Maradok a pénzemnél

2017.júl.13.
Írta: maradokapénzemnél 20 komment

Nagy Ice Tea Teszt

Több hete 30 fok felett van a hőmérséklet, gondoltuk, hogy ideje letesztelni a nyár egyik legjobban vett üdítőjét, az Ice Tea-kat. Ezeket otthon 30-40 Ft/L - ból előállítható italokat a boltokban akár 300 Ft/L-ért vehetjük meg. Vajon mit is kapunk tízszeres áron? Tízszeres minőséget? Egyáltalán miből vannak a bolti Ice Teák? Ezek a kérdések foglalkoztatak minket, amikor végül 28 különféle barackos és citromos terméket teszteltünk le. nevtelen656.jpg

Tovább
Címkék: Tesztek

A betiltott Uberrel mentünk Guns N' Roses koncertre

Amikor a Google Maps-en a szállást kerestük, egyszer csak látok egy új jelet a gyalogos, autós és tömegközlekedős utazáson felül. Rákattintottunk és így találkoztam életemben először az Überrel, Prágában. Ahhoz, hogy hívjam az első Überemet, kellett a barátaim unszolása, mert volt bennem valami ellenérzés a magyarországi betiltás körüli herce hurca után. unnamed_1.jpg

Prágai tartózkodásunk 3. legjobb döntése volt az Über használata. Első jó döntés természetesen a Guns koncertre való kiutazás volt, második pedig az, hogy a 1,5 napos kint tartózkodásunkból nem pazaroltunk egy percet sem turistalátványosságok felkeresésére, inkább a helyi sörkultúrát és  a ráépülő gasztronomiát fedeztük fel.

Az első fuvar a parkolótelep és a szállás között 4,5 km volt, és 1005 Ft megfelelő cseh korona volt hármunknak. Petr nevű söfőrünk nem tudott egy szót se magyarul, se angolul, de nem is volt rá szükség, hisz a Google Map mutatta, hová is akarunk menni.

google-maps-uber.png

A szállásról a koncert helyszínéül szolgáló Lestitne Lethany repülőtérre csúcsidőszakban 14 km távon 5008 Ft-nak megfelelő koronát fizettünk négyen. Ott a helyi taxisok ennek a 4-5 szereséért vitték az utasokat. 

Ami tetszett az Überben:

- olcsó,

- előre tudom mennyit fizetek,

- látom, hol jár és mikor érkezik a söfőr,

- tudom mennyi az út, nem tud átverni,

- nem kell az adott ország nyelvét ismernem, hogy utazhassak uberrel,

- online fizetés.

 

Ami nem tesztett:

- egyszer 20 perces várakozás a taxira,

- értesítést kapok, hogy elindult az uberes, de a söfőr visszamondja a fuvart.

Zárszó

Borzasztóan egyszerű és átlátható az utazás Überrel, sajnálom, hogy Magyarországon megfosztották az embereket ettől az alkalmazástól s vele az olcsó taxizási lehetőségtől. Biztosan van bunkó überes is, de a taxisok között is van ugyanannyi minimum.

dsc_0345-2-e1454336399698-1024x576.jpg

Szóval csak gratulálni akarok a magyar taxis társadalomnak és a magyar kormánynak, hogy anno betiltatták. Gondoljunk bele, a taxisoknak konkurencia volt az Uber és sok-sok pénztől estek el, amíg működött. Ilyen alapon nem értem, hogy miért nem tiltunk be minden külföldi terméket és szolgáltatást? Minden magyar vállakozó örülne, csak éppen a vásárlók zsebe meg jobban ürülne. 

Ti használtatok itthon Übert még? Mik voltak a tapasztalatok?

Címkék: Tesztek

6+1 tipp a többhónapos várakozási idők elkerülésére egy építkezésen

A Házépítők már tudják, hogy milyen jó buli is egy építkezés, főleg ha hihetetlen türelemmel és sok pénzzel vagy megáldva. Aki most tart a ház utolsó simításainál, úgymint burkolás, szaniterek beszerelése, beltéri ajtók elhelyezése, észrevehette, hogy akár több hét lesz néhány m2 burkolóanyag beérkezése, ahogy egy mosdóra is lehet 1-8 hetet várni. Mit lehet vagy mit kellett volna tennünk, hogy elkerüljük a várakozási időket? 

 konyha1.jpg

Kezdjük az elején és menjünk végig az egyes folyamatokon, hogy milyen átfutási időkkel számolhatunk

varid.jpg

Magyarul beindulni az építkezéssel nagyon időigényes és a külső és belső nyílászárók átfutási ideje nagyon hosszú. A száradási idők kivárása fontos és általában nem is rövidíthető.

Saját becslésem szerint, egy egyszintes, 100m2 családi ház felépítéséhez a tervektől a teljes fizikai befejezésig 10-18 hónap szükséges. Lehetne rövidebb idő alatt is elkészülni, de figyelembe kell venni, hogy most nem szalad munka után senki az építőiparban, mert csőstül jön hozzájuk. Így, ha most határozzuk el magunkat az építkezésre és már van telkünk, akkor örüljünk, hogy ha leghamarább októberben elkezdődhet az alapásás. 

Ha most kezded az építkezést

1. Ne kapkodj: javaslom, hogy nézzük meg, hogy kivel szerződünk, ne adjuk oda a házunkkat az első és lehet egyetlen kivitelezőnek, aki egyáltalán vállaná anélkül, hogy leellenőriznénk a referenciáit.

2. Inkább előbb jöjjön az anyag: a jelenlegi építkezési lázban jobban járunk, ha minden anyagot előbb szerzünk be a szükségesnél.

3. Ésszerű ráhagyás: az anyagszükségletet többször számoljuk át és tegyünk biztonsági ráhagyást (ésszerű keretek között), nehogy 5 db cserép miatt ne tudják befejezni a tetőnket.

4. Számolj az átfutási időkkel: például az ajtókat már a terv alapján is lehet rendelni, ha a kivitelező betartja az ott jelölt méreteket. Ha nem? Mi visszabontattuk....

 

Ha már benne vagy

1. Alternatív anyagok, cikkek: ha több hét a várakozási idő, akkor eldől, hogy tényleg ragaszkodsz és vársz egy anyagra vagy hajlandó vagy alternatív cikket nézni. Mi is cseréltünk beszállítót, mestert vagy márkát építkezés közben, hogy haladjunk. 

2. Ne csak neten keress, hívd fel a számodra elérhető közelségben lévő tüzépeket, fürdőszoba szalonokat, burkolócentrumokat. Mi a mosdóbeszerzésnél az egyik helyen 3 hetet, a másik azelőtt nem ismert, de megtalált beszállítónal 1 napot kellett várni.

 

+1 Ne adjuk fel könnyen: többször találkozunk azzal a szóval, hogy nincs és másnál sincs, mert a gyártó így meg úgy. Szóval le akarnak beszélni arról egyes kivitelezők vagy anyagbeszállítók, hogy máshol is jobban körülnézz. Példa a zuhanykabin beszerzésre: a bolt ahol kiválasztottuk a zuhanykabint 2 hét alatt hozta volna meg az árut, viszont a burkolónk csak 1 hetet tudott várni, mert utánna több hetes külföldi munkára szerződött. Szóval megkerestük a zuhanykabin magyarországi importőrét, akitől megveszi egy nagyker és ez a nagyker adja el annak a boltosnak, akitől mi vennénk. Az importőr végül kiadta nekünk az árut 3 nap múlva, mintha mi lettünk volna a gyorsposta.....

 

További tippek és személyes tapasztalatok a Házépítők csoportban. KATT IDE a CSATLAKOZÁSÉRT!

 

Szerző: Kardos Tamás

 

Belebotlottunk Budapest legjobb ár-érték arányú quesadillasába

Az egész sztori ott indult, hogy fut egy hamburgerbajnokság az interneten most május végéig, a nevezők „versenymunkái” láthatóak egy honlapon. Mi a legimpozánsabb vagy különlegesebb burgerekkel akartunk élőben farkasszemet nézni.

1_1.png 

Így tértünk be a Tompai utca Moonshiner’s-be azzal a reménnyel, hogy új impulzust kapunk a kézműves gasztróból.

Nem akartunk tucat vendégnek tűnni, akik csak a hamburger bajnokság miatt jöttek, így először egy quesadillast rendeltünk, mert nagyon szeretjük, esszük, amerre járunk. Rövid idő után érkezett meg egy 8 tekercsből álló tál, közepén friss zöldségekből álló mártogatóssal. Nem vagyunk ijedősek, de a mennyiség meglepett minket, ahogy az íze is.

2.png

Kezdjük ott, hogy a tortilla tekercsek belsejében grillezett csirkemell falatkák vannak, amiket BBQ szósszal locsoltak meg, csak úgy érzéssel. Első harapásnál az jutott eszünkbe, hogy ez mintha 2 étel lenne, 2 teljesen különböző ízvilággal. A belseje a mexikó-amerikai konyha ízeit viseli, míg a külső cheddar sajt, tejföl és lilahagyma meg egy kicsit haza hozott minket. A tortilla, friss ropogós és a 2 konyha ízeinek keveredése valami elképesztően eltalált. A mártogatós friss paradicsomból és zöldségekből, és friss zöldfűszerekből készül.  Kihagyhatatlan. Az ára 2000 forint, azonban ez 2 fős kaja és mivel a minősége kiváló, így nyugodtan jelentjük ki, hogy Budapest egyik, ha nem a legjobb quesadillasát ettük.

Jó, akkor nézzük, hogy mit tudtok még – gondoltuk, miközben a következő kaján gondolkoztunk. Rendeltünk egy a pub nevét viselő pizzát.  Házi tészta már alap manapság, szóval ez nem volt különleges, de a tésztába sütött fűszerek már igen. A feltét bőséges: mozzarella, a juhtúró, a csirkemell és a bacon kerekké tették a pikáns alap indította ízélményt. 1890 Ft, aminél van jóval olcsóbb pizza is Budapesten, mégis a fűszerezéssel és a gazdag feltéttel ennél az ételnél is többet kapunk.

 3_2.png

„Apa pipa IPA” törte a magyart a szomszéd asztalnál egy amcsi srác miután belga szűretlennel öblítette le kézműves menüjét. Van igazsága, ha már olyan pub-ban eszünk, ahol az alapanyagokat kistermelőktől, kis porciókban szerzik be, hogy mindig friss legyen a saláta és a paradicsom a hamburgerünkbe, ami helyben sütött zsömlébe, saját szósszal van nyakon öntve, akkor valóban jogos a megállapítás, hogy az étel kísérője is kézműves vagy egyszerűen csak minőségi legyen, ne valami cukrozott üdítő…

Végül eljött a hambi ideje. 8 szinten liftezhetnek fel és alá ízlelőbimbóink, fentről indulva házilag gyúrt és sütött barnasörös zsömle, sweet pickle relish mártás (mustármagos, mézes, csemegeuborkás mártás), 16 dkg gyengéd fűszerezésű marhahús pogácsa házi hamburgerszósz, csemege ubi, paradicsom, olvasztott ír vörös cheddar sajt és karamellizált hagyma, ami szintén barna sörrel készül, és saláta. A hús nem nyomja el a többi összetevő ízét, a zöldségek ropogósok, frissek.

6.png

A kóstoló csapatunkban volt egy tag, aki nem szereti a hamburgert. A hagyma, az olcsó húspogácsa és a ketchup együttes íze gyermekkora óta távol tartja a hamburgertől. Kételkedve harapott többször is a hambiba:  „ most komolyan: ez jó”.

Az általunk kóstolt Delirium Burger ára 1990 Ft.

5.png 

 

Tudjuk, ezzel nem mondunk nagyot, de a kézműves burger 100%-ban létjogosult. Persze, jó lehet a hamburger az amerikai gyors étteremláncokban is 300-500 forintért, de ezek a kaját tucat termékek, egy végtelenségig szabályozott, standardizált, költséghatékony gépezetből kipottyanó maroknyi kis szendvicsek. Aki látta az Alapító című filmet, azok értik a hátteret, hogy az étteremláncok pont az ellentétes pólust képviselik a kézműves pubokhoz képest, a vendég-mágnesen.  Vannak, akik gyorsan, minden egyes alkalommal pontosan ugyanazt szeretnék kapni, és vannak, akik adnak néhány percet, hogy a szakács meglephesse őket valami újjal. Itt a lényeg: a SZAKÁCS. Gyorsétterem = világszintű standard. Kézműves pub = Szakács + pincér. Amikor ezen a helyen is kinézett a szakács a pincérajtó ablakán, kémlelve a vendégek elégedettségét, akkor láttuk be, hogy ez az egész létjogosult, lennie kell!

Magas ár/érték aránya, rövid 5-7 perces várakozási ideje és a kiváló kistermelői alapanyagok miatt bátran ajánljuk a Moonshiner’s-t az új ízekre és jóllakásra vágyóknak.

 

A hely facebook oldala: www.facebook.com/moonshinersbp

Címkék: Tesztek

Uncsi tetőtéri ablak helyett menő kis erkély

Évek óta csak szellőztetésre használjuk a tetőtéri ablakunkat, de most ezzel a 2 részes tetőtéri ablakkal megváltozik a hangulata a helyiségeknek. Az alsó rész a korlát, míg a felső rész feltolódik, mint egy kis tető.

balcony-window-1.jpg

Néhány kép még:

Videó a működéséről: 

 

További tippek és személyes tapasztalatok a Házépítők csoportban. KATT IDE a CSATLAKOZÁSÉRT!

Nagy porszívó teszt a szeptemberi drágulás előtt

Porszívó tesztünk szerint a névleges teljesítmény, energia besorolás és az ár a legrosszabb iránymutatók porszívóválasztáskor, ráadásul jelentős szigoritások lépnek életbe. Többfajta takarító technológiát teszteltünk makacs, durva szennyeződésekkel. Pontosan megmértük, hogy melyik gép alkalmas padló, melyik szőnyeg tisztítására.

20161115_131137.jpg

Tovább
Címkék: Tesztek

11 dolog, amiből simán grillezőt készíthetünk

Indul a grillszezon, mégha kicsit esősen is. Mielőtt beruháznál egy drága grill szettbe, ajánlott körülnézni a fészerben, mert szinte bármilyen vas eszközből profi grillezőt csinálhatunk otthon. Íme néhány ötlet profi csináld magad mesterektől!

10-clever-ways-cook-out-without-grill_w1456.jpg

Kattints a galériára a további képekért :)

Kellemes grillezést és szép időt hozzá!

 

Az előre nem látott költségek oka egy építkezésen

Falra bírnék mászni, amikor azt hallom, hogy 25 millió Ft egy ház büdzséje, de számoljunk rá 20-30%-ot pluszba az előre nem látott költségekre. Aki ilyet mondd, azzal ne terveztessünk, vagy ne építessünk házat semmiképp. És tanácsot se nagyon fogadjunk el tőle, mert az ilyen építésügyi "szakértőknek" egy dolog biztos hiányzik az eszköztárából, az pedig a józan ész. Lássuk, hogy lehet pontosan kiszámolni és szinten  tartani a  büdzsénket.
construction-business-problems-solved-web.jpg

Tovább

2 bagatel biztonsági rés a bankkártyánk kifosztásához

A készpénz ki fog veszni és a jövőben már csak bankkártyával vagy online fizetünk. Ez ilyen brit tudós duma, mert azért megnézném a vidéki és fővárosi piacokat száz év múlva. Fogadok, hogy készpénzzel üzletelnek. Azt azonban látnunk kell, hogy lassan mindenhol (na jó nagyon lassan) lehet bankkártyával fizetni. Amit pedig napi szinten használunk, az napi szinten kerül veszélybe, főleg, ha az egy pénztároló eszköz. Annak ellenére, hogy növekszik a bankkártya lopások és csalások száma, a bankkártya funkciók mégis egyre jobban támogatják a gyors, jelszó néküli vásárlást. Bizony ma már egy tolvajnak nem kell a 3 a 9996-hozt játszania a bankautomatánál, hogy ráhibázik-e a pinkódodra. 2 módja van, hogy pinkód nélkül vásárolhasson a kártyáddal a "becsületes megtaláló" vagy zsebtolvaj.

bankkkk.png

Tovább
Címkék: Bank, OkosVásárló

Stresszgyilkos tippek túlóracsökkentésre

A túlóra rövid és hosszútávú előnyei és hátrányai után egyértelművé vált, hogy mind a dolgozó, mind a cég rosszul jön ki a tartós túlóráztatásból. A túlóra csökkentése a vállalatoknak költségmegtakarítás, a dolgozóknak pedig szabadidő növekedéssel jár = kevesebb stressz. Leírok néhány elvet-módszert, amik a túlórák csökkenéséhez vezetnek. Természetesen ez mind a felsővezetés felelőssége.

angry-workers2.jpg

Tovább

3 építőanyag, amin százezreket foghatsz

Az építőanyagoknak a kiszállításuk helye szempontjából 2 csoportja van. Az első csoportban azok az anyagok vannak, amelyeket a tüzépről szállítanak az építkezésre, a második csoportban pedig azok, amelyeket az építőanyag gyárából hoznak közvetlenül az építkezés helyére. A második csoport anyagait, így bármelyik tüzéptől megvehetjük az országban, ezzel jelentős megtakarítást elérve. Melyek ezek?

3525_matesz_amo_kep2.jpg

Előzetesen még annyit, hogy mindkét esetben a tüzéptől vesszük az építőanyagot, a tüzép állítja ki a számlát. Ha olyan anyagot veszünk, ami közvetlenül a gyártótól lesz kiszállítva hozzánk, a gyártótól csak a szállítólevelet kapjuk. Például ha Nyíregyházán építkezel, de a soproni tüzép hírdet egy netes akciót, akkor az alábbi anyagokat a soproni tüzépnek kifizeted és a gyárból hozzák az anyagot. Mi így összesen az alábbi 3 tételen, csak azzal, hogy felkutattuk a legolcsóbb bekerülési értéket, az általunk korábban eldöntött anyagokra, 250.000 Ft-ot spóroltunk a megyénk legjobb tüzépárához képest!

Persze vannak olyan tüzépek is, amelyek hatalmas árukészletet tartanak és lehet, hogy minden építőanyagot készletről szállítanak. Ezzel semmi baj, ha ők lesznek így is a LEGOLCSÓBBAK! A másik dolog, amit észben kell tartanod az építőanyag beszerzési ára = raklap és csomagolási díj + szállítási díj + magának az építőanyagnak az ára + egyéb költség, amit felszámíthat a tüzép. Ezt csak azért írom le, mert találkoztam olyan építtetővel, aki nagyon jó egységáron vette az építőanyagot, de amikor hozzáadta a fent említett költségeket, már nem is volt olyan olcsó.

Lássuk, hogy Maradunk a pénzünknél!

 

Tipp: az alábbi 3 anyagra ne csak a környékről, hanem messzebb lévő tüzépektől is kérjünk ajánlatot, interneten keressünk akciókat, így akár 10%-öt ős megtakaríthatunk az tüzépek közötti árkülönbségek miatt!!!

Az első anyag, amelyet bárhonnét vehetsz, az a TÉGLA. Több gyártó is kiszállít, így nincs raktározási költség. Természetesen nem 2 db tégláról van szó, hanem építkezéshez szükséges mennyiségről, változó de általában 6 raklaptól kiszállítják. 

leier-tegla-45-big.jpg

A második anyag a TETŐCSERÉP. Ez is a gyárból érkezik általában, és ezen lehet talán a legtöbbet fogni, ha jobban utánajárunk a tüzépáraknak. 

ref_66129_06.jpg

A harmadik tétel, a SZIGETELŐANYAG. Mindegy hogy EPS, grafitos, kőzetgyapot. Lépésálló, lábazati stb. Mindegy a vastagság is. Itt is el kell érni egy minimum rendelési mennyiséget és kihozza a gyártó.

dsci0003_1.jpg

Ti kaptatok más anyagot is a gyártótól közvetlenül, ezzel jobb árat elérve? 

 

További tippek és személyes tapasztalatok a Házépítők csoportban. KATT IDE a CSATLAKOZÁSÉRT!

 

(képek forrása:google)

 

Friss cikkek:

8 dolog, amivel százezreket fogsz spórolni a házad alapozásán!

Nagy Torma Teszt

Építkezés: számoltál ezzel a 2 millió forinttal?

Kinek éri meg a túlóráztatás?

Millió órányi munkaidő megy a levesbe az eredménytelen meetingeléssel

8 dolog, amivel százezreket fogsz spórolni a házad alapozásán!

Nagy epres joghurt teszt

A nagy mustár teszt

Egy év és nem lesz többé szükségünk személyi kölcsönre

Áruházi bakiválogatás Tőletek

Nagy sikerű első válogatásunk után, mind e-mailben, mind facebookon küldtétek szorgalmasan a kedvenc bolti "eseteiteket". Ezekből szemezgettük ki a legérdekesebbeket. 

Ha még maradt bennetek pár poén, akkor várjuk a képeket a facebook oldalunkra vagy a maradokapenzemnel@gmail.com-ra.

Ajánlott cikkeink:

Egy év és nem lesz többé szükségünk személyi kölcsönre

Te mennyire vagy becsületes?

Áruházi bakiválogatás

Nagy epres joghurt teszt

Helytakarékos berendezés gyerekszobákba

Ennyire hülyék lennénk, mint a személyi kölcsön reklámokban bemutatott ügyfelek?

Építkezés: számoltál ezzel a 2 millió forinttal?

Kis kiszerelésben árulva a sós víz a világ leghatalmasabb üzlete

Mi a rafináltság a kuponos oldalak ajánlataiban?

Első millió dollár (márka): Klapka György

3 elképesztően helytakarékos kapu ötlet

 

 

Millió órányi munkaidő megy a levesbe az eredménytelen meetingeléssel

Értekezletről megbeszélésre jársz, amit egy konferencia követ és a napot egy gyűléssel zárod? Közben pedig nem haladsz egyről a kettőre? Nem vagy egyedül! Éves szinten a világon sok milliárd dollárnyi munkaidő megy a levesbe, ami az ezeken részvevő dolgozók elpazarolt munkaidejéből jön ki. Arra keresem a választ, hogy mi kell a vállalat és mi a dolgozó részéről, hogy egy megbeszélés hatékony legyen...

meeting2.jpg

Tovább