Nagy tojás teszt: a legolcsóbb L-es tojás győzött!

2021.már.18.

Hamarosan Húsvét és ezzel eljön a tojásfogyasztásunk éves csúcsa is! Már évek óta figyeljük a magyar piacot, milyen áron, milyen minőségű tojások kaphatóak, ezért most úgy gondoltuk, hogy az árak ellenőrzésével és egy vakteszttel segítünk Nektek jó ár-érték arányú tojást találni. Következzen az országosan kapható "L" méretű tojások összehasonlítása!

bor1_66.jpg

A tojás az ősidők óta az emberek egyik legjelentősebb táplálékforrása. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.

Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.

 

A tyúktojás jellemzői

Szabályosság: a tojás az egyik végén hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek, és nincs elnyúlva sem.

Héjának a színe lehet fehér vagy barna, ami a minőséget a szakirodalom szerint nem befolyásolja.

Méretek: a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm között van.

Súlyarányok: átlagosan a tyúktojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.

Osztályozása: A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frissességük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas.

Vitamintartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. "A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb."

 

A kereskedelmi forgalomba kerülő tyúktojás jelzése

A szám a tyúk tartásának körülményeire utal, utána következik az országkód (Magyarországon HU)

0 – "biotojás" – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt

1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték

2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással

3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve

A tojás a kereskedelemben az egész világon hasonló módon, csomagolásban kerül forgalomba.

 

A teszt menete

A vaktesztre az országosan kapható "L" méretű tojásokat szereztük be. A tartásmód ketrecces vagy mélyalmos. Megkülönböztető jelölés lehet még az "extra sárga". 

Vásárláskor követtünk pár szabályt, amit a cikk végén a "Tojás vásárlási tanácsoknál" részletezünk. Ennek köszönhetően sikerült kiszűrni egy valószínűleg vásárló által átpakolt "M" méretű tojáscsomagot az egyik áruházban. 

A főzésnél ellenőriztük a frissességet, erről is írunk a cikk végén.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 11 kóstoló.

bor3_16.jpg 

Az értékelési szempontok

Előzetesen úgy gondoltuk, hogy értékeljük a tojások illatát is, de olyan minimális különbség volt, hogy az illatot nem vettük figyelembe a végső pontszám kialakításakor. Ennek akkor lett volna értelme, ha romlott tojást találunk.

Állag: a könnyű pucolhatóságot, a tojás sárgájának színét (ami takarmányminőségre utalhat) értékeltük.

Íz: előzetesen számítottunk nagyobb ízbeli eltérésre, "fajtajellegre". Ezen gondolatunk nem igazolódott a teszten, nagyon hasonló ízük volt, viszont az ízintenzitása eltérő volt, így ezt pontoztuk. 

Ár: nem akciós árakat hasonlítottunk össze, és ezeket is pontoztuk. Azt gondoltuk, hogy alacsonyabb áron is lehet kiváló minőségű tojást vásárolni, és ez végül igazolódott is.

Nem pontoztuk, de mértük a tömeget: az "L" osztályú "A" minőségű tojás tömege 63 gramm minimum. 10 tojás tömegét mértük meg, az eredményeket az összegző táblázatba írtuk.  

 

A nagy "L" tojás vaktesztünk eredménye

 

12. Magyar Tojás, egységára: 935 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Átlagosan 630 gramm a 10 tojásra összesen. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Világosabb szín. Enyhe íz.

img_3882.jpg

magyar_tojas.jpg 

11. Farm Tojás Tojás Király, egységára: 951 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Átlagosan 630 gramm a 10 tojásra összesen. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Világos sárgájú, jellegzetes ízű tojás.

img_3901.jpg

farm.jpg 

10. Fuchs Tojás mélyalmos, extra sárga tojás, egységára: 1046 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható.  Szép sárga, finom, tartalmas.

img_3883.jpg

fuchs.jpg 

9. Aranykorona nagy méretű, extra sárga, friss tojás, egységára: 935 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Szép sárga, finom tartalmas ízű tojás.

img_3898.jpg

aranykorona.jpg  

8. TESCO Finest friss tojás E-vitaminban és Szelénben Gazdag, egységára: 887 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Élénk színű a sárgája. Jellegzetes és tartalmas íz.

img_3895.jpg

tesco_finest.jpg

 

7. AUCHAN Friss tojás, egységára: 919 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Átlagosan 630 gramm a 10 tojásra összesen. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható.  Élénk színű a sárgája. Jellegzetes és tartalmas íz.

img_3909.jpg

auchan_10.jpg

 

3. ALDI Goldland mélyalmos extra sárga tojás, egységára: 792 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Enyhébb ízű, és egységesen élénk sárgájú tojás.

img_3904.jpg

aldi_goldland_extra.jpg

 

 

3. ALDI Goldland mélyalmos tojás, egységára: 760 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Enyhébb ízű tojás, a sárgája világosabb.

img_3889.jpg

aldi_melyalmos.jpg

 

3. Auchan extra sárga tojás, egységára: 824 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható.  Élénk színű a sárgája. Jellegzetes és tartalmas íz.

auchan_extra.jpg

auchan_extra_kep.jpg 

3. SPAR Friss Tojás mélyalmos, egységára: 792 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Átlagosan 630 gramm felett a 10 tojásra összesen. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Finom, jellegzetes tojásíz. A sárgája világosabb.

img_3911.jpg

spar_11.jpg

 

2. TESCO nagy méretű, friss tojás, egységára: 760 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Az tojássárgája egyik tojásban élénk sárga, a másikban kicsit halványabb. Az íze megfelelő.

img_3888.jpg

tesco_12.jpg 

1. LIDL extra sárga friss tojás, egységára: 760 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Egységes méretű és 63 gramm tömeg felettiek a tojások. Főzéskor ellenőriztük, frissek voltak. A tojás állaga a főzés hatására megfelelő, szabályos alakú, könnyen pucolható. Szép, élénk színű a sárgája. Tartalmas és jellegzetes, finom tojás.

img_3892.jpg

lidl2_1.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes tojás a LIDL_ben kapható.

tojas_teszt-1_3.png

 

Erre figyeljünk tojás vásárláskor

1. Valaki nem válogatta-e meg előttünk: tipikus "spórolási" módszer egyeseknél, hogy a kisméretű tojásokat megcserélik a nagyméretűekkel, mindezt 20-30 Ft-ért. Tehát mielőtt a kosárba tesszük nyissuk fel a dobozt. Ha lötyögnek a tojások a dobozban, kicsinek tűnnek, akkor nézzünk egy másik doboz tojást.

2. Nem törött-e:  nem kell egyesével kiszedni minden tojást, csak nézzük meg a tojásdoboz alját, hogy nincs-e átázva, majd nyissuk fel a dobozt és szemrevételezéssel ellenőrizzük. A törött tojás jele, ha hozzá van tapadva a dobozhoz, ezért finoman mozgassuk meg a tojásokat.

3. Szavatosság: lejárt szavatosságú tojást ne vegyünk semmiképp, viszont, ha van még 3-5 nap a szavatosságból, és azonnal felhasználjuk, akkor a tapasztalataink szerint még megvehető.

4. Ár: a tesztünk eredménye szerint nem szükséges drága tojást venni, ha jó minőséget szeretnénk.

 

Jó tanácsok tárolásra és frissesség ellenőrzésre

A tojást szellős, hűvös helyen érdemes tárolni még a hűtőszekrényben is. Megmosni csak közvetlenül felhasználás előtt szabad. Jobb, ha nem az ajtóban levő tojástartó rekeszt használjuk, mert az ajtónyitogatásból adódó hőmérsékletkülönbség miatt elszaporodhatnak a héjon levő baktériumok. Legjobb, ha alul, a zöldégesrekeszben tartjuk, ott van a legegyenletesebb hideg.

Alapvetően hűvös helyen tartva kb. 30 napig eltartható a tojás. Adódhatnak esetek – akár a lejárathoz közeledve – hogy jobb letesztelni, ehető-e még. Erre használható az alábbi 3 módszer. 

Tegyük a tojást egy hideg vízzel teli tálba. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor 10-12 napos. Ha már a víz tetején lebeg a tojás, dobjuk ki! 

Törjük fel a tojást és üssük egy tányérra. Ha a sárgája alakja a félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss. Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne együk meg! 

 

A Nagy Torma tesztünkért KATT IDE!

bor1_65.jpg

süti beállítások módosítása