FM transmitter teszt: a legolcsóbb zenelejátszó az autónkba

2018.máj.31.

A saját, autós zeneállomásunk létrehozásához nem kell több egy adathordozónál és egy szivargyújtóba dugható átjátszónál. Az FM transmitter a pendrive-on vagy SD kártyán tárolt zenét sugározza az autónkban és ezt a rádiónk segítségével befogjuk, mint egy rádióállomást és hallgathatjuk a kedvenc zenéinket. Régi találmány, nem nagy cucc, de mivel az okos telefonokban nem érhető el ez a funkció, ezért ma is életszerű ezen pár ezer forintos kütyük beszerzése. Most 5 hagyományos és 1 kifejezetten okos telefonokról való zeneátjátszáshoz fejlesztett FM transmitter tesztjét olvashatjátok.

auvisio-mp3-fm-transmitter-car-hifi-sonstiges-44625.jpg

Az FM transmitterek rövid hullámú sugárzók, amelyek egy bizonyos frekvencián képesek sugározni SD kártyán, pendrive-on vagy a telefonunkon tárolt  zenéket, amit az autós rádiónk képes fogni, mint egy rádióállomás adását.

 

Az FM transmitter olyan egyszerű elven működik, hogy jogosan tesszük fel a kérdést:

Miért nincs benne a rádió funkció az okos telefonok legtöbbjében?

Először is több telefonban benne van a rádiók adására alkalmas hardver, csak a gyártók nem aktiválják. Nem kell összeesküvés elméletekre gondolni, szimplán a pénzről van szó. A gyártóknak nem érdeke, hogy ingyen hallgathassunk zenét. Egy részüknek van saját fizetős zenealkalmazása, másik részük pedig licence bevételre tesznek szert az általuk gyártott eszközökön hallgatott zene után. 

Az FM transmitter így lesz örök életű, amíg meg nem oldják a gyártók, hogy a rádióhallgatásunk után is legyen bevételük. Ez nem mostanában lesz szerintem, úgyhogy nézzük is, hogy hallgathatunk zenét ingyen a szivargyújtónk és autós rádiónk segítségével.

A vétel minőségét befolyásolja

- az FM transmitter és az autónk antennája közötti távolság

- az FM transmitter jelerőssége

- az autónk antennájának minősége

- és természetesen, amiről a teszt is szól: az FM transmitter általános minősége, mert hiába sugároz "erősen", ha ez hangos háttérzajjal párosul, ami a zenehallgatás élményének kárára mehet.

A teszt menete

Azon túl, hogy értékeltük a transmitterek által sugárzott hang minőségét, háttérzaj erősségét, pontoztuk az anyagminőséget és a távirányító használhatóságát is. 

p1040908.JPG

Mind a 6 készüléket a Bestmarkt.hu webáruháztól kaptuk, köszönjük!

Elkészítettük a tesztelt FM transmitterek funkciólistáját is. A fő különbségek a távirányító megléte, az állítható fej és a telefonunkkal való összeköthetőség.

2 tömegautóban teszteltük, gyári rádiókkal: Skoda Fabia és Suzuki Swift.

 

Teszteredmények

 

5. LogiLink FM0004

Túl egyszerű és ehhez képest nehezen kezelhető, érzékeny készülék. A legnehezebben ennek az FM transmitternek a jelét érzékelte a kocsik rádiója. Akadozott a zenék léptetésre hivatott manuális kis pöcök is. A távirányító nem is hiányozna, de se okostelefonhoz, se más zenelejátszóhoz nem csatlakoztatható. A fej nem állítható, elviselhető alapzajjal, de gyengén sugároz.

logilink_1.JPG 

4. König CSFMTRANS100BL

Ennél a készülék is gyengén sugároz, sokszor megszakadt az "adás". A távirányító egyszerűen kezelhető, bár nem mindig engedelmeskedik, az összes tesztelt ilyen vagy hasonló típusú van. Aux kábellel nagyon gyenge a sugárzott zene minősége, és halk is. Állítható fejű és a távirányítóval szabályozható a hangszín is.

konig_kesz_1.png

 

3. Hyundai FMT212MP

Sistergés nélkül foghatjuk az átjátszott zenét az autónk rádiójával. Állítható fej, egyszerűen kezelhető. Viszont telefonról vagy más zenelejátszóról gyenge minőségben sugározza a zenét.

 hyunday_kesz_1.png

 

 

2. Sencor SWM 101

A legolcsóbb és legtöbbet vásárolt FM transmitter. A "burkolat" anyagminősége gyenge, ennek ellenére jó minőségben játsza át a zenét. A 2. leggyorsabban ébredő és kapcsolódó transmitter volt a teszten. 3.300 Ft-os árával pedig anyagilag sincs kockázat a megvásárlásában. Persze aux kábelen ez is csak közepes minőségben tud sugározni. A távirányító olyan 70-80%-ban működik, van, amikor többször meg kell nyomni pl. a következő számra való ugráshoz.

sencor_1.JPG

 

1. Technaxx FMT 500

Bedugtuk a pendrive-ot a transmitterbe, a transmittert a szivargyújtóba, a rádiót a 88.1 frekvenciára állítottuk és már hallgattuk is a zenét, jó minőségben. Érzékeli, hogyha külön mappákban tároljuk a zenét, ezek között váltogathatunk. Valahogy ezzel volt a legegyszerűbb dolgunk.

technaxx_1.JPG

 

+1 Belkin TuneCast

A Belkin Tunecast a tesztünkön a legjobb minőségű zenét játszott át a rádiónkba, viszont a többi FM transmitterrel ellentétben ezt kifejezetten okos telefonhoz fejlesztették ki, így nincs lehetőség pendrive-ról vagy SD kártyáról való zenelejátszásra. A szivargyújtós dugaljban van hely egy usb-s töltőnek az okos telefonhoz is.

belkin_kesz_1.png

munkafuzet1-1_10.png 

Melyik transmittert ajánljuk?

Aki okostelefonról hallgatna zenét, annak a BELKIN TuneCast-ot ajánljuk, mert jó minőségben játsza át a zenéket, és borzasztóan egyszerű a használata. További termékinfóért és vásárlásért KATT IDE!

Aki SD kártyáról vagy pendriveról szeretne zenét hallgatni a kocsijában, annak a Technaxx FM transmittert ajánljuk a tesztjeink alapján. További termékinfóért és vásárlásért KATT IDE!

Aki pedig 3.300 Ft-ért szeretne venni egy FM transmittert próbaként, annak a Sencort ajánljuk. További termékinfóért és vásárlásért KATT IDE!

 

Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre. Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!

süti beállítások módosítása