Laknál az Év Házában?

2017.okt.31.

Mindig felmerül bennem a kérdés az ilyen díjak kapcsán, hogy mennyire lakható, praktikus épületekről van szó. Megkerestem a legutóbbi 3 nyertest és valóban szép házakat találtam. Az építési költségek felét/harmadát sem fedezte volna a CSOK 10+10, de talán nem is elvárható, hogy olcsóság legyen a fő szempont ezeknél az épületeknél. 

v_hza_dnes_gyrgy_balatonhenye_lakplet3.jpg

 A képek a galériára való kattintás után nyílnak meg.

 

2013 Év háza díj győztese egy 180 m2 ház Sóskúton, levendulamezővel körbevéve. A nyeregtetős, tornácos, hőszivattyús, kőzetgyapottal szigetelt ház 54 millióba került. A ház alaprajza klasszikus téglalap, amely egy háromosztatú tér szerkesztését idézi. Homlokzatán és tetőfedésében kizárólag két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek, amely tornácos részével a közeli erdő felé fordul. A házhoz tartozik egy kecskefarm, ahol sajtot készítenek, illetve egy óriási levendulaültetvény is, melynek látványa és illata uralja a kertet.

2015 A Szentendrén megépült ökologikus családi ház amellett, hogy megfelel az aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek, a tradicionális hosszú házak mintáját is követi. Természetes anyagaival példás folytatója a kisvárosi hagyománynak. Követi a bevált tanítást: "az öreg házat nem átépíteni, hanem megszokni kell. A teherhordó falak három rétegűek: a belső oldalon 25 cm-es vázkerámia tégla fal, a külső oldalon 14 cm bontott tégla illetve kőburkolat, közötte 21 cm újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés van. A kőburkolat az elbontott épület kőanyagának újrafaragása után burkolatként került újrahasznosításra. A régi épület faanyagából kapuk, külső és belső bútorok készültek, a használhatatlan anyagok tűzifaként hasznosultak. Az épület bontott hódfarkú cseréppel fedett, a tetőfelnyitások festett és struktúrált alumínium fedést és burkolatot kaptak.

2017-ben ez a Balatonhenyén felújított lakóépület lett az Év Háza. A tervező tisztelettel kezeli az épített örökség értékeit, de a kötöttségeken belül merészen alakítja a mai kor igényeinek megfelelően az épületet, megteremtve ezzel a régi és az új egyensúlyát. Homlokzatképzése, a belső terek alakítása és berendezése példaértékű, kiváló példája a „megtartva megújítás” gondolatiságának.

 

 

Építkezel? Felújítasz? Csatlakozz egy aktív csoporthoz, ahol mindig megtaláljuk a megoldást: HÁZÉPÍTŐK

 

süti beállítások módosítása