5 tipp, hogy ne fogyjon el a mobilneted

2017.sze.14.

A mobil adatforgalomnál valahogy mindig ugyanaz az érzésem volt, mint a keverőkocsi által kihozott betonnál: kevesebbnek tűnik, mint amennyinek mondják. Éppen ezért a telefonomon is mértem a mobilnet fogyasztásomat (tehát a szolgáltatótól független app-pal) és beigazolódott sajnos, hogy tényleg elfogyasztom a szerződés szerinti keretemet, és sokszor túl korán. Azután bevetettem néhány trükköt, illetve változtattam a netezési szokásaimon. Hogyan spórolok az adatforgalmammal?

nevtelen_3.jpg

 

1. Mire fogyasztom el a mobilnet keretemet?

A telefonunk méri, hogy mire is ment el a mobilnetünk (Iphone/beálltások/mobilhálózat), ha mégsem tud ilyet a telefonunk, akkor a 3G Watchdog vagy Onavo Extend alkalmazásokat telepítsük. Itt láthatjuk, hogy mire is fordítjuk mobil adatforgalmunkat, illetve böngészési szokásainkra is fény derül.

img_2221.jpg

Én a legtöbbet a Chrome-t, Facebook-ot, Gmail-t használtam az elmúlt fél évben mobilnetről. A Maradok a pénzemnél blog és Facebook oldal kezelését, infógyűjtést, napi sajtó elolvasását az esetek többségében nem otthon végzem, hanem úton valahová, üzleti dolgaim rendezése közben. Nekem ez a mobilinternet használati szokásom. 

Ha tudjuk, mire használjuk el keretünket, akkor arról is dönthetünk, hogy mely alkalmazásoknak nem engedjük az adatforgalom használatát. Egyszerűen kikapcsoljuk. A frissítések / applikációk letöltését mobilnet mellett mindenképp célszerű kikapcsolni.

2. Videólejátszás Youtube/Facebook optimalizálása

Youtube videónézegetés: vegyük a legkisebb felbontásra a videót, így már akár a felére is csökkenthető az elhasznált mobiladat mennyiség.
img_2220.jpg
Facebook videók: a facebook automatikusan elindítja a videókat. Ennek főleg marketing oka van és nem az, hogy megnézed-e vagy sem az adott videót. Hiszen így szép statisztikát tud generálni a facebook a videó nézettségéről. Legegyszerűbb, ha kikapcsoljuk az automatikus lejátszás funkciót a beállítások menüben:
img_2218.jpg

Lehet trükközni a beálltásokkal, de ha valaki 1 hét alatt több videót néz meg, mint amit a havi mobilnet kerete lehetővé tenne, akkor nem sokat ér az egész optimalizálgatás

 

3. Offline mód

Mentés: A telefonon Playstore/Appstore-ból letölthető applikációk képesek adott tartalmat, weboldalt lementeni a telefonunkra és ezt később bármilyen internetkapcsolat nélkül megjelenteni telefonunkon. A Safari böngésző alapból tudja ezt. Bármit hozzá tudunk adni az olvasási listához, amit később net nélkül is olvashatunk.

img_2222.jpg

img_2223.jpg

GPS navigáció: elvileg elérhető offline módban a Google Térkép, Térképek (Iphone), bár ezek területileg eléggé korlátozottak. Google Térkép esetén szükséges előzetesen letölteni a kívánt útvonal térképét és így tudjuk offline is használni. Ez csak wifivel és megfelelő tárhellyel javasolt, a Dunántúl térképe 1725 MB foglalna.

img_2224.jpg

Sokat utazok, de nekem a Google Térkép mobilinternet fogyasztása minimális, bármely más alkalmazáshoz képest.

 

4. Böngészési szokások

A többlépcsős böngészés fogyasztja a legtöbb netet. Gondolok itt arra, hogy nem direkt az olvasandó cikkre lépünk fel, hanem akár több oldalt is megnyitunk, mire célhoz érünk. 

Mi volt az eredmény tegnap a Real Madrid- APOEL meccsen? Felmehetsz egy sportoldalra (1. oldalbetöltés), utána BL meccs eredmények (2. oldalbetöltés) és kiválasztod a meccset (3. oldalbetöltés), képekkel, mindennel együtt ez egy igazi adatforgalom zabáló módszer. Vagy beírod a Google keresőbe, hogy Real Madrid- Apoel eredmény és:

img_2225.jpg

Múltban böngészett oldalakat pedig elő lehet hívni az előzményekből is és így elkerüljük a többszörös oldalbetöltést. 

 

5. Adatforgalom csökkentés böngésző beállításával

A böngészőkben található adatforgalom csökkentő beálltás.  A Chrome adatcsökkentő bekapcsolható:
- androidos készüléken: jobb felső sarok, 3 kis pöttyre kattintunk majd a beálltásokra, után a specialis részre, majd az Adatforgalom csökkentő elemre. Itt kapcsolhatjuk be. 
- PC-n: a Chrome webáruházból ingyenesen letölthető bővítmény
- Iphone/ipad: nem működik jelenleg ez a funkció

+1: Nyílt hálózatok keresése vagy adott hely wifijének használata

Nem érzem azt, hogy ezt most le kellene írnom, mert szerintem ezt mindenki kihasználja, de a cikk teljessége miatt mégis megteszem.
Nyílt wifi hálózathoz csatlakozás: több helyen, akár teljes településen vagy cégeknél is van kialakítva ingyenes wifi lehetőség, sokszor jelszó nélkül.
Jelszavas ingyen wifi lehetőség: szálláson, étteremben, cégeknél, reptéri transfer stb stb. Bárhol is vagyunk, bármilyen szolgáltatást is veszünk igénybe, érdemes megkérdezni, hogy használhatjuk-e a wifit.

Megjelenés után azonnal küldjük Neked legfrissebb tippjeinket, tesztjeinket: ide katt!

 

süti beállítások módosítása