Nagy Torma Teszt

2017.ápr.04.

Melyik a legjobb országosan kapható torma? Erre a kérdésre kerestük a választ legújabb tesztünkön, természetesen a közelgő húsvét apropóján. Vakon végig kóstoltunk 12 asztali tormát, így nektek már csak a tojásokat kell keresgélni, jó csemege tormát már nem.  

torma1.jpg

A fincsi főtt, füstölt sonkánk mellé keressük a megfelelő tormát Húsvétra. Jövő hét végén országosan megugrik a sonkafogyasztás és ekkor adják el a legtöbb tormát is. Házilag is elkészíthető, bár elég könnyfakasztó művelet, és nem is mindenki van erre ideje.

A régiek az asztali tormába csak reszelt tormát, ecetet, sót, vizet és ízlés szerint cukrot tettek. A bolti verziók kiegészülnek tartósítószerekkel, tejfehérjével (?), és sűrítőanyagokkal. Ennek ellenére vannak jó tormák a boltokban, ha nem is olyan jellegzetesek, pikánsak, mint a kistermelői tormák.

A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy- és fűszernövény. Népies neve: közönséges torma, csípős torma. Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Eredetileg gyógynövényként termesztették. Fiatal levele salátába kitűnő. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja. Közismert immunerősítő, légúti betegségek természetes gyógyítója, magas rosttartalmú növény. Állítólag megszűnteti a rovarcsípések okozta viszketést, ha egy szelet friss tormát ráhelyezünk a csípésre. Ha nem jön be, legalább a légutainkat addig is tisztítja, amíg megpucoljuk a friss tormát. Erre viszont 100% garanciát adunk.

Tormatesztelés

 

Csapatunkkal ismét vaktesztet végeztünk 12 országosan is kapható csemege tormán. A tesztet elvégeztük a tormákon lehűtve és szobahőmérsékleten is. A torma az ízét legjobban ugyanis szobahőmérsékleten adja ki. A hűtés érdekes módon kissé javított a gyengébb tormák megítélésén. Több terméknél jelezni fogjuk, ha nagyon csípős, annak ellenére, hogy ez nincs rajtuk feltüntetve. A teszt végi összefoglaló táblázatba felvezettük az egységárukat, a tartósítószerek fajtáit, kalóriatartalmukat és az allergén anyagokat.

 

Maradok a pénzemnél csapat vaktesztjének eredménye:

 

12. helyezett: Auchan reszelt torma

Ecetes, tojásos illat. A csemege és az erős torma között félúton van a csípőssége, de sajnos nincs jellegzetes tomaíze. Alacsony kalóriatartalom, 2 féle tartósítószer és tejsavó + tejpor is van benne, tormatesztünk utolsó lett.

p1020728.JPG

11. helyzett: Coop ecetes, reszelt torma

Egyik kóstolónknál jól indított az illata alapján, de az íze sajnos már a többi pontozót se győzte meg. Kissé csípős, gyengén savanykás, gyenge tormaíz. Viszont alacsony a kalória tartalma és csak 1 féle tartósítószer van benne.


p1020721.JPG


10. helyezett: SPAR torma

Átlagos, nyers tormarostok, gyengén-közepesen csíp. Natúr jellege miatt egyik pontozónk szerette. 

p1020730.JPG

9. helyezett: Reál reszelt torma

Ecetesebb íz, gyenge illat, a torma ízből a csípősség lecsengése után nem sok marad. Tormatartalom nem volt feltűntetve a címkén. 

p1020729.JPG

8. helyezett: Univer csemege, reszelt torma

Gyenge ecetes illat, édeskés utóízű, gyengén csípős torma. Ha a Reálos tormát nem számítjuk, akkor a legalacsonyabb tormatartalmú termék, árban viszont a legdrágább. 

p1020731.JPG

7. helyezett: Kiskunfélegyházi torma

Nem tolakodó illatú, kellemesen csíp, friss torma íz. Kicsit vizes, nem túl krémes állagú. 

p1020726.JPG

6. helyezett: PENNY Czifra csemege torma

Normál ecetes-tormás illat, nem csípős egyáltalán. Krémes állagú, lightos-legalacsonyabb kalóriatartalom.

p1020725.JPG

5. helyezett: Koch asztali torma

A legfehérebb torma a mezőnyben, az illata is sejteti, hogy ez nem bébipapi lesz. Legmagasabb tormatartalom a kóstolt tormák között. Az erősség az erőssége, amint elmúlik a "tűz", nem marad jellegzetes tormaíz.  Tormateszt ünk legcsípősebb különdíjasa.

p1020727.JPG

4. helyezett: Tesco value ecetes torma

A sajátmárkás mustár után a torma is megfelelő minőségű a Tescoban. A második legerősebb torma, kicsit darabosabb, természetes. 

p1020723.JPG

3. helyezett: LIDL reszelt torma

Kellemes torma illat, karakteres íz. Ebben a tormában nincs teljesen pépesítve a torma, kicsit darabos, hasonlóan a Tesco value tormához. Az íze az egyik legjobb a mezőnyben!

p1020722.JPG

2. helyezett: TESCO torma, pénzvisszafizetési garanciával

Kellemes illat, harmonikus ízvilág. Friss tormás jelleg, ez is darabosabb, jófajta tormából. Kicsit csípős, van íze, nemcsak ereje.

p1020724.JPG

1. helyezett: ALDI  Le Gusto reszelt torma

Egyik legfinomabb torma, krémes állag, 50% tormatartalommal. Illata is a friss tormát idézi. Csemege torma, gyengén csípős, enyhe édeskés utóízzel. Kalóriatartalma viszont a legmagasabb a mezőnyben...

aldi.jpg

 

tormarangsor.PNG
Egyes láncok a Húsvét előtti héten leakciózták a tormáikat, így a jelzett áraknál olcsóbban is hozzájuk lehet jutni még pár napig.

A teszten nem találtunk olyan terméket, amelyiket nem tekintettünk megfelelő minőségűnek, egyenlőre ilyen alacsony minőségű termékeket az  Epres joghurt tesztünkön találtunk. Érdekes, hogy torma tesztünk első három helyezettje is sajátmárkás lett, megelőzve 3 márkás reszelt tormát is.  Sonka mellé jó torma dukál. Apropó sonka: a legjobb, ha veszünk füstölt szín combot a húsboltban és azt otthon saját páclében kifőzzük. Verhetetlen ízélmény!

És ha már Húsvéti készülődés, akkor egy kérdés:

 

 

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkökért! KATT IDE!

 

süti beállítások módosítása