Nagy csemegekukorica teszt: olcsó, szuperédes sajátmárkás győzött!

2022.máj.24.

Főőőőőőtt kukoricaaaaaaa! Halljuk a strandokon szinte „kötelező” kiabálást. Sajnos, a főtt kukorica szezon nem tart túl sokáig, de fagyasztott, üveges és konzerv formában egész évben készíthetünk kukoricás ételeket. A konzerves kukorica a legegyszerűbben felhasználható, a doboz kinyitása után már adhatjuk is a többi hozzávalóhoz. Mi most ezeket vakteszteltük, összesen 17-féle termék kerül a zsűrink elé. A cikkünkből kiderül, hogy melyiket találtuk a legfinomabbnak.

img_3466_1.jpg

A KUKORICA EREDETE

Hazánkban a kukorica népies, főként régebben használt tengeri elnevezést arról kapta, hogy a tengeren keresztül érkezett, méghozzá Törökországból. Ennél persze jóval korábban kezdődik a története.

A kukorica őse egy Közép-Amerikában élő növény, amelyen az apró szemek az általunk ismert kukoricához képest lazábban állnak. Az amerikai őslakosok életében már hétezer éve alapvető élelmiszernek számít.

Nem csak a magokat használták, hanem a szárát és a levelét takarmánynak, megszárítva épületek építéséhez, tüzelésre, sőt, még díszítőelemként is.

Amerika felfedezésének idején az egész amerikai kontinensen fogyasztották zöldség-, hús-, és halételekhez a zsenge és a keményre érett, majd megőrölt szemeket.

 

A KUKORICAFOGYASZTÁS POZITÍV HATÁSAI

Amellett, hogy finom, még egészséges is a kukorica. Figyelemre méltó B1, B5, B9 és C-vitamintartalma. Élelmi rostban gazdag, ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) magas.

A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatékonyan segít a tüdőt érő káros hatások tompításában. Az agyműködés serkentése révén fejleszti emlékezőképességünket. Hatóanyagai serkentik a mellékvesét, felkészítik a stresszhatások kivédésére.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 13-an.

Az előkészítők az összes mintát egyszerre tálalták a kóstolók elé, hogy azok a kukorica frissességét a színük alapján is össze tudják mérni.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a csemegekukorica illat jellegzetes és könnyen felismerhető. A közepes-erős intenzitású mintákat értékeltük magasabb pontszámmal.

Állag: a jó minőségű csemegekukorica héja ropogós, de nem rágós állagú, míg a belseje puha, de nem krémes.

Íz: ahogy az illatában, úgy az ízében is könnyen felismerhető a jellegzetes csemegekukorica zamat. Emellé párosul az édes íz. Ezek alacsony intenzitású jelenléte vagy idegen ízek felismerhetősége jelentett alacsonyabb pontszámot egyes mintáknál.

 

A NAGY KONZERV CSEMEGEKUKORICA TESZT EREDMÉNYE

 

16. Bonduelle csemegekukorica, egységára: 1 702 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Nagyon alacsony intenzitású illat. A szemek színében megjelenik a barnás árnyalat is. Állaga kissé keményebb, de nem rágós a héj. Natúr ízű, alacsonynak érzett cukortartalommal.

img_3495.jpg

bonduelle_sima.jpg 

16. REÁL szuperédes csemegekukorica, egységára: 1 119 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Nagyobb szemekből álló konzerv. Enyhe, de jellegzetes illat. A kukorica belseje puha, de a héja kicsit rágós. Közepesen édes, enyhe kukorica íz.

img_3494.jpg

real_szuperedes.jpg 

13. Kecskeméti csemegekukorica, egységára: 768 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Jellegzetes csemegekukorica illat. Puha és kevésbé ropogós állag, kukoricacsuhé darabokat is találtunk a dobozban. Íze közepesen édes és intenzív.

1img_3468_1.jpg kecskemeti.jpg

 

13. REÁL csemegekukorica, egységára: 944 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe csemegekukorica illat. Az állaga krémes, héja kevésbé ropog, viszont kicsit rágós, de ez nem ront sokat a fogyasztási élményen. Enyhe ízeket éreztünk, leginkább a kukoricát, pici cukrot.

img_3469_1.jpg real_sima.jpg

 

13. LIDL Freshona csemegekukorica, egységára: 768 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Jellegzetes kukorica illat, kevésbé édeskés. A csemegekukorica szemek mérete közepes. A belső rész állaga krémes, a külső viszont kissé rágós. Az ízében a natúr kukorica íz érződik legjobban.

img_3487.jpg

lidl_freshona_sima.jpg 

12. Bonduelle Gold csemegekukorica, egységára: 1 926 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe illat. Ropogós, bár kissé rágós szemek. Ízében jön a csemegekukorica íz, de kevésbé intenzíven, az édesség mértéke közepes.

img_3472.jpg

bonduelle_gold.jpg

 

11. EKO csemegekukorica, egységára: 1 189 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Kellemes illat. Puha és nem rágós, de nem is roppanós állag. Jellegzetes csemegekukorica íz érezhető, alacsonyabb cukortartalommal.

1img_3481.jpg

eko.jpg 

8. PENNY csemegekukorica, egységára: 768 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Kellemes csemegekukorica illat. Közepes nagyságú szemek, melyek közepesen ropogósak. Az ízében az édes ízjegy a domináns, a csemegekukorica jellegzetes íze közepesen intenzív.

img_3489.jpg

penny_29.jpg

 

8. SPAR, egységára: 874 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Kellemes, de enyhébb illatú csemegekukorica. A szemek aprók, puhábbak. Kellően édes csemegekukorica, közepesen intenzív zamatokkal.

spar_30.jpg

spar_k.jpg

 

8. COOP csemegekukorica, egységára: 1 227 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, de jellegzetes csemegekukorica illat. Kisebb méretű, ropogós szemek. A csemegekukorica íze közepesen intenzív, édességet alig éreztünk, natúr ízű.

img_3492.jpg

coop_13.jpg

 

6. S-BUDGET, egységára: 768 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Közepes intenzitású, jellegzetes illat. A szemek közepes-nagyok, és roppanósak, csak 1-1 szemen éreztünk némi keménységet. Az elvárt, jelleegztes csemegekukoircaízt éreztük, alacsony édességgel.

sbud.jpg

s-bu.jpg

 

6. Globus Vital csemegekukorica, egységára: 1 996 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe kukorica illat. Ropogós, nem rágós állag. Natúr, enyhén édes, de jellegzetes csemegekukorica íz érezhető.


img_3498.jpg

globus_vital.jpg

 

4. Auchan szuperédes csemegekukorica, egységára: 698 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont 

Közepes szemméret. Jellegzetes és intenzív illat. Nem rágós, de ropogós állagú. Erőteljes és finom édes és csemegekukorica íz.

img_3476.jpg

auchan_22.jpg 

4. ALDI Nature's Gold csemegekukorica, egységára: 874 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jellegzetes és intenzív illat. A szemek ropogósak, nem rágósak. Kóstoláskor jól érezhető az elvárt csemegekukorica íz, amit közepes intenzitású édesség kísér.

img_3482.jpg

aldi_31.jpg 

2. Globus Gold csemegekukorica, egységára: 1 681 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Harsány csemegekukorica illat. Ropogós, jó állagú szemek. Édeskés és intenzív csemegekukorica íz.

img_3474_1.jpg

globus_gold.jpg 

2. LIDL Freshona BIO csemegekukorica, egységára: 1 575 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes csemegekukorica illat. Közepes méretű, ropogós szemek. Intenzív csemegekukorica ízt éreztünk, közepes édességgel.

img_3485.jpg lidl_freshona_bio.jpg

 

1. LIDL Freshona szuperédes csemegekukorica, egységára: 874 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes és intenzív csemegekukorica illat. A közepes-apró szemek ropogósak, nem rágósak. Nagyon friss ízérzetet adott a kellő intenzitású csemegekukorica ízjeggyel és finom édességgel.

img_3478.JPG

lidl_freshona_szuperedes.JPG 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes csemegekukorica a LIDL áruházaiban kapható.

csemegekukorica_teszt_2_-1.png

süti beállítások módosítása