A cigarettázás elleni harc kétszínű politikája Magyarországon

2017.sze.21.

Lassan már a sokat látott kórboncnokok is megijednek a cigarettás dobozok képei láttán, de mégsem fog a kormány célt érni a dohányzás elleni harcában. Most komolyan kérdezed, hogy "miért nem?" Egyszerűen nem érdeke. A cigaretta leszoktatás nevű parasztvakítós kampány önmagában akár hasznos is lehetne, de a  kirakós elemeit összerakva gyomorforgató eredményre jutunk.

cigarette-424540-640_juaaxsbs.jpg

Dohánytermelés

Miből a cigaretta alapanyaga? Dohány, némi papír és füstszűrő. Amennyiben a kormány komolyan gondolná a cigarettáról való leszoktatást, mert legyen egészséges a magyar ember ugye, akkor bizonyára az lenne az első lépés, hogy megnehezítené a dohány termesztését, csökkentené a termesztési területét. Azonban, ha a gazdáknak juttatandó 1 hektárra vetített támogatási összeget nézzük, akkor ki is csücsül a dobogó legmagasabb fokán? Hát persze, hogy a dohány! Egyetlen kultúra, például a jóval magasabb technológiát igénylő kertészet se érdemel annyi támogatást a kormány szerint, mint a dohány. Kb 900.000 Ft/hektár "dohánytámogatás" és  a területalapú támogatás már több, mint 1 millió Ft össztámogatást jelent a dohánytermelőknek hektáronként. Maguk a gazdák természetesen keményen dolgoznak és jelentős rizikót vállalnak az időjárás viszontagságai miatt, szóval nem sajnálom tőlük ezt a pénzt. 

007_0_1.jpg

Persze ha nem lenne magyar dohánytermelés, akkor lenne külföldi dohány, szóval ezzel nem oldódna meg a probléma.

Jövedéki adó

Tisztázásra szorul, hogy ki mennyi bevételt realizál egy doboz, 1000 Ft-os cigaretta árából:

doh_1.PNG

Az "állam" leakaszt 560 Ft jövedéki adót és 210 Ft Áfát, összesen 770 Ft-ot dobozonként, a trafikos kap egy százast, 130 Ft marad a gyártónak. Nem kell közgáz diploma ahhoz, hogy lássuk, hogy mekkora üzlet a cigaretta az "államnak". 

Minden évben emelkedik a jövedéki adó, a kormány saját elmondása szerint ezzel motiválja a dohányosokat a leszokásra. Lássuk hát a számokat, mit is ért el a kormány a dohányzás elleni harcban:

doh2.PNG

7 év alatt 1 doboz cigi ára a duplájára emelkedett, a rendszeresen dohányzók arányának 1%-os emelkedése mellett. Magyarul ugyanannyian dohányoznak rendszeresen Magyarországon mint 7 évvel ezelőtt, de a "cigi" kasszából az állam dupla annyi pénzt nyúl le. Több ez mint képmutatás...nem beszélve arról, hogy ez a statisztika csak a legálisan beszerzett cigarettából épül fel, az ukrán, szerb illegális behozatalt füstölők száma nincs benne.

Jah, és a dohányzás okozta halálozási arány sem javult sokat és megemlíteném még, hogy a magyar nőknél csak a görögök cigiznek többet.

 

Államilag monopolizált értékesítési rendszer

A Nemzeti Dohányboltok jelentik a legális cigaretta és dohánytermékek egyetlen forgalmazó rendszerét. Vajon belegondolt a "kormány", hogy a több mint százezer fiatalkorú dohányos cigarettával való ellátását így az állam irányítja és felügyeli, hiszen a fiatalkorú dohányosok ezekben a boltokban veszik vagy vetetik meg a mindennapi cigit. Ennyi erővel már tényleg lehetne a prostitúciót is államilag felügyelt rendszerbe vonni, semmi etikai különbséget nem látok. 

253907_nemzeti_dohanybolt.jpg 

Összefüggések

Először is szabaduljunk meg attól az attitűdtől, hogy a kormány azon dolgozik, hogy a magyar lakosságot leszoktassa a dohányzásról. Ezt felejtsük el.

Üzleti szempontból én így látom, hogy mi is történik Magyarországon:

1. A függőséget okozható cigaretta piacán az állam leszed 50-75% sápot az eladások után.

2. A dohánygyártók panaszkodnak, hisz 13% marad a zsebükben ebből az üzletből

3. Az "állam" ezért a lehető legnagyobb mértékben támogatja az alapanyag előállítást (dohánytermesztés), hogy a dohányt a lehető legolcsóbban tudják a dohánygyártók megvenni a termelőktől

4. Az állam látja, hogy bármeddig lehet emelni a jövedéki adó mértékét, a nikotinfüggők ezt úgyis megfizetik

5. Az állam felügyeli az értékesítést, nemcsak a jövedéki adó kifizettetésével, hanem még az eladók kiválasztásával is (Nemzeti Trafik)

6. A létező összes profitot sikerül az államnak kisajátítani a fogyasztók által cigire költött pénzből

 

Már sok ilyet látott a történelem.....

...1980-90-es évek Kolumbia:

1. A világ teljes kokaineladásának 80%-át Pablo Escobar felügyeli 

2. A kokain ültetvényeket repülőről rendszeresen gyomirtózza az USA 

3. Panaszkodnak a parasztok, ezért Pablo a legjobban fizetett munkásokká teszi őket Kolumbiában

4. A tiszta kokain iránt nő a kereslet, Pablo évről évre emeli az árat

5. A kis kolumbiai falu határában lévő kokainültetvénytől egészen Miami partjáig felügyeli Escobar a kokain útját

6. Jelentős extraprofitot vág zsebre Pablo a közvetítők és csempészek kiiktatásával, mivel a teljes logisztikát ő irányítja

2-escobars-pablo-escobar-1150x737.jpg

 

Végszó

 

Nem látható semmilyen hatása a leszoktatási kampánynak, hiába egyre drágább a cigi, attól még megveszik. Nem értem, miért gondolják, hogyha valaki nikotinfüggő, akkor majd az áremelés elveszi a kedvét a cigizéstől. Ráadásul mindig csak kicsit emelnek a jövedéki adón is, sunyi apró kis lépésekben, hogy el ne riasszon, csak esetleg lelkiismeretfurdalást okozzon, hogy egyre drágábban is megveszed.

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

 

süti beállítások módosítása