Maradok a pénzemnél

2018.feb.15.
Írta: maradokapénzemnél 1 komment

Padlófűtés éjszakai árammal?

Az infrafóliával való fűtés veszélyeiről írtunk már korábban is, de az új házat építőket az üzletkötők sajnos meg tudják még mindig győzni ennek a terméknek a gazdaságosságáról és hatékonyságáról. Állandó szakértőnk segítségével próbálunk egy újabb problémára rávilágítani.

img_2757.jpg

Tovább

Nagy okosóra teszt: minél olcsóbb, annál jobb?

Teszt előtt még nem tudtam pontosan, hogy mi értelme is van egy újabb kütyünek az okostelefonokon amúgy is elérhető alkalmazásokon túl. Persze pulzusmérésről és alvásfigyelésről tudtam, mint plusz funkciók, de ezek miatt miért lenne érdemes beruházni egy újabb eszközbe. Egyáltalán mennyire pontosak ezek a funkciók. A teszten rájöttem, hogy az okosórák olyan igényeket is kielégíthetnek, amire nem gondoltam korábban, mégis életszerűek. Persze ezen eszközök egy része így sem ad semmi pluszt egy ingyenes okostelefon alkalmazáshoz képest.

p1040192.png

Tovább

Glutén és laktóz mentes teszt

Mintegy 2 millió laktóz/glutén érzékeny magyar, akiknek akár fele sem tudja, hogy konkrétan mi is okozza a hasfájását, puffadást, rossz közérzetét. 2018-ban megfogadtuk, hogy olyan termékcsoportokat is fogunk tesztelni, amelyek egészségesek, mentesek, bio vagy diétás termékek. Első körben a laktóz és gluténmentes termékeket vesszük gorcső alá. A laktózérzékenység a teljes magyar lakosság 15-25%-át, a gluténérzékenység (cöliákia) 2%-át érinti. Érdemes a visszatérő tüneteket kivizsgáltatni, mert hosszú távon káros következményei lehetnek, főleg gyermekeknél.

p1030992.png

Tovább

A harmadik ács meséje

100 lég m3 alatti kis épületekre nem kell engedély, persze ha betartod az építésügyi szabályokat. Mi egy 30 m2 nyári konyhát építettünk miután befejeztük a házunkat. Illetve még mindig építjük. Nem maradt rá sok pénzünk, ezért nem kivitelezősdit játszottunk megint, hanem hívtunk egy egyszerű kőművest, aki 1-2 malteros legénnyel lebetonozott, felfalazott és megcsinálta a betonkoszorút is. Mivel mindenhez is értett, Ő lett az első ács a tetőn.

img_4111_2.jpg 

Első ács: a Mindentudó

Látszógerendás, fózolt hajópadlós a mennyezet a konyhában, ezt pikk-pakk meg is csinálta az első ács egy segédmunkásával. Bár az elején kicsit haragudtam rájuk, mert nem jöttek 2 hétig, de a városból hazafele menet megláttam őket, ahogy egy használt mosógépet tuszkolnak a  kocsijukba és kérdem, hogy "Na mi van?". Bla-bla-bla, meg sem hallgattam, jöttem haza. 

Annyit azért elmondanék magamról, hogy az építkezés alatt kiirtották bennem a tiszteletet az építőipari kivitelezők, mesterek és munkások önmaguk felé. Nem látok bennük már személyeket, csak típusokat, emberfajtákat, akiket a végén csoportosítok is.

Hétvégén bejelentés nélkül jöttek két hét után. Ez sem érdekelt, csináljátok. Inkább a párhuzamosokkal és merőlegesekkel volt csak gond megint. A poén az volt, hogy most megvoltak és én nem hittem el. Ugyanis felrakták a gerendákat, hozzácsavarozták a betonkoszorúból kiálló csavarokhoz és olyan csiricsálé állásúaknak láttam őket. Lemértük és nem voltak azok! A mester persze megsértődött a segédmunkásával együtt, hogy én mit gondolok róluk. Később azért még erre vissza fogok utalni.

Ledeszkázták a plafont és előkészítették a székállásokat a tetőn. Másnap elkezdték a tetőszerkezetet összeszegelni. 7 darab szarufa összeillesztése volt a napi feladat. Már eltelt 5 óra és egyet raktak fel, aminek az egyik oldalon felfeküdt a szára a gerendára, a másikon mellé rakták, így eltérő szöge volt a 2 oldalnak. Amikor szóvá tettem a dolgot, teljesen hülyének néztek, és ez nem tetszett és heves vita alakult ki, ahol nem látta be a mester, hogy ez így nem egy egyenlő szárú háromszög. A családom lenyugtatott: hagyjad olcsón csinálják, csak legyen meg! Nap végére összeszenvedték a 7 szarufát és megegyeztünk, hogy jönnek jövő hét végén.

p1040112.JPGMegígérték, Tamás itt leszünk reggel 7-re, csak hozd a tetőlécet meg a fóliát! Tudtam, hogy nem fognak jönni, éreztem. Az építkezés alatt olyan érzékem is kialakult, hogy már akkor sejtettem, hogy át akarnak baszni, amikor az illetőben még nem döntötte el véglegesen, hogy át fog baszni. (tudom, az átverni szó szebb lett volna, de kérem, ez az építőipar!)

Második ács: a Profi

Hétfőn már kerestem is egy új ácsot a helyi hirdetős újságban. Szerdán már el is jött, felmértük a melót, meg is egyeztünk az árban. Nem alkudoztam, csak legyen meg végre. A meló

- már meglévő tetőgerendázat ellenőrzése és befejezése

- tetőfóliázás, lécezés, cserepezés

- bádogosmunkák elvégzése: szükséges lemezelés

- csatorna felszerelése

- stáblonozás, mennyezeti deszkázás befejezése

Ahogy ígérték jöttek is hétfőn (persze az előző "mester nem jött szombaton). Kijavították az elba.. rontásokat (sajnos az egyenlőszárú háromszög nem lett meg, de ekkor már nem is érdekelt), erősítettek a székállásokon és 2 nap alatt minden gond nélkül leléceztek-fóliáztak. A stáblon 60%-os volt. A cserepezés, bádogos munkák és a csatorna elkészítése a következő hét végére maradt. Így is egyeztünk meg.

A képen látható, hogy a szarufát a gerenda mellé tették, így átlósan kellett stáblonozni. Mindegy, ezen már túltettem magam...

p1040108.JPG

Az említett pontos számok és állapotfelmérésnek még később szerepe lesz.

Azt mondta, hogy 1 nap alatt befejezik, mert jönnek többen. Eddig jól dolgoztak és precízen. Kifizettem 80.000 Ft-ot a 130.000-ből, plusz 16.000 ft anyagköltséget.

Gyorsan eltelt az idő, izgatottan vártam szombat reggel a munkásokat, de nem jöttek. De legalább csörgött telefonon, hogy jövő hét szerdán jönnek. Még ekkor sem jelzett a gyomromban az ideg, ahogy szokott. 

Mivel 3 ács van említve a címben is, már rájöhettél, hogy nem jött szerdán, sem később. Csak hívott, hogy egy hetet csúsznak, de akkor 100%, hogy jönnek. Azután nem vette fel a telefont 3 hétig, csak megkért SMS-ben, ne zaklassam már, jönni fog, pár nap és jelentkezik. Az  utolsó SMS-re a válasza "nem érted, hogy nem tudom megmondani, hogy mikor megyek, más ügyfélnél dolgozom, most őt hagyjam ott, hogy neked befejezzem?"

Na itt elpukkant az agyam. Tudtam, hogy nem jön. De a korábbi eseteknél el tudtam engedni a dolgot és néztem új mestert, de most nem érdekelt a nyári konyha, meg akartam csak fingatni ezt a köcsögöt. (khm, elnézést)

Akkoriban többször láttam a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda hirdetését a Facebookon, hogy segítenek  a lakossági ügyekben is. Felhívtam őket. Elmondtam a szitut, nincs szerződés, csak szóbeli megállapodás, illetve egy SMS, hogy elismeri a 80.000 Ft átvételét. Mondták, hogy szerények a lehetőségek, de az SMS is valami.

Most azt gondolod, hogy hülye voltam, mert miért nem szerződtem le a nyárikonyhára is papíron. Végül is...

Na mindegy, a tanácsadó iroda azt mondta, hogy megpróbálhatom felszólítani levélben a munkára. Csak írjak bele mindent, az elvégzett munka állapotát, a megegyezést, a pénzt. Ajánljak fel neki lehetőségeket, tehát, ha túlfizettem a munkát, akkor a pénz visszafizetését vagy ha nem, akkor a munka befejezésére szólítsam fel. Tértivevényesen. Ha ez nem hat rá, akkor a Békéltető Testülethez forduljak!

Miután felmértem az elvégzett munka állapotát, ezt a levelet küldtem neki:

FELSZÓLíTÁS

Tisztelt Kö..g Úr,

Tárgy: felszólítás az elvállalt ácsmunka befejezésére

Szóbeli és SMS-ben küldött többszöri egyeztetés után sem tudja megmondani, hogy mikor fejezi be a nálam vállalt ácsmunkát. Az épület fedése, cserepezése nélkül a télen beszivárgó víz miatt szétfagyhat beton és fal egyaránt, nem beszélve a csurgó vízben ázó faanyagok állapotának leromlásáról.

2017.11.02-án felhívtam telefonon az újság hirdetésé alapján és eljött és a Kisvárda Hársfa út 23 alatti házunk mögött található nyárikonyha alábbi munkálatairól 130.000 Ft-ban egyeztünk meg, úgy hogy 2017.11.18-án 100%-ban befejezik a munkát

- a már meglévő tetőgerendázat ellenőrzése és befejezése

- tetőfóliázás, lécezés, cserepezés

- bádogosmunkák elvégzése: szükséges lemezelés

- csatorna felszerelése

- stáblonozás, mennyezeti deszkázás

2017.11.06-2017.11.07 megkezdték a munkát, a már kész gerendázatra elkezdték a tetőfóliát és lécezést rárakni, és a stáblont kb 60%-ra csinálták.

Munka állapota 2017.12.12-én

- a már meglévő tetőgerendázat ellenőrzése és befejezése 100%

- tetőfóliázás, lécezés, 90% -> beázik az épület, tehát nem jól csinálták meg

- cserepezés 0%

- lemezelés 0%

- csatornázás 0%

- stáblonozás 60%

Teljes készültség: 45%

2017.11.07-én kifizettem Önnek 80.000 Ft munkadíjat és 16.000 Ft anyagköltséget. Megállapodtunk, hogy 2017.11.18-án jönnek és befejezik a munkát.

Ön többszöri SMS ígérete alapján sem hajlandó jönni azóta se befejezni az elvállalt munkát, nem hajlandó számlát adni az elvégzett munkáról, így a felelősséget sem vállalja.

Mivel több munkadíj lett kifizetve, mint amennyi munkát elvégeztek és az Önök által elvégzett fóliázás beázott és a csurgó víz miatt a fa megvetemedett, ezzel legalább 25.000 Ft faanyag károsult, ezért felszólítom, hogy fizessen vissza 32.500 Ft munkadíjat (80.000 Ft - 130.000 FTx45%) és 25.000 Ft faanyagot, összesen 57.500 Ft-ot  vagy az elvállalt munkát 2017.12.21-ig fejezze be és a károkat hozza rendbe teljesen!

Amennyiben nem hajlandó egyik opciónak se eleget tenni, akkor követelésemnek jogi, polgári peres úton szerzek érvényt.

Kelt, név, címem

 

A címét viszont sehogy se tudtam kideríteni. Se az újságnál, se más közös ismerősünknél nem kaptam pontos címet, csak a lakótelep egy részét tudták mondani, hogy ott lakik. Végigjártam a lakótelep összes lépcsőházát és természetesen az utolsóban megtaláltam.

 

Egy héttel azután, hogy elküldtem a levelet, csörög a telefon. Az ács hívott, hogy megkapta a levelet és inkább visszafizeti a kért összeget, csak ügyvéd előtt történjen meg az átvétel. És vissza fizette, lezártuk. 

Igen, és nagyon jó érzés volt! Megérte a procedúra.

 

A harmadik ács: a Befejező

Édesanyámat annyira idegesítette, hogy télire úgy maradhat a tető, hogy a saját falujából szervezett egy ácsot. Most azt gondolod, hogy tanultam a 2. ács esetéből és a 3.-kal lepapíroztam mindent, meg garancia, meg biztosítás, meg minden. Nem, nem így tettem. Vele is szóban egyeztem meg. 

Nem érdekel, ez egy nyári konyha, összesen 160.000 Ft ács munkadíjjal. A szerződésnél csak egy dolog erősebb manapság, a pénz. Semmit sem fizetek ki előre, ezt már eldöntöttem a házunk építkezésekor. A nyári konyha építése pedig arra tanított meg ezen felül, hogy ha átvernek, akkor perelni fogok, ha tényleg igazam van.

A harmadik ács hozott bádogost, akik lehajtották a szükséges lemezeket és csatornakészítőt is. Elégedett voltam a munkájával. Ő jött rá, hogy miért éreztem nem párhuzamosnak a gerendákat, amiért össze is vesztem az első áccsal: a falak nem voltak egyenesek, illetve a betonkoszorúban volt 5 cm lejtés. Van az úgy, hogy nem tudom megfogalmazni vagy rájönni, hogy pontosan mi is a hiba, csak látom, hogy valami nem oké. 

 

Érdekes ugye, hogy A harmadik ács meséje a cím, és róla írok a legkevesebbet. Mert az idő, pénz, és a harmadik ács tisztában volt ezzel.

p1040107_1.JPG 

Epilógus

Nem akarok ilyen hú, de bölcs következtetéseket levonni egy nyári konyha építéséből, de a házunk építkezésén szerzett tapasztalatokkal kiegészítve ez a magyar valóság az építőiparban:

- 1/3 kontár

- 1/3 tisztességtelen, aki a jobb pénzű munkáért azonnal otthagyja a befejezetlen, korábbi melóját

- 1/3 tisztességes.

Az elvem pedig továbbra is az, amit nem fizetek ki, azt nem is bánom, ha van szerződés, ha nincs. A költségek és a elvégzendő munka jövőbeli kockázatai, következményei alapján döntök, hogy szerződést kötök-e vagy sem. Persze az adatait mostantól mindenkinek elkérem, hogy ne kelljen kutakodni egy cím után.

 

Epilógus után

Amint látszik, még lesz meló a nyári konyhával, de ez nem érdekel. Én már csak a célt látom a szemem előtt, a napot, amikor végig nyújtózok a verandán, azzal az érzéssel, hogy ezt én most mennyire megérdemlem és koccintás után házi szamócapálinkás koktélomat szürcsölgetem, családom körében (Recept: 2 cent szamócapálinka, 2 cent szamócapálinka, 1 cent szamócapálinka jól összekeverve).

 

Következő építkezős cikkekért, és a hamarosan induló szigetelés cikksorozatért feliratkozni ITT TUDSZ!

7 meredek telekvásárlási eset

A Házépítők csoport tagjait kérdeztük meg, hogy milyen kalandokba sodródtak telekvásárláskor. 7 meredek sztori.

article-1232681-076f6d59000005dc-280_634x408.jpg

 

Az Ingatlanosnak is meg kell élnie!

Telekvásárlás: Felhívtam egy telek eladóját, majd egy másik telek miatt felhívtam egy másik számot. Mint kiderült ugyanazt a telket árulták ketten más képpel. Az egyik (az első) a tényleges eladó volt, a másik egy ingatlanos. Ez utóbbi nem jött először le. Csak miután a normál eladóval megegyeztem az árban, utána visszahív, hogy mivel beszéltem az ingatlanossal, így neki jutalékot kell fizetnie az ingatlanosnak, így 500e Ft-tal drágább lesz...  Mivel még így is nagyon jó volt az ár, és akkor rakta ki a piacra (értesítésem volt), ezért végül így is belementem a megvásárlásába. Végül is nagyon jól tettem...

 

Hiányzik néhányszáz kocsi föld!

Tizenéve hanyagolt területen bozótos miatt nem tudtunk végigmenni, de gondoltuk naivan, nagy baj nem lehet. Láttunk egy szemetes árkot, valami nagyobb eső biztos kimosta... Megvétel után megpróbáltuk végigjárni a telket... konkrétan egy erdei méretű vízmosás a telek a 2 szomszédos telek között... 5300 nm-en... Szóval ha valakinek van felesleges földje, szívesen várjuk várárok feltöltése jeligére xD

 

Lett egy kis erdőm is!

Haha nekem csak annyi, hogy 3 méterrel beljebb volt a kerítésem. És amikor mértük akkor jöttem rá, hogy van 3 méter akácerdőm. A földmérő botjait talaltuk meg leutve. A másik terület is idetartozott ezért nem volt ertelme a keritesnek eddig.

 

Ez tényleg meredek

A legmeredekebb telekvásárlás biztos a miénk, mert mi a Meredek közben vettünk egy jó meredek telket :)

 

Osztod?

Mi egy fél telket szeretnénk megvenni. Egy 1300 nm-es telek felét. Tulajjal megegyeztünk, elindult a megosztás, immár harmadik hónapja és még nincs vége. Úgy, hogy a világon semmi akadályba nem ütközünk... Borzalom!!!

 

És akkor megjelent a szomszéd!
Vettünk egy telket. Tulajdoni lap rendben, minden egyéb is. A tervek már készülnek a mi kis házikónkhoz. Ma jöttek talajmechanikai vizsgálatot végezni. Alig kezdtek hozzá, megjelent a szomszéd, hogy neki egy ipari áramú földkábele megy a telek egész hosszán, nagyjából középen (legalább 100 m hosszan). A kábel semmilyen terven nincs feltüntetve, elmű nem tud róla, szolgalmi jog sincs bejegyezve, hogy az ott mehet. Amennyire mi tudjuk "városi legendáriumból", a korábbi idős tulaj kb egy kanna borért megengedte, hogy az említett szomszéd stikában ott valami elektromos vezetéket letegyen. De az alapján, amit most előadtak, hogy hol megy, kb 50 centire van a vízvezeték is... Ilyenkor mi van? mit lehet tenni?

 

A salak ingyen vót!

Megvettük a telket, amin egy régi ház állt. Végig a bontásra koncentráltunk, az udvaron buja növényzet volt, a kertben zsíros föld :) A bontás során kiderült, hogy a szomszéd háza és a régi ház között, valamint a ház előtt 40 cm vastag salakréteg van, úgy 20-30 cm-mélyen. Nem reklamáltunk meg azt mondom, amit Miki is a Blöff című filmben: Megnézted, oszt megvetted. A szomszéd mondta, hogy anno a kohósalak ingyen volt az üzemben dolgozóknak, és szinte az egész utca azzal töltött.

Ahol valami talajmozgatás volt, ott jött ki a salak. Vezetéknek ástak egy sávot, aztán a térkőnek és termelődött a salak. A gond az, hogy összekeveredett a földdel, így végül 8 kocsi salakot vitettünk el, és hozattunk a helyébe ugyanennyi földet. 

 

Veletek milyen durva dolgok történtek, amik csak a telekvásárlás után derültek ki?

 

További sztorik is jönnek még: FELIRATKOZÁS ITT!

 

Házépítők csoport, ide katt.

3 trükk, hogy pontosabban láss Google Analyticsben

Több, mint egy éve blogolok. Pénzügyi területen dolgoztam 10 évig (pénzügyi és termelési kontrolling) és nem tudok úgy létezni, hogy a saját teljesítményemet ne elemezzem. A blogom az én vagyok, az én kifejezésem és szeretem számokban látni, hogy mit is csinálok. A Google Analytics az egyik eszköz a mérésben, de többször eljutottam oda, hogy nem tudtam egy adatot kinyerni vagy valami eltűnt, ami eddig simán látszott. 3 olyan problémát mutatok meg, ahol már segítséget kellett kérnem, mert se az Analytics GYIK, se semmilyen netes fórumon nem találtam megoldást.

facebook-analytics-unlimited-reporting-img4.jpg

Tovább

Hogy javíthatja egy gimis a félévi matek kettest?

Hamarosan itt a félévi bizonyítványosztás ideje. A gimiseknél 3.-4. évfolyamban a továbbtanulás miatt már komoly tétje van a jegyeknek. Legtöbb probléma a matematikával szokott lenni. A félévi jegyek értékelése után megugrik a magántanárhoz járók száma. Hogy lehet más úton javítani matekból?

itt-a-felevi-bizonyitvany-osztas-ideje.jpg

Vagy a tanuló áll neki otthon keményebben tanulni, esetleg szülői segítséggel, vagy magántanárhoz megy, vagy ezek kiegészítéseként, de akár önálló gyakorlási formaként az e-learninget válassza. 

H​a gyereket elküldjük egy magántanárhoz, a 2.500 ft-os óradíj átlagosnak tekinthető. Általában egy alkalom 2 óra​ (2*45, néhol 2*60 pec)​, és tételezzük fel, hogy csak heti egyszer megyünk (ami nem is biztos, hogy mindenkinek elég)​, egy féléven, mondjuk 4 hónapon át. Ez 80.000 ft/félév!

mateking1_2_1.jpg

Az online oktatás előnyei:

- olcsóbb a magántanárnál

- egy professzionális oktatási platform hordozható, tableten okostelefon, bármikor elérhető oktatási vagy gyors segítségnyújtási felület, így bárhol, bármikor (bármi közben) tanulhatunk

- innovatív, korábban megvalósíthatatlan megoldásokat használnak a tanulók figyelmének felkeltésére és a lecke könnyebb megjegyzésére

- nincs időkorlát.

A magyarországi matematika e-learning piacon végzett tesztünk eredményeképpen találtunk rá a mateking.hu-ra. A fenti előnyöket sikerült megvalósítani és az előadás módja hatékony. A teljes középiskolai matekanyagot vizualizálták.

Egy matekpélda kicsit lazábban, de mégis érhetően elmagyarázva:

komplex_1.gif

 

 

Készítettünk egy előnyök és hátrányok értékelést az e-learning, magántanár és otthoni tanulás szemszögéből. 

napirend_tomi-1.png

Sok szülő áll most döntés előtt, remélem sikerült segíteni, hogy mely korrepetálási irányban érdemes gondolkozni, az biztos, hogy nem lehet általánosítani a gyermekeink képességeit, a megoldást valahogy rájuk kellene szabni.

Nagy sajátmárkás pelenka teszt

Mi nem lepődtünk meg a teszteredményeken, hiszen a kislányunk születése óta elég sok pelenkát kipróbáltunk. A baba bőre sem tűr el minden pelenkát, így az anyukák is tesztelnek folyamatosan, amíg megtalálják a megfelelőt gyermeküknek. Most teljes sajátmárkás körképpel és teszttel próbálunk meg segíteni Nektek. 

pelus_teszt_borito.png

Tovább

Rendeltünk Kínából 100 terméket

Mindig is kíváncsi voltam, hogy mennyire biztonságos Kínából webshopon keresztül rendelni. Hallottam hihetetlenül nagy átverésekről és alig 1 hét alatt megérkező csomagokról is. Épp konyhai kütyük iránt érdeklődtünk, és itthon horribilis áron vannak a pár száz forint önköltségű Kínából importált "okos-eszközök", ezért úgy döntöttem, hogy megrendelem Kínából én, legalább tanulok belőle.

p1030889.JPG 

Tovább