Maradok a pénzemnél

2017.okt.16.
Írta: maradokapénzemnél Szólj hozzá!

Hozz 3 jó döntést és soha nem dobsz ki többet ételt

A kidobott élelmiszerek értékét akár több tízezer forintra becsülik az elemzők. Pedig ez csak 3 fő folyamathiba eredménye, amelyeket kijavítva megspóroljuk ezt a kukába dobott pénzt.

thinkstockphotos-188081154.jpg

Tovább
Címkék: OkosVásárló

Tízezrekkel lehet levágni a banki költségeinket

A különböző bankok, különböző típusú folyószámláinak árában között elképesztő különbségek vannak. Ugyanazt a szolgáltatást jóval olcsóbban megkaphatjuk más banknál, hiszen ezek a pénzintézetek állandóan harcolnak az új ügyfelekért. Nézzünk 7 tippet, hogy csökkenthetjük banki költségeinket.

Tovább
Címkék: OkosVásárló

Spórolni fogsz a hétvégi bevásárláson ezzel az 5 egyszerű trükkel

Úgy gondolom, hogy legtöbben reálisan próbálunk vásárolni, legalábbis így indulunk neki. A kassza után pedig lehet bennünk egy rossz érzés amiatt, hogy nem tudtuk tartani a TERVET. Összeírtam 5+1 tippet, amik segíthetnek elhárítani az elemzők által is leírt hatásokat, amik miatt jóval többet költünk, mint terveztük.

 woman_saving_money_groceries_000057402780.jpg

Tovább
Címkék: OkosVásárló

5 hiba az építkezésen, ami váláshoz vezethet

gy évbe tellett felépíteni a házunkat. Sok ismerősünk építkezett ebben az időben, de nem mindenki fejezte be férj és feleségként, többeknek a beköltözés utáni évben ment végleg tönkre a kapcsolatuk. Mi vezethet oda, hogy egymást szerető emberek végül szinte meggyűlölik egymást és még a gyerekek érdekeit se nézve elválnak. Mi okozza ezt a stresszt, hogy lehet ideáig jutni?

20140413intim-valas-veszekedes-kapcsolat1.jpg

 

Tovább

11 külföldi trend, ami kellemesebbé tenné itthon is a vásárlást

A vásárlási élmény vizsgálata nem éppen régi tudomány, azt vizsgálja, hogy a kasszát elhagyva milyen attitűd alakult ki benned az üzletről. Íme 11 tipp a magyar üzleteknek, ingyen, amivel kellemes érzéssel fejeznénk be a vásárlást, és lehet, hogy vissza is járnánk vásárolni, nem csak azért mert közel van ez a bolt.

59b93fe1aec4d_zvfbadqr_700.jpg

Tovább

9 dolog, ami drasztikusan csökkenti az üzemanyag fogyasztást

Sokan úgy gondolják, hogy a motorfék használatával és az egyenletes vezetéssel, a fékezések elkerülésével, már be is végezték az üzemanyag spórolás jelentős részét. Mégis a 9 legfőbb befolyásoló tényezőből 6 már az elindulás előtt jelentősen meg fogja határozni fogyasztásunkat.

letoltes_3.jpg 

Tovább
Címkék: OkosVásárló

9 dolog, ami drasztikusan csökkenti az üzemanyag fogyasztásodat

Sokan úgy gondolják, hogy a motorfék használatával és az egyenletes vezetéssel, a fékezések elkerülésével, már be is végezték az üzemanyag spórolás jelentős részét. Mégis a 9 legfőbb befolyásoló tényezőből 6 már az elindulás előtt jelentősen meg fogja határozni fogyasztásunkat.

letoltes_3.jpg 

Tovább

Így tanulhatsz matekot anélkül, hogy megutálnád

Minden második középiskolai diáknak problémái vannak a matematika tanulással. Ezek meglátszanak az osztályzatokon és azon, hogy a szöveges, életszerű feladatokat milyen nehezen oldják meg. A matematika így sajnos sokszor egy félt-utált tantárggyá válik, pedig amikor a tanulók dolgozóvá válnak - akár egy matematikától távol álló területen -  egy stabil matematikai képzettségnek akkor is nagy hasznát vennék, gondoljunk itt akár csak a pénzügyeik, és későbbi beruházásaik irányítására.

mateking1_2.jpg

Tovább

5 tipp, hogy ne fogyjon el a mobilneted

A mobil adatforgalomnál valahogy mindig ugyanaz az érzésem volt, mint a keverőkocsi által kihozott betonnál: kevesebbnek tűnik, mint amennyinek mondják. Éppen ezért a telefonomon is mértem a mobilnet fogyasztásomat (tehát a szolgáltatótól független app-pal) és beigazolódott sajnos, hogy tényleg elfogyasztom a szerződés szerinti keretemet, és sokszor túl korán. Azután bevetettem néhány trükköt, illetve változtattam a netezési szokásaimon. Hogyan spórolok az adatforgalmammal?

nevtelen_3.jpg

Tovább

Ki vagy rúgva!

Vagy, ahogy az angol mondja: ki vagy "tüzelve". Sok vezető eddig jut el a beosztottjainak motiválásához vezető úton, nem is sejtve, hogy ezzel a mondattal 4 dologra mondott nemet a vezető és ez sikertelenné fogja tenni.game-of-thrones-season-5-episode-5-master-burns-dragon-scene.jpg

Ritka, hogy egy film vagy sorozat inspiráljon egy cikk megírására, de a Trónok harca 7.évad 5 részében van egy pár perc, ami egy tipikus vezetői eszközt mutat be: az ERŐT. A vezető olyan pozícióban van, hogy nem érdekli mások véleménye, azt hiszi, hogy Ő mindent megtehet, és mások megfélemlítésére használja is ezt a kiváltságát. Jó, de ettől mehet hatékonyabban egy vállalkozás, intézmény, kormány?

 

10 versenyszférában eltöltött év és legalább 8 főnök elfogyasztása után úgy gondolom, hogy nem általánosítok, ha azt mondom, hogy országunk nem csak köz, hanem a versenyszférában is gyenge vezetőkkel rendelkezik. Mire gondolok, amikor azt írom, hogy gyenge? Íme a kritikus 4 pont:

  • 1. nem tudja a ráruházott "hatalom" nélkül motiválni embereit, csak erővel hajtja őket

csináld, mert hozni kell a tervet, túlórázz ha kell!

  • 2. nem mutat példát a saját hatékonyságával/ költségcsökkentési intézkedéseivel a beosztottjainak

Van egy új céges kocsim, és akkor? Az nekem jár.... és ne zavarj, mert egész nap meetingen vagyok! Marika a klíma azért menjem az irodámban..

  • 3. nem teremti meg a dolgozóktól elvárt teljesítményhez a megfelelő környezetet

aki hülye meg lassú is, annak minek vennénk új munkaruhát vagy minek szereljek fel neki klímát az irodába? Tán attól nem lenne hülye meg lassú? Ne viccelj...

  • 4. nem érti meg, hogy a beosztottjai nélkül Ő egy senki a vállalatban, mert ha otthagyják, akkor megszűnik a szerepe

én vagyok a vezető én döntöm el mi lesz!

 

Miért nem érti a vezetők nagy része a fenti 4 pontot? Talán azért mert 2 úton lehet valaki vezető:

1. Elvégez egy hangzatos egyetemi képzést valami menedzsment szakon, aztán amikor kikerül a versenyszférába, akkor csak pislog, hogy mi van? (saját példám) Ezt mi nem így tanultuk, jah a beosztottak még vissza is pofáznak. Esélytelen, ha

csak egy valódi ( a fenti 4 pontot megoldó) vezető szárnyai alá nem veszi

2. A munkahelyen kapaszkodik fel a ranglétrán, több pozíciót is emelkedik, mire vezető lesz. Itt is nagyban befolyásol a vállalati környezet, hogy mi is lesz belőle. Hiába indul világmegváltó tervekkel, ha a "mocsár" visszahúzza. Előbb utóbb ki is rúgják majd, ha nem simul bele a többi vezető jelentette kasztba.

 

Nézzünk meg egy átlagos, magyar munkásgyűlést tömören, sallangok nélkül, jövőbeli következményeket illusztrálva és a vezető által kiváltott hatást bemutatva:

tron11.jpg

tron22.jpg

tron33.jpg

tronx.jpg

tron44.jpg

tron55.jpg

tron66.jpg

tron77.jpg

tron88.jpg

tron101.jpg

 

A gyűlés után a vezető öntelten konstatálja, hogy milyen fasza gyerek volt, azért még mindig félnek tőle a dolgozók. A baj csak az, hogy nem hallja a gyűlésről a munkába visszaigyekvő dolgozók rövid értékelését:

Na én este ránézek az állásokra a neten...

A f...m túlórázik akkor...

Húzni kell innen a p..csába

Az erő használatának csak rövid távú hatása van a munkahatékonyság emelkedésére. A morált megöli, a csapatban rivalizálás indul és kialakul egy tehetségtelen, de a főnök utasításait maradéktalanul végrehajtó kör, a "mocsár".

Természetesen van eset amikor elkerülhetetlen az elbocsátás, amikor a vezető megtette, amit lehetett, de a dolgozó nem volt hajlandó változni. Ekkor meg kell hozni  a döntést, lehetőleg gyorsan, mert aki a csak ERŐT alkalmazó vezetőnél is rosszabb, az a "ki foglak rúgni" vezető, aki nem teszi meg, csak ígérget.

Visszatérve az eredeti témához, amit az egész cikkel mondani szerettem volna az az, hogy 2017-ben már nem sokra mennek a vezetők a keménységük prezentálásával. Ha nem értékelik át a cégük viszonyait a fenti 4 pont alapján, akkor tömeges felmondásra számíthatnak.

Mire jó a mai magyar rendőrség?

5 eset is volt mostanában a családunkban, ahová rendőrt kellett hívnunk. Mi voltunk a szenvedő alanyok, de azt előtte nem gondoltuk volna, hogy az igazi szenvedés az maga a rendőri eljárás lesz. Azóta, ha meglátok egy grasszáló rendőrkocsit tele vidám rendőrrel, mindig felvetődik bennem a kérdés: miért fizetünk Titeket? 

79668_658397_1000x700.jpg

Tovább
Címkék: Tesztek

20 százalékkal költesz többet a Szigeten

Az érintéses fizetési megoldás a készpénz használata helyett már megszokott a fesztiválokon. Hasznos szolgáltatásnak tüntetik fel, több előnyt felsorolnak a készpénzes fizetéssel szemben, amelyek tényleg hasznosak vagy inkább kényelmesek, de anyagilag valójában nem a fesztiválozó jár vele jól, hanem az elfogadóhelyek és maga a Festipay természetesen. A durva, hogy a Festipay ezzel reklámozza magát az elfogadóhelyek felé, hogy így 10-30%-kal többet fognak költeni a fesztiválozók vagy nem fesztiválon a vendégek, mintha készpénzt használtak volna. Miért?

img_3531.jpg 

Tovább
Címkék: OkosVásárló

A jövőben a hüvelykujjunk lesz a legértékesebb testrészünk

Bulgáriában tesztelte a MasterCard az ujjlenyomattal működő fizetési módot. Megmarad a kártya, de pinkód helyett az ujjlenyomatunkat fogja leolvasni a terminál. Innentől kezdve a pinkódunk helyett a hüvelykujjunkat kell félteni? Lássuk az előnyeit és hátrányait ennek a biometrikus kártyának.

who_needs_a_gun_when_you_have_a_thumb_640_33.jpg

Tovább
Címkék: OkosVásárló

10+10 dolog, amit csak az tud, aki már építkezett

Hétvégén beköltöztünk,  kalandos 1 év után pénteken már az új házban aludtunk. Kell pár hét mire a ház külső munkálatait befejezik, levakolják a kerítést és letérkövezik az udvart. Valószínűleg pár hónap múlva már nem írnám meg ezt a cikket, mert addigra megszépül minden és csak élvezni fogjuk új otthonunkat. Most azonban még van bennem pár gondolat, amit megosztanék veletek, mik azok a dolgok, amiket az építkezésünkön tanultam és tapasztaltam meg. Valahogy úgy érzem magam, mint Regős Bendegúz:

Először úgy gondoltam, hogy könyvbe írom meg a memoárokat, de olyan furcsa dolgok történtek velem, hogy hihetetlen, másrészt meg leszednének érte a kutyák, ha minden napvilágra kerülne, amit a bakterház környékén tapasztaltam. Utoljára abban állapodtam meg, hogy amit lehet, elmondok, okuljanak rajta mind az unokáim, ha valamikor megszaporodok.

leaning-tower-of-pisa-image-1024x577.jpg

Tovább