6+1 tipp a többhónapos várakozási idők elkerülésére egy építkezésen

2017.jún.27.

A Házépítők már tudják, hogy milyen jó buli is egy építkezés, főleg ha hihetetlen türelemmel és sok pénzzel vagy megáldva. Aki most tart a ház utolsó simításainál, úgymint burkolás, szaniterek beszerelése, beltéri ajtók elhelyezése, észrevehette, hogy akár több hét lesz néhány m2 burkolóanyag beérkezése, ahogy egy mosdóra is lehet 1-8 hetet várni. Mit lehet vagy mit kellett volna tennünk, hogy elkerüljük a várakozási időket? 

 new_york_construction_workers.jpg

Kezdjük az elején és menjünk végig az egyes folyamatokon, hogy milyen átfutási időkkel számolhatunk

varid.jpg

Magyarul beindulni az építkezéssel nagyon időigényes és a külső és belső nyílászárók átfutási ideje nagyon hosszú. A száradási idők kivárása fontos és általában nem is rövidíthető.

Saját becslésem szerint, egy egyszintes, 100m2 családi ház felépítéséhez a tervektől a teljes fizikai befejezésig 10-18 hónap szükséges. Lehetne rövidebb idő alatt is elkészülni, de figyelembe kell venni, hogy most nem szalad munka után senki az építőiparban, mert csőstül jön hozzájuk. Így, ha most határozzuk el magunkat az építkezésre és már van telkünk, akkor örüljünk, hogy ha leghamarább októberben elkezdődhet az alapásás. 

Ha most kezded az építkezést

1. Ne kapkodj: javaslom, hogy nézzük meg, hogy kivel szerződünk, ne adjuk oda a házunkkat az első és lehet egyetlen kivitelezőnek, aki egyáltalán vállaná anélkül, hogy leellenőriznénk a referenciáit.

2. Inkább előbb jöjjön az anyag: a jelenlegi építkezési lázban jobban járunk, ha minden anyagot előbb szerzünk be a szükségesnél.

3. Ésszerű ráhagyás: az anyagszükségletet többször számoljuk át és tegyünk biztonsági ráhagyást (ésszerű keretek között), nehogy 5 db cserép miatt ne tudják befejezni a tetőnket.

4. Számolj az átfutási időkkel: például az ajtókat már a terv alapján is lehet rendelni, ha a kivitelező betartja az ott jelölt méreteket. Ha nem? Mi visszabontattuk....

 

Ha már benne vagy

1. Alternatív anyagok, cikkek: ha több hét a várakozási idő, akkor eldől, hogy tényleg ragaszkodsz és vársz egy anyagra vagy hajlandó vagy alternatív cikket nézni. Mi is cseréltünk beszállítót, mestert vagy márkát építkezés közben, hogy haladjunk. 

2. Ne csak neten keress, hívd fel a számodra elérhető közelségben lévő tüzépeket, fürdőszoba szalonokat, burkolócentrumokat. Mi a mosdóbeszerzésnél az egyik helyen 3 hetet, a másik azelőtt nem ismert, de megtalált beszállítónal 1 napot kellett várni.

 

+1 Ne adjuk fel könnyen: többször találkozunk azzal a szóval, hogy nincs és másnál sincs, mert a gyártó így meg úgy. Szóval le akarnak beszélni arról egyes kivitelezők vagy anyagbeszállítók, hogy máshol is jobban körülnézz. Példa a zuhanykabin beszerzésre: a bolt ahol kiválasztottuk a zuhanykabint 2 hét alatt hozta volna meg az árut, viszont a burkolónk csak 1 hetet tudott várni, mert utánna több hetes külföldi munkára szerződött. Szóval megkerestük a zuhanykabin magyarországi importőrét, akitől megveszi egy nagyker és ez a nagyker adja el annak a boltosnak, akitől mi vennénk. Az importőr végül kiadta nekünk az árut 3 nap múlva, mintha mi lettünk volna a gyorsposta.....

 

További tippek és személyes tapasztalatok a Házépítők csoportban. KATT IDE a CSATLAKOZÁSÉRT!

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

 

süti beállítások módosítása