az építkezésünkön tanultam és tapasztaltam meg. Valahogy úgy érzem magam, mint Regős Bendegúz:

Először úgy gondoltam, hogy könyvbe írom meg a memoárokat, de olyan furcsa dolgok történtek velem, hogy hihetetlen, másrészt meg leszednének érte a kutyák, ha minden napvilágra kerülne, amit a bakterház környékén tapasztaltam. Utoljára abban állapodtam meg, hogy amit lehet, elmondok, okuljanak rajta mind az unokáim, ha valamikor megszaporodok.

leaning-tower-of-pisa-image-1024x577.jpg

Tovább

3 tipp, hogy nyáron ne őrüljünk bele a túlórázásba

A túlóra rövid és hosszútávú előnyei és hátrányai után egyértelművé vált, hogy mind a dolgozó, mind a cég rosszul jön ki a tartós túlóráztatásból. A túlóra csökkentése a vállalatoknak költségmegtakarítás, a dolgozóknak pedig szabadidő növekedéssel jár = kevesebb stressz. Leírok néhány elvet-módszert, amik a túlórák csökkenéséhez vezetnek. Természetesen ez mind a felsővezetés felelőssége. Nyáron pedig még égetőbb probléma: a szabadságon lévő kollégák munkáját "szeretik" rányomni a többi dolgozóra, így nő a túlórájuk.

angry-workers2.jpg

Tovább

Nagy Ice Tea Teszt

Több hete 30 fok felett van a hőmérséklet, gondoltuk, hogy ideje letesztelni a nyár egyik legjobban vett üdítőjét, az Ice Tea-kat. Ezeket otthon 30-40 Ft/L - ból előállítható italokat a boltokban akár 300 Ft/L-ért vehetjük meg. Vajon mit is kapunk tízszeres áron? Tízszeres minőséget? Egyáltalán miből vannak a bolti Ice Teák? Ezek a kérdések foglalkoztatak minket, amikor végül 28 különféle barackos és citromos terméket teszteltünk le. nevtelen656.jpg

Tovább
Címkék: Tesztek

A betiltott Uberrel mentünk Guns N' Roses koncertre

Amikor a Google Maps-en a szállást kerestük, egyszer csak látok egy új jelet a gyalogos, autós és tömegközlekedős utazáson felül. Rákattintottunk és így találkoztam életemben először az Überrel, Prágában. Ahhoz, hogy hívjam az első Überemet, kellett a barátaim unszolása, mert volt bennem valami ellenérzés a magyarországi betiltás körüli herce hurca után. unnamed_1.jpg

Prágai tartózkodásunk 3. legjobb döntése volt az Über használata. Első jó döntés természetesen a Guns koncertre való kiutazás volt, második pedig az, hogy a 1,5 napos kint tartózkodásunkból nem pazaroltunk egy percet sem turistalátványosságok felkeresésére, inkább a helyi sörkultúrát és  a ráépülő gasztronomiát fedeztük fel.

Az első fuvar a parkolótelep és a szállás között 4,5 km volt, és 1005 Ft megfelelő cseh korona volt hármunknak. Petr nevű söfőrünk nem tudott egy szót se magyarul, se angolul, de nem is volt rá szükség, hisz a Google Map mutatta, hová is akarunk menni.

google-maps-uber.png

A szállásról a koncert helyszínéül szolgáló Lestitne Lethany repülőtérre csúcsidőszakban 14 km távon 5008 Ft-nak megfelelő koronát fizettünk négyen. Ott a helyi taxisok ennek a 4-5 szereséért vitték az utasokat. 

Ami tetszett az Überben:

- olcsó,

- előre tudom mennyit fizetek,

- látom, hol jár és mikor érkezik a söfőr,

- tudom mennyi az út, nem tud átverni,

- nem kell az adott ország nyelvét ismernem, hogy utazhassak uberrel,

- online fizetés.

 

Ami nem tesztett:

- egyszer 20 perces várakozás a taxira,

- értesítést kapok, hogy elindult az uberes, de a söfőr visszamondja a fuvart.

Zárszó

Borzasztóan egyszerű és átlátható az utazás Überrel, sajnálom, hogy Magyarországon megfosztották az embereket ettől az alkalmazástól s vele az olcsó taxizási lehetőségtől. Biztosan van bunkó überes is, de a taxisok között is van ugyanannyi minimum.

dsc_0345-2-e1454336399698-1024x576.jpg

Szóval csak gratulálni akarok a magyar taxis társadalomnak és a magyar kormánynak, hogy anno betiltatták. Gondoljunk bele, a taxisoknak konkurencia volt az Uber és sok-sok pénztől estek el, amíg működött. Ilyen alapon nem értem, hogy miért nem tiltunk be minden külföldi terméket és szolgáltatást? Minden magyar vállakozó örülne, csak éppen a vásárlók zsebe meg jobban ürülne. 

Ti használtatok itthon Übert még? Mik voltak a tapasztalatok?

Címkék: Tesztek

6+1 tipp a többhónapos várakozási idők elkerülésére egy építkezésen

A Házépítők már tudják, hogy milyen jó buli is egy építkezés, főleg ha hihetetlen türelemmel és sok pénzzel vagy megáldva. Aki most tart a ház utolsó simításainál, úgymint burkolás, szaniterek beszerelése, beltéri ajtók elhelyezése, észrevehette, hogy akár több hét lesz néhány m2 burkolóanyag beérkezése, ahogy egy mosdóra is lehet 1-8 hetet várni. Mit lehet vagy mit kellett volna tennünk, hogy elkerüljük a várakozási időket? 

 konyha1.jpg

Kezdjük az elején és menjünk végig az egyes folyamatokon, hogy milyen átfutási időkkel számolhatunk

varid.jpg

Magyarul beindulni az építkezéssel nagyon időigényes és a külső és belső nyílászárók átfutási ideje nagyon hosszú. A száradási idők kivárása fontos és általában nem is rövidíthető.

Saját becslésem szerint, egy egyszintes, 100m2 családi ház felépítéséhez a tervektől a teljes fizikai befejezésig 10-18 hónap szükséges. Lehetne rövidebb idő alatt is elkészülni, de figyelembe kell venni, hogy most nem szalad munka után senki az építőiparban, mert csőstül jön hozzájuk. Így, ha most határozzuk el magunkat az építkezésre és már van telkünk, akkor örüljünk, hogy ha leghamarább októberben elkezdődhet az alapásás. 

Ha most kezded az építkezést

1. Ne kapkodj: javaslom, hogy nézzük meg, hogy kivel szerződünk, ne adjuk oda a házunkkat az első és lehet egyetlen kivitelezőnek, aki egyáltalán vállaná anélkül, hogy leellenőriznénk a referenciáit.

2. Inkább előbb jöjjön az anyag: a jelenlegi építkezési lázban jobban járunk, ha minden anyagot előbb szerzünk be a szükségesnél.

3. Ésszerű ráhagyás: az anyagszükségletet többször számoljuk át és tegyünk biztonsági ráhagyást (ésszerű keretek között), nehogy 5 db cserép miatt ne tudják befejezni a tetőnket.

4. Számolj az átfutási időkkel: például az ajtókat már a terv alapján is lehet rendelni, ha a kivitelező betartja az ott jelölt méreteket. Ha nem? Mi visszabontattuk....

 

Ha már benne vagy

1. Alternatív anyagok, cikkek: ha több hét a várakozási idő, akkor eldől, hogy tényleg ragaszkodsz és vársz egy anyagra vagy hajlandó vagy alternatív cikket nézni. Mi is cseréltünk beszállítót, mestert vagy márkát építkezés közben, hogy haladjunk. 

2. Ne csak neten keress, hívd fel a számodra elérhető közelségben lévő tüzépeket, fürdőszoba szalonokat, burkolócentrumokat. Mi a mosdóbeszerzésnél az egyik helyen 3 hetet, a másik azelőtt nem ismert, de megtalált beszállítónal 1 napot kellett várni.

 

+1 Ne adjuk fel könnyen: többször találkozunk azzal a szóval, hogy nincs és másnál sincs, mert a gyártó így meg úgy. Szóval le akarnak beszélni arról egyes kivitelezők vagy anyagbeszállítók, hogy máshol is jobban körülnézz. Példa a zuhanykabin beszerzésre: a bolt ahol kiválasztottuk a zuhanykabint 2 hét alatt hozta volna meg az árut, viszont a burkolónk csak 1 hetet tudott várni, mert utánna több hetes külföldi munkára szerződött. Szóval megkerestük a zuhanykabin magyarországi importőrét, akitől megveszi egy nagyker és ez a nagyker adja el annak a boltosnak, akitől mi vennénk. Az importőr végül kiadta nekünk az árut 3 nap múlva, mintha mi lettünk volna a gyorsposta.....

 

További tippek és személyes tapasztalatok a Házépítők csoportban. KATT IDE a CSATLAKOZÁSÉRT!

 

Szerző: Kardos Tamás

 

Belebotlottunk Budapest legjobb ár-érték arányú quesadillasába

Az egész sztori ott indult, hogy fut egy hamburgerbajnokság az interneten most május végéig, a nevezők „versenymunkái” láthatóak egy honlapon. Mi a legimpozánsabb vagy különlegesebb burgerekkel akartunk élőben farkasszemet nézni.

1_1.png 

Így tértünk be a Tompai utca Moonshiner’s-be azzal a reménnyel, hogy új impulzust kapunk a kézműves gasztróból.

Nem akartunk tucat vendégnek tűnni, akik csak a hamburger bajnokság miatt jöttek, így először egy quesadillast rendeltünk, mert nagyon szeretjük, esszük, amerre járunk. Rövid idő után érkezett meg egy 8 tekercsből álló tál, közepén friss zöldségekből álló mártogatóssal. Nem vagyunk ijedősek, de a mennyiség meglepett minket, ahogy az íze is.

2.png

Kezdjük ott, hogy a tortilla tekercsek belsejében grillezett csirkemell falatkák vannak, amiket BBQ szósszal locsoltak meg, csak úgy érzéssel. Első harapásnál az jutott eszünkbe, hogy ez mintha 2 étel lenne, 2 teljesen különböző ízvilággal. A belseje a mexikó-amerikai konyha ízeit viseli, míg a külső cheddar sajt, tejföl és lilahagyma meg egy kicsit haza hozott minket. A tortilla, friss ropogós és a 2 konyha ízeinek keveredése valami elképesztően eltalált. A mártogatós friss paradicsomból és zöldségekből, és friss zöldfűszerekből készül.  Kihagyhatatlan. Az ára 2000 forint, azonban ez 2 fős kaja és mivel a minősége kiváló, így nyugodtan jelentjük ki, hogy Budapest egyik, ha nem a legjobb quesadillasát ettük.

Jó, akkor nézzük, hogy mit tudtok még – gondoltuk, miközben a következő kaján gondolkoztunk. Rendeltünk egy a pub nevét viselő pizzát.  Házi tészta már alap manapság, szóval ez nem volt különleges, de a tésztába sütött fűszerek már igen. A feltét bőséges: mozzarella, a juhtúró, a csirkemell és a bacon kerekké tették a pikáns alap indította ízélményt. 1890 Ft, aminél van jóval olcsóbb pizza is Budapesten, mégis a fűszerezéssel és a gazdag feltéttel ennél az ételnél is többet kapunk.

 3_2.png

„Apa pipa IPA” törte a magyart a szomszéd asztalnál egy amcsi srác miután belga szűretlennel öblítette le kézműves menüjét. Van igazsága, ha már olyan pub-ban eszünk, ahol az alapanyagokat kistermelőktől, kis porciókban szerzik be, hogy mindig friss legyen a saláta és a paradicsom a hamburgerünkbe, ami helyben sütött zsömlébe, saját szósszal van nyakon öntve, akkor valóban jogos a megállapítás, hogy az étel kísérője is kézműves vagy egyszerűen csak minőségi legyen, ne valami cukrozott üdítő…

Végül eljött a hambi ideje. 8 szinten liftezhetnek fel és alá ízlelőbimbóink, fentről indulva házilag gyúrt és sütött barnasörös zsömle, sweet pickle relish mártás (mustármagos, mézes, csemegeuborkás mártás), 16 dkg gyengéd fűszerezésű marhahús pogácsa házi hamburgerszósz, csemege ubi, paradicsom, olvasztott ír vörös cheddar sajt és karamellizált hagyma, ami szintén barna sörrel készül, és saláta. A hús nem nyomja el a többi összetevő ízét, a zöldségek ropogósok, frissek.

6.png

A kóstoló csapatunkban volt egy tag, aki nem szereti a hamburgert. A hagyma, az olcsó húspogácsa és a ketchup együttes íze gyermekkora óta távol tartja a hamburgertől. Kételkedve harapott többször is a hambiba:  „ most komolyan: ez jó”.

Az általunk kóstolt Delirium Burger ára 1990 Ft.

5.png 

 

Tudjuk, ezzel nem mondunk nagyot, de a kézműves burger 100%-ban létjogosult. Persze, jó lehet a hamburger az amerikai gyors étteremláncokban is 300-500 forintért, de ezek a kaját tucat termékek, egy végtelenségig szabályozott, standardizált, költséghatékony gépezetből kipottyanó maroknyi kis szendvicsek. Aki látta az Alapító című filmet, azok értik a hátteret, hogy az étteremláncok pont az ellentétes pólust képviselik a kézműves pubokhoz képest, a vendég-mágnesen.  Vannak, akik gyorsan, minden egyes alkalommal pontosan ugyanazt szeretnék kapni, és vannak, akik adnak néhány percet, hogy a szakács meglephesse őket valami újjal. Itt a lényeg: a SZAKÁCS. Gyorsétterem = világszintű standard. Kézműves pub = Szakács + pincér. Amikor ezen a helyen is kinézett a szakács a pincérajtó ablakán, kémlelve a vendégek elégedettségét, akkor láttuk be, hogy ez az egész létjogosult, lennie kell!

Magas ár/érték aránya, rövid 5-7 perces várakozási ideje és a kiváló kistermelői alapanyagok miatt bátran ajánljuk a Moonshiner’s-t az új ízekre és jóllakásra vágyóknak.

 

A hely facebook oldala: www.facebook.com/moonshinersbp

Címkék: Tesztek

Uncsi tetőtéri ablak helyett menő kis erkély

Évek óta csak szellőztetésre használjuk a tetőtéri ablakunkat, de most ezzel a 2 részes tetőtéri ablakkal megváltozik a hangulata a helyiségeknek. Az alsó rész a korlát, míg a felső rész feltolódik, mint egy kis tető.

balcony-window-1.jpg

Néhány kép még:

Videó a működéséről: 

 

További tippek és személyes tapasztalatok a Házépítők csoportban. KATT IDE a CSATLAKOZÁSÉRT!

Nagy porszívó teszt a szeptemberi drágulás előtt

Porszívó tesztünk szerint a névleges teljesítmény, energia besorolás és az ár a legrosszabb iránymutatók porszívóválasztáskor, ráadásul jelentős szigoritások lépnek életbe. Többfajta takarító technológiát teszteltünk makacs, durva szennyeződésekkel. Pontosan megmértük, hogy melyik gép alkalmas padló, melyik szőnyeg tisztítására.

20161115_131137.jpg

Tovább
Címkék: Tesztek

11 dolog, amiből simán grillezőt készíthetünk

Indul a grillszezon, mégha kicsit esősen is. Mielőtt beruháznál egy drága grill szettbe, ajánlott körülnézni a fészerben, mert szinte bármilyen vas eszközből profi grillezőt csinálhatunk otthon. Íme néhány ötlet profi csináld magad mesterektől!

10-clever-ways-cook-out-without-grill_w1456.jpg

Kattints a galériára a további képekért :)

Kellemes grillezést és szép időt hozzá!