Ami CSOK az sok! 1.rész

2016.nov.03.

A 2016 -ban életbe léptetett CSOK változtatások közül van egy nem reklámozott, de az eddigi "CSOK alkalmas" családok számának emelésével szembemenő szabályozás. Ez pedig az utófinaszírozás folyamata. Azt jelenti, hogy a bank úgy fizeti a támogatás és hitel összegét az építkezőknek, hogy az első kifizetési kérelmünk - kész az alap,- után kijön az értékbecslő, aki azt mondja hogy ez 8%-nél járunk. Tehát előre nem kapunk egy forintot se.

222.png

A bankhoz beadott költségvetésünk 8%-ból levonják az önrészünket, és a maradékot fizeti ki a bank első körben. Ha az önrészünk 1 millió Ft volt és a költségvetésünk 25 millió Ft, akkor a 25 millió Ft 8%-ból (2 millió Ft) levonják az önrészt, ami 1 millió és így kapunk 1 millió Ft-ot az alapozási munkálatokra.

Amennyiben ténylegesen van saját tőkénk és tudjuk finanszírozni az építkezést, akkor semmi gond. Amennyiben viszont nincs elegendő saját tőke, akkor jönnek a problémák. Ugyanis 2 millió Ft-ból nem lehet kihozni az alapig. Ugyanis van egy 400.000 -800.000 Ft-os tervezési költség, ha kell villany akkor az 120.000-200.000 Ft az amperbővítéstől függően. 

Na akkor most kezdhetjük az alapot, ami egy 140 m2 Bruttó alapterületű 1 szintes családi ház esetén földmunkákkal, betonnal, vasalással, 3 réteg zsalukővel és szerelőbetonnal  úgy 3 millió Ft. (Ha minden munkát mi végzünk és nem a vállalkozó, akkor úgy 700.000 Ft megspórolható )

Szóval úgy 3 millió Ft-nál járunk és van 2 millió FT-unk! Megkérdezitek a bankot, a válasz az lesz, hogy a vállalkozó vagy a tüzép hitelezzen neked. Az viszont neked pénzbe fog kerülni!

Mit lehet tenni? Válasz a Ami CSOK az sok! cikk 2.részében. 

 

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

 

süti beállítások módosítása