Közmű ügyintézés: kezd el időben, mert a gázosok szivatnak rendesen

2017.nov.28.

A közművesítés elképesztő költségeiről írtunk már itt. Most a közművesítés időigényességére és a várható szivatásokra hívjuk fel a figyelmet. Az elmúlt időben elég sokat egyszerűsített a kormány, dicsérték is magukat rendesen, csak azt felejtik el, hogyha ők kijelentik valaminek a teljesülést, akkor azért célszerű lenne ellenőrizni is előtte.

unnamed_1_3.jpg

Érdekes módon a legtöbb problémánk éppen a kormány által  #rövidítetthatáridős, #fejlesztett, #lakosságigényeitfigyelembevevő hashtagekkel ellátott gázközművesítéssel akad. Indul ez az állandó változásokra fel nem készített közmű dolgozóktól, a kivitelező által elkövetett hibákon át, az ügyfél gazdátlanságáig. Mit értek ezek alatt? Részletezném...

Változások 2017

- 2017.június 30: minden média arról ír, hogy ingyenes az összes közmű bekötése. Itt találod a cikket, hogy ez nem igaz, olcsóbb lett, de nem ingyenes!

- a TIGÁZ megszűnik, mint lakossági gázszolgáltató, átveszi az ügyfeleit a FŐGÁZ, a TIGÁZ a hálózatfenntartásért és a közműbekötésért felel.

heat-2017-11-27-10-11-36.jpg

A mi esetünk

2017 márciusában bíztuk meg a gépészeti vállalkozónkat a gáz bekötésének intézésével. A csonk a telken volt!!!! Ez fontos, mert elvileg ez a legegyszerűbb este...A gáztervet (37.000 Ft) meg is csináltatta és csomó bekért irat ellenére sem volt semmi gáz, ami jelen esetben azt jelenti,hogy gáz volt...

2017 májusában, mint leesett a tantusz, hogy én nem is vagyok TIGÁZ ügyfél, akkor a vállakozó mit is rendezett eddig?

Hagyjuk, kezembe vettem a dolgot és 2017 június 30.-án lett szerződésünk a TIGÁZ-zal, amit vissza küldtem nekik postán. Az ügy ennek ellenére még ült 1 hónapot a vállalkozónál, mert a gázterv mellé érintésvédelmi tanusítvány is kell, amihez villanyszerelő. Mindeközben a kazán már hónapok óta fel volt szerelve

2017 szeptember 18: végre kész az össze dokumentum és be is lett adva, ami után kijött egy ellenőr a TIGÁZ-tól, aki a gázterv fizikai teljesülését vizsgálta. Kiállított egy papírt, hogy rendben van és ezzel lehet menni a FŐGÁZ-hoz. Kisvárdai lévén, ehhez be kellett mennem Nyíregyházára.

2017 szeptember 20 Szerződéskötés a FŐGÁZ-zal, ahol arról tájékoztattak, hogy a TIGÁZ 2 napon belül felszereli a gázórát.

2017 szeptember 22, Péntek. Gondoltam úgyse jönnek, pénteken már tojnak bele, ezért nem telefonáltam, hogy hol vannak

2017 szeptember 25, Hétfő. Hívom a Tigázt, hogy na mizu, mikor lesz gáz. Az ügyfélszolgálatos tájékoztatott, hogy ők semmilyen gázóra felszerelési igényt nem lát a FŐGÁZ-tól. Felhívom a FŐGÁZt, hogy na mégis... Kiderül, hogy a kolléganő új gázvételezési helyet ikszelt a lapon, holott nálunk már volt korábban gázvételezés, csak leszerelték az órát. Így a TIGÁZ visszautasította a gázbekötési kérelmet! Kérte, hogy MENJEK BE MEGINT NYÍREGYHÁZÁRA, mert ezt csak ott lehet módosítani! Igen arra gondoltam, amire gondolsz.

2017. szeptember 25 délután: újra Nyíregy és szerződés javítás. Kérdeztem, hogyha megint elbas...ák, akkor újra be kell jönnöm? Az ügyfélszolgálatos teljesen nyugodtan mondott egy határozott IGENt. Na erre pipa lettem, és átnézettem vele kétszer mindent, visszaolvastattam az adatokat. Még azt is megnéztem, hogy édesanyám nevét cz-vel írták-e ahogy kell, nem-e csak sima c-vel. A végére a kolléga nem volt nyugodt, én viszont igen.

2017. szeptember 26 dálután. Hívom a TIGÁZt, hogy látják-e az igényemet? Megnyugtatott, hogy természetesen és 27.-re ki is van írva a bekötés. Még egyeztettem a telefonszámomat, mert azon hívnak, hogy otthon legyek mindenképp.

2017 szeptember 27 13:15. A tgázos szerelő sehol. Beszáltam a kocsiba és elindultam a boltba. Úgyis hívnak. 50 métert se tettem meg, amikor megláttam szembe jönni a TIGÁZos kocsit. Kézifékes fordulás, ahogy kell és mentem utána. Természetesen hozzánk jött, és nem szólt persze. Na mindegy, felszerelte, lett gázunk 6 hónap után! Annyi kis adalék, hogy megkérdeztem a tigázos szerelőt, hogy mi lett volna, ha nem vagyok itthon? Annyit válaszolt, hogy akkor hagy egy fecnit a postaládában és kérhettem volna új időpontot. Igen, itt is arra gondoltam, amire te gondolnál ilyen helyzetben.

2017 szeptember 29, este 21 óra. Megérkezik a hivatalos kazánszerelő és beüzemelte a kazánt, a DIM vezérlőt és az indirekt tárolót.

2017 november 27. Minden rendben, működik a fűtés, a melegvíz előállítás. Néha a vezeték nélküli termosztát vacakol, de újraindítás után megy. A melegvíz előállítást is teszteltük, mi 45 fokra állítjuk a tárolt víz hőmérsékletét, 5 fős családra bőven elég. Az októberi-novemberi gázfogyasztás alacsonynak tűnik, de ki tudja milyen telünk lesz.

Kiírtam magamból az elmúlt 9 hónapot. Nehéz szülés volt, de megnyugodtam és valószínűleg csak a szép emlékek maradnak az egészből.

 

A szerző a Házépítők csoport tagja.

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

süti beállítások módosítása