5 hiba az építkezésen, ami váláshoz vezethet

2017.okt.10.

Egy évbe tellett felépíteni a házunkat. Sok ismerősünk építkezett ebben az időben, de nem mindenki fejezte be férj és feleségként, többeknek a beköltözés utáni évben ment végleg tönkre a kapcsolatuk. Mi vezethet oda, hogy egymást szerető emberek végül szinte meggyűlölik egymást és még a gyerekek érdekeit se nézve elválnak. Mi okozza ezt a stresszt, hogy lehet ideáig jutni?

20140413intim-valas-veszekedes-kapcsolat1.jpg

 

1. Nem is álltak készen erre

A kapcsolatuk nem is volt igazán erős, nem volt semmi próbája korábban a szerelmüknek. Esetleg a leánykérés is csak terhesség miatt történt és ekkor még belevágnak a házaspárok egy pénzügyi-idegrendszeri vadvízi evezésbe. Ilyen esetben úgy 50% esélye van a szakításnak. 

2. Felelősségi körök férj és feleség között, egymás hibáztatása

Nem tisztázták, hogy ki egyeztet a beszállítókkal, ki a bankkal, ki veszi át a munkát, ki szerzi be az anyagot, ki rendezi a közművesítést stb-stb. Az élet fog olyan szituációkat produkálni, ami egymás ellen fordítja a párokat. 

3. Pénz hiány, anyagi csőd

Amennyiben 1 forint is hiányzik a ház költségvetéséhez, ne vágjunk bele, mert sajnos az előre nem látható költségek (99%-ban emberi hibák) miatt a költségvetést tartani is bravúr. Annál nincs frusztrálóbb, mintha elfogy a pénz és leáll az építkezés. Ha még a régi lakásunkat el is adtuk és onnan költözni kell és az új ház nincs kész, akkor az komoly stresszt jelenthet, amit nem minden pár tud feldolgozni.

4. Kivitelezési problémák

a férj-feleség páros egyik tagja jóval toleránsabb a kivitelezői hibákkal, mint a másik fél. Elrontanak valamit, a férj ideges, az asszonynál a hiba nem okoz gondot, aki lehet, hogy át is veszi így a munkát és ekkor elhangzik a " nem hiszem el, hogy te ezt a munkát átvetted így, hát nem láttad, basszus ezt most már hogy javíttatjuk ki". Ha nem beszéljük meg a problémákat és nem is jelezzük egymásnak, akkor komoly konfliktusok alakulhatnak ki. 

5. Építkezés: ketten a világ ellen

Annyira fut a szekér az építőiparban, hogy egyre több a kivitelezői hiba, átverés, késés (így kerülheted el), banki ügyintézési idő. A világ a ellenünk fordult, érezhetjük, ha mindez összeadódik és folyamatos stresszt, kialvatlanságot okoz. Először a férj-feleség nem lesz ideje egymásra, azután a gyerekekre is kevesebb idő jut, a végén meg mindenki ordítozik mindenkivel vagy senki sem beszél senkivel. Talán ez a legjellemzőbb válóok, hogy habár a családnak építjük a házat, de éppen az építkezés nem jut idő a családra.

 

Gondolatébresztők az egyes pontokhoz

 

1. Értékelnünk kell, hogy kibírja-e a kapcsolatunk az építkezés jelentette stresszt. Ha korábban már az ilyen jellegű dolgokon is összevesztetek, hogy "miért ebben a cipőben jöttél" vagy "már megint nem hajtottad le az ülőkét", akkor az építkezés nem nektek való. Inkább lakás, kis mennyiségű felújítási munkálattal vagy 100%-os kulcsrakész új ház javasolt. 

2. Egymás között tisztáznotok érdemes, hogy kinek mi is a feladata az építkezésen. Ki egyeztet a különböző beszállítókkal, ki a közművesekkel, ki a bankkal, ki ellenőrzi az építkezést, milyen dolgokban dönthet egyedül is a pár egyik tagja a másik nélkül vagy közösen döntötök el mindent? Sokkal fontosabb ezt tisztázni, mint hogy mekkora ablakok legyenek, milyen színű legyen a csempe stb. Ha ezt tisztázzátok, akkor jóval kevesebb veszekedéssel meg lehet úszni. Tudom, jönnek majd olyan hozzászólások, hogy egyesek mosolyogtak végig egymásra és így is csodálatos házat építettek problémák nélkül, de azért nem ez a jellemző.

3. Ha nincs meg a pénz az építkezésre, akkor ne kezdjünk bele. Nincsenek fix áraink az anyagokra és a kivitelezési díjakra: ne kezdjünk bele. Bizonytalanok vagyunk a tervben és úgy gondoljuk, hogy majd közben variálunk: ne kezdjünk bele. Határozzuk el magunkat mind a költségvetés tartásában, az előre semmit ki nem fizetés elvét tartva és anyagi lehetőségeinkhez mérten haladjunk. Nincsenek csodák, nem fogunk közben 20-30%-ot megspórolni az anyagokon (bár 5-10% reális lehet), nem számoljuk a még meg nem kapott év végi bónuszt a meglévő pénzünkhöz. Inkább gyűjtsünk még pénzt mielőtt belevágunk, mint nem látva a végét elindítani az építkezést. Hozzáteszem, ebben a bank nagy segítségünkre van, hiszen az önrésszel rendelkeznünk kell és anélkül a hitelt sem folyósítják. Számoltál ezzel a 2 millió Forinttal?

4. A kivitelezők nem a barátaink, nincs jóindulat, nincs ingyen munka,nem lesz a munkások kávéztatásának sem semmilyen hatása. Ez üzlet, a kivitelező érdeke, hogy minél többet keressen az építkezésen. Ezen ne lepődjünk meg, ez bármely üzletágban így van. Sokszor hallottam, hogy a építkezés kezdetén szinte baráti viszony alakult ki kivitelező és házépítő között. Az építkezés végére meg a pokolba kívánták egymást. Következetesnek kell lennünk: 

- tartassuk a tervet, ne engedj a 48-ból (erre figyelj alapozásnál)

- ellenőrizzük az építési naplót

- személyesen vegyük át mennyiségileg és minőségileg az anyagot, ha mi vállaltuk a beszerzését

- ne kérjünk szívességet a kivitelezőtől

- ne ellenőriztessük az egyik mester munkáját egy másikéval, ez a műszaki ellenőr feladata

 

5. Az építkezés célja, hogy kényelmes otthont hozzunk létre a családunknak. Ha nem akarjuk, hogy a végére a családunk elhagyjon, akkor oda kell figyelnünk egymásra. Éljük meg az intim pillanatokat párunkkal, figyeljünk a gyerekekre és ami a legfőbb: ne rajtuk vezessük le az építkezés okozta ideget. Azt azon kell levezetni, aki okozta. Nem kell szégyelnünk magunkat, ha kiadjuk magunkból a feszültséget a kivitelező vagy beszállító felé. Inkább őket veszítsd el, mint a családodat. Na most ezt szépen leírtam, de megvallom, nekem ez jelentette a legnagyobb gondot az építkezés alatt. De a felétől rájöttünk a párommal, hogy mi mindent megteszünk, amit vállaltunk a kivitelezők felé. Nem a mi hibánk, hogy nem jön, elnéz valamit stb. Ha bajunk van velük, mondjuk el nekik őszintén és kérdezzük meg, hogy mit tesz a helyzet megoldására. Ha semmit akkor szerződést szeg és mi is ennek megfelelően járjunk el.

 

Nem akarom elvenni senki kedvét az építkezéstől, mert tényleg csodás házunk lesz, egy meleg otthon, ami vár ránk. Ez mindennél többet ér! Én az építkezésre való szervezési, anyagi, lelki, felelősségbeli előkészületek fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. 

 

További tippekért csatlakozz a Házépítők csoportban a Facebookon.

 

És így érjen véget az építkezésetek :)

date-night-in-2.jpg

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

 

süti beállítások módosítása