Nagy kakaókrémes keksz teszt: az egyik legolcsóbb győzött!

2021.dec.16.

Doppelkeks, szendvicskeksz vagy töltött keksz. Ezek a nevek azon túl, hogy egy külön termékcsoportot takarnak, jelentenek egy különleges fogyasztási élményt is. A ropogós keksz és a puha kakaókrémes töltelék állagában jelentősen eltér, ami miatt sokan szeretjük ezt a keksztípust. De az állag eltérésen túl ott van az ízek kontrasztja is, míg a keksz általában natúr ízű, addig a krém erősen kakaós. Lássuk, hogy melyik keksz teljesített a legjobban a 19 mintát felvonultató vaktesztünkön!

img_1944.jpg

A szendvicskekszről

A termék története 1908-ig nyúlik vissza, amikor az Amerikai Egyesült Államokban Hydrox márkanéven kerül forgalom az első ilyen jellegű termék. A gyártó céget 1912-ben a Nabisco szerezte meg.

A szendvicskeksz (néhol szendvics keksz írásmóddal is előfordul) az édes kekszek közé tartozó édesipari termék, amelynek jellemzője, hogy két keksz közé helyezik az ízesítő réteget. Mivel Magyarországon évtizedekig csak egyetlen termék, a Pilóta keksz volt kapható ebből a termékféleségből, sokan - tévesen - "pilótakeksz" néven kvázi termékfajtaként illetve kifejezetten ellenségesen emlegetik e termékkategória különböző más márkanéven kínált termékeit.

 

A teszt menete

A kóstoláshoz beszereztük, az összes kakaós krémmel töltött duplakekszet, mindet, ami kapható volt az országos üzletláncokban. A vaktesztet mi, a Magyar Ár-Érték arány Kutató Egyesület végeztük el, 12-en.

Kitétel volt, hogy a krém nem tartalmazhat a kakaótól eltérő aromát, pl. mogyorót.

A teszten a kekszeket 0,5-07 mm vastag szeletekre szeltük fel, hogy ne lehessen azonosítani a márkát, ami esetleg a tészta felszínére van sütve.

 

Értékelési szempontok

Illat: nem vártunk erős illatot, de keksz natúr és a krém kakaós illatának felismerhetősége magasabb pontszámot eredményezett. A teljesen jellegtelen vagy a terméktől idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: ez legalább annyira fontos tényező, mint az íz, ezért most magasabb arányban vettük figyelembe az átlagpontszám kiszámításakor is. A keksz legyen ropogós, ne túl száraz és omlóssá alakuljon a rágáskor, ne tapadjon össze, illetve ne legyen túl kemény se. A krém állaga legyen puhább és jó arányban legyen a krém a kekszhez képest. ha kevés a krém, akkor nem alakul ki az elvárt fogyasztási élmény, száraznak hat a termék. Ha túl sok a krém, akkor pedig puha lesz az egész.

Íz: a keksz lehet natúr, vaníliás, valamilyen nem hagyományos liszttel készült. a kakasó krém legyen intenzíven kakaós és ne legyen túl édes. A jellegtelen ízű termékek alacsonyabb pontszámot kaptak, ahogy a túl édesektől is vontunk le pontot.

 

 

A nagy kakaókrémes teszt eredménye

 

19. Gullon szendvics keksz, egységára: 2.276 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhe vaníliás keksz illat. Ropogós, omlós keksz, kevés krémmel. Az ízére többen írták, hogy a kakaós tejbegrízre emlékeztet, alacsony intenzitású ízjegyekkel.

img_1963.jpg 

16. King Cooky szendvics keksz, egységára: 6.036 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Natúr keksz illat. A keksz ropogós, a krém vastagsága megfelelő. Ízében kijön, hogy valamilyen nem búzaliszttel készült, valójában rizs,- és kukoricaliszttel. A keksz íze érezhető jobban, a krém kevésbé jön ki.

img_1973.jpg 

16. DETKI Derby, egységára: 1.676 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Édes, intenzív vaníliás illat. A keksz állaga száraz, túl ropogós, míg a krém nem elég vastag, hogy kialakuljon a kontraszt a krém lágyságával. Az íze enyhébb, a keksz natúr-édes, a kakaós krém pedig csak a kóstolás után 10-15mp-el utóízben ad kakaót.

img_1969.jpg 

16. S-Budget szendvics keksz, egységára: 1.098 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Édes, intenzív vaníliás illat. A keksz állaga száraz, túl ropogós, míg a krém nem elég vastag, hogy kialakuljon a kontraszt a krém lágyságával. Az íze enyhébb, a keksz natúr-édes, a kakaós krém pedig csak a kóstolás után 10-15mp-el utóízben mutat kakaós ízjegyeket.

img_1984.jpg 

15. Dr. Gerard Magic choco, egységára: 2.424 Ft/kg Pontszám: 7/10 pont  

Triplakeksz: 3 réteg keksz és 2 réteg töltelék. Enyhe tejcsokis illat. Kevésbé ropogós, puha állag. A keksz vaníliás íze érezhető erősebben, a csokis krémé kevésbé.

img_1977.jpg 

14. SPAR free from sütemény kakaó krémmel, egységára: 6.392 Ft/kg Pontszám: 7/10 pont  

Vaníliás, kakaós illat. A keksz puha, omlós, a krém kellő mennyiségű. Enyhe, natúr ízű, inkább a keksz vaníliás íze dominál.

img_1979.jpg 

13. ALDI Finest Bakery doppelkeks (lovagos), egységára: 1.098 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Kakaókrémes illat. A keksz ropogós, száraz állagú, a krém megfelelő, viszont vékonynak éreztük a 2 keksz között. A keksz íze lisztes-édeskés, a kakaós krém pedig kevés, hogy kijöjjön az íze.

img_1999.jpg 

12. ALDI Finest Bakery teljes kiőrlésű doppel keksz, egységára: 1.098 Ft/kg Pontszám: 7,3/10 pont  

Jól érezhetű a teljes kiőrlésű liszt illata, a kakaós tölteléké kevésbé. Az állaga ropogós, omlós a keksz. Ízében nagyon intenzív a teljes kiőrlésű liszt íze, ami mellett az édes ízjegy és némi kakaó érezhető.

img_2004.jpg 

11. Auchan Mon Gouter omlós keksz, egységára: 2.330 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Vaníliás, kakaós illat. Ropogós, omlós keksz, kissé vékony csokoládékrémmel. Ízében inkább vaníliás és édes, mint kakaós.

img_1987.jpg 

10. HIT csokoládés töltött keksz, egységára: 2.677 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Ropogós, omlós keksz, vastag töltelékréteg. A keksz íze kellemes, a kakaós töltelék kellően kakaós, de túl édes is egyszerre.

img_1992.jpg 

8. OREO Choc'o brownie, egységára: 2.403 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Vaníliás, kakaós illat. Vékony, ropogós keksz, megfelelő mennyiségű csoki. Az íze tömény, édes, kakaós.

img_1954.jpg

8. SPAR Fourré biscuits, egységára: 1.098 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Édeskés kekszillat. Omlós keksz, kellő mennyiségű krém. A keksz finomabb, mint a töltelék, annak kevésbé érezni az ízét.

img_1991.jpg 

7. Chipicao, egységára: 4.780 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont   Kakaós illat.

Kis kekszek, amelyek ropogósak és megfelelő mennyiségű krémmel töltöttek. Finom, édes, kekszes, kellően kakaós.

img_1975.jpg 

4. ALDI American kakaós keksz, egységára: 1.773 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Vaníliás, kakaós illat. Vékony, ropogós keksz, megfelelő mennyiségű csoki. Az íze erősen kakaós, édes, tömény.

img_1957_1.jpg 

4. MILKA Choco creme, egységára: 3.458 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhébb keksz és kakaó illat. A keksz nem túl omlós, a krém vastagabb. Érezhető a tejcsokis íz, a keksz íze viszont nem érezhető, csak az édes ízjegy.

img_1967.jpg 

4. PENNY szendvics keksz kakaó krémmel, egységára: 1.098 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe, kellemes keksz és kakaó illat. A keksz ropogós, omlós, a krém vastagsága megfelelő. Mind a keksz, mind a tölteék finom, az édesség mértéke jó, nem túlzott, kellően kakaós.

img_2002.jpg 

3. Győri Pilóta tripla kakaós, egységára: 1.833 Ft/kg Pontszám: 8/10 pont  

Kellemes kakaós kekszes illat. A keksz keményebb, de a krémes töltelék vastagabb, így jól kiegészítik egymást. A kakaós krém és a keksz is erőteljesen kakaós, bár elég édes.

img_1960_1.jpg 

2. Győri Pilóta kakaós, egységára: 1.833 Ft/kg Pontszám: 8,2/10 pont  

Kellemes vaníliás keksz illat. A keksz keményebb, de a krémes töltelék vastagabb, így jól kiegészítik egymást. A vaníliás keksz és a kakaós krém is finom, megfelelő az édesség mértéke.

img_2005.jpg 

1. LIDL Sondey Captain Rondo omlós keksz, egységára: 1.098 Ft/kg Pontszám: 8,3/10 pont  

Enyhe keksz és kakaó illat. Kiváló állagú, a keksz ropogóssága és a vastagabb krémréteg puhasága kellemes fogyasztási élményt nyújt. A keksz natúr íze is finom, a kakaós krém nagyon kellemes és legfőképp intenzíven kakaós, az édesség mértéke pont megfelelő.

img_1996.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes Sondey keksz a LIDL áruházakban kapható.

duplakeksz_1_-1.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png

süti beállítások módosítása