Két különleges, de olcsó libaétel receptje Márton napra

2017.nov.11.

November 11-én Márton napja van, ami Szombathely környékén különleges nagy ünnep, hiszen a 316-ban a városban született az egyik a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szentje: Szent Márton. íme 2 recept, aminek elkészítésével méltó módon ünnepelhetjük ezt a jeles napot családunkkal.
utak_520_marton_nap_a_muravideken_01.jpg

Receptek

Ropogós libacomb fokhagymás laskagombával és pirított csuszatésztával

Ropogós libacomb

Hozzávalók (4 személy részére):
· 4 db. libacomb
· 0,05 kg só
· morzsolt majoránna
· 4 ek. libazsír
· 2 db. babérlevél
· 5-6 szem egész feketebors
· 0,6 kg laskagomba
· 0,02 kg fokhagyma
· őrölt bors
· 0,4 kg csuszatészta
· 1 dl étolaj
· 1 dl olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra felmelegítjük, a csuszatésztát szárazon, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül kb. 10 perc alatt barnára pirítjuk. Ezután a hőmérsékletet 140 fokra mérsékeljük. 

A libacombokat megtisztítjuk, lemossuk. A húsos részét morzsolt majoránnával és sóval, a bőrös részét csak sóval fűszerezzük. Tepsibe helyezzük a combokat, a libazsírt, az egész fekete borsot és a babérleveleket, majd 2 dl vizet adunk hozzá. A sütőt beállítjuk 140 fokra és körülbelül másfél óráig sütjük a behelyezett combokat.
A laskagombát eközben hideg vízben többször átmossuk, szárának végét levágjuk. Lecsöpögtetjük, majd megszárítjuk. 

Negyed órával a libacomb sütésének vége előtt felteszünk vizet forralni a pirított tésztának sóval és étolajjal. Ízlésünknek megfelelően puhára főzzük. 
Közben az elkészült libacombokat további 180 fokon 10 percig pirítjuk.
Két serpenyőt helyezünk a tűzhelyre. Az egyikben 3 kanál felhevített olívaolajon aranybarnára pirítjuk a laskagombát. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, őrölt feketeborsot, majd sózzuk, és együtt pirítjuk a hozzávalókat még fél percig. 
A másik serpenyőben 2 evőkanál libazsírt melegítünk és a leszűrt tésztát átforgatjuk benne. Ha indokolt, akkor még sózzuk.

A laskagombát és a csuszatésztát tányéron egymás mellé helyezzük, a libacombot közé tesszük, és petrezselyemmel díszítjük.

 

Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával 

Vörösboros libamell

Hozzávalók (4 személy részére):
· 4 db. libamell
· 1 db. vöröshagyma
· 1 gerezd foghagyma
· 1 szál rozmaring
· só
· bors
· vörös bor
· kis fej lila káposzta
· köménymag
· étolaj

Elkészítés:
A libamelleket jól átmossuk, majd a bőrös felüket bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kivajazunk és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé, mellé tesszük a félbe vágott vörös hagymát, foghagymát és a rozmaring ágakat. A hús alá öntünk 1/2 liter vizet, és a tepsit lefóliázzuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, így sütjük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótolhatjuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítjuk, majd ráöntjük a bort is. A megpirult libamelleket 1cm vastagságú szeletekre vágjuk.

Párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposztát lereszelünk, és meghintjük sóval. Köménymaggal ízesítjük ízlés szerint, és olajon megpirítjuk.

Tálaláskor a húsokat megöntözzük a boros szósszal, amiben sült. Burgonya pürével és párolt lila káposztával kínáljuk.

Forrás: VIPR Kommunikációs Ügynökség

Paulaner Sörház (MOM Park)

Trattoria Da Lello-tól (MOM Park)

süti beállítások módosítása